Άρχισε το ξεπούλημα: Ποιος αγοράζει το πρώτο πακέτο δανείων από τις ελληνικές τράπεζες

Ποιος αγοράζει το πρώτο πακέτο κόκκινων δανείων από τις ελληνικές τράπεζες;

Αρχίζει το παζάρι για τα κόκκινα δάνεια μετά τη συμφωνία της κυβέρνησης με τους δανειστές.

Την εξαγορά «κόκκινων» δανείων από τις ελληνικές τράπεζες αναμένεται ότι θα ξεκινήσει εντός των επόμενων ημερών, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και Ανάπτυξης (EBRD), όπως αναφέρει δημοσίευμα του Reuters.

Παράλληλα, Έλληνας αξιωματούχος υποστήριξε στο Ειδησεογραφικό Πρακτορείο ότι η EBRD ενδιαφέρεται να εξαγοράσει το 15% της ασφαλιστικής εταιρείας European Reliance, η οποία ανήκει στην Τράπεζα Πειραιώς.

Όπως τόνισε η Sabina Dziurman, επικεφαλής της EBRD για Ελλάδα και Κύπρο, μιλώντας στο πρακτορείο, η αγορά «κόκκινων» δανείων εντάσσεται στο πλαίσιο των επενδύσεων της τράπεζας στην Ελλάδα, συνολικού ύψους 320 εκατ. ευρώ.

«Αναμένουμε ότι ορισμένες μεταβιβάσεις θα ανακοινωθούν εντός των επόμενων εβδομάδων. Θα απογοητευόμουν εάν οι επενδύσεις ήταν χαμηλότερες φέτος», τόνισε η κυρία Dziurman.

Παράλληλα προσέθεσε ότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για αγορά μη εξυπηρετούμενων δανείων από ιδιώτες επενδυτές, το μέγεθος του οποίου, μάλιστα, εξέπληξε και την ίδια την EBRD.

Στην Ελλάδα, το νομικό πλαίσιο δεν επιτρέπει τώρα την πώληση χαρτοφυλακίων «κόκκινων» δανείων ή την τοποθέτηση τους σε ειδικά οχήματα εκτός ισολογισμού, ωστόσο επιτρέπεται το πακετάρισμα και η διαχείριση τους από ειδικές εταιρείες.

Υπενθυμίζεται ότι η EBRD έχει, ήδη, επενδύσει το ποσό των 250 εκατ. ευρώ σε μετοχές των τεσσάρων συστημικών ελληνικών τραπεζών (Alpha Bank, Εθνική Τράπεζα, Eurobank και Τράπεζα Πειραιώς).

Διαβάστε τι προβλέπει η συμφωνία κυβέρνησης-δανειστών για τα κόκκινα δάνεια και ποια μεγάλη γερμανική τράπεζα ανοίγει 3 υποκαταστήματα στη Θεσσαλονίκη.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε από τι κινδυνεύουν οι τραπεζικές καταθέσεις και τι ανακοίνωσαν οι τράπεζες.