Φορολογική δήλωση 2016: «Μπάχαλο» με τα εκκαθαριστικά – Πώς «αδειάζει» το ΥΠΟΙΚ η γ.γ. Δημοσίων Εσόδων

Πώς «αδειάζει» το ΥΠΟΙΚ η γ.γ. Δημοσίων Εσόδων για τα εκκαθαριστικά των φορολογικών δηλώσεων 2016;

Σε διευκρινίσεις σχετικά με την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων 2016 προχωράει η γενική γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, «αδειάζοντας» επί της ουσίας το υπουργείο Οικονομικών, το οποίο νωρίτερα έκανε λόγο για επανεκκαθάριση μέρους των δηλώσεων, λόγω προβλημάτων στο Taxis.

«Η εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων 2016 γίνεται κανονικά όπως και πέρυσι με βάση τις κείμενες διατάξεις και δεν υπάρχει θέμα λανθασμένης εκκαθάρισης από το ΤΑΧΙS» επισημαίνει η γενική γραμματεία και διευκρινίζει τα εξής:

Η προστιθέμενη διαφορά τεκμηρίων (διαφορά μεταξύ πραγματικού και τεκμαρτού εισοδήματος) φορολογείται με την κλίμακα των μισθωτών στην περίπτωση, που ο φορολογούμενος έχει εισόδημα μόνο από κεφάλαιο (ενοίκια, τόκοι, δικαιώματα, μερίσματα), ή/και από υπεραξία μεταβίβασης κεφαλαίου (αγοραπωλησία μετοχών, χρεογράφων, αμοιβαίων, κλπ. – Άρθρο 42 Κ.Φ.Ε.) και το τεκμαρτό του εισόδημα δεν υπερβαίνει το ποσό των εννιά χιλιάδων πεντακοσίων (9.500) ευρώ. Δηλαδή, αν το εισόδημα προέρχεται μόνο από τις παραπάνω πηγές, τότε φορολογείται με την κλίμακα των μισθωτών.

Αντίθετα, στην περίπτωση, που ο φορολογούμενος έχει εισοδήματα και από μισθωτή εργασία, τα οποία είναι μικρότερα από το εισόδημα, που προκύπτει από τις παραπάνω πηγές (κεφαλαίου ή υπεραξίας μεταβίβασης κεφαλαίου), τότε η προστιθέμενη διαφορά τεκμηρίων φορολογείται με την κλίμακα της επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Νωρίτερα, πηγές του υπουργείου υπογράμμιζαν ότι η εκκαθάριση μέρους των φορολογικών δηλώσεων 2016 δεν περιελάβανε τις απαλλακτικές διατάξεις της ισχύουσας νομοθεσίας, με αποτέλεσμα να εμφανίζονται αυξημένοι φόροι για ευάλωτα τμήματα του πληθυσμού.

Σημειώνεται ότι πρόκειται για διατάξεις, σύμφωνα με τις οποίες, οι μισθωτοί με μπλοκάκι, όπως και oι φορολογούμενοι με πολύ χαμηλά εισοδήματα (ενοίκια κτλ), θα φορολογούνται με βάση την κλίμακα των μισθωτών και όχι ως ελεύθεροι επαγγελματίες.

Οι ίδιοι κύκλοι απέδιδαν το πρόβλημα στην καθυστέρηση της εφαρμογής των διατάξεων και διαβεβαίωναν ότι το ζήτημα θα αποκατασταθεί με νέα εκκαθάριση.

Διαβάστε ποια είναι τα τεκμήρια φωτιά για τις φορολογικές δηλώσεις 2016.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε από τι κινδυνεύουν οι τραπεζικές καταθέσεις και τι ανακοίνωσαν οι τράπεζες.