Θύελλα στην Κυβέρνηση: Ποιους «ξεπλένει» η περιβόητη διάταξη για τις offshore

Ποιους «ξεπλένει» η περιβόητη διάταξη για τις offshore που πέρασε η κυβέρνηση;

Σάλος έχει προκληθεί με το άρθρο που επιτρέπει σε υπουργούς και βουλευτές να μετέχουν σε offshore εταιρείες.

Τη στιγμή δηλαδή που η κυβέρνηση έχει σηκώσει «παντιέρα» κατά της διαφθοράς και της διαπλοκής, δίνει το… ελεύθερο σε πολιτικούς να διατηρούν εξωχώριες εταιρείες εφόσον βεβαίως η έδρα των εν λόγω εταιρειών βρίσκεται ανάμεσα στις «φορολογικές συνεργάσιμες» χώρες.

Σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές, το γεγονός ότι αυτή η ρύθμιση (παρ” όλο που δεν περιλαμβανόταν στα προαπαιτούμενα που έχουν θέσει οι δανειστές για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης) συμπεριλήφθηκε στο πολυνομοσχέδιο των 7.500 σελίδων, υποκρύπτει μια προσπάθεια της κυβέρνησης να διαφύγει της προσοχής όλων.

Παράλληλα, νομικοί κύκλοι εκφράζουν την απορία τους γιατί πρέπει να αλλάξει τώρα μία διάταξη που ίσχυε με νόμους της κυβέρνησης Παπανδρέου και απαγόρευε ρητά οποιαδήποτε συμμετοχή υπουργού, βουλευτή, γενικού γραμματέα σε εξωχώρια εταιρεία.

Πάντως, όπως εκτιμούν οι ίδιοι πολιτικοί αναλυτές, το συγκεκριμένο άρθρο φαίνεται πως είναι «φωτογραφικό» και διευκρινίζουν ότι «καλύπτει» βουλευτές, γενικούς γραμματείς αλλά και υπουργούς της κυβέρνησης οι οποίοι έχουν offshore εταιρείες.

«Ο οποιοσδήποτε κάνει μια μικρή έρευνα στο διαδίκτυο μπορεί δει πολλά ονόματα -και μάλιστα «μεγάλα»- της πολιτικής σκηνής που έχουν απασχολήσει για τις δραστηριότητες στους λεγόμενους φορολογικούς παραδείσους» λένε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τους ίδιους αναλυτές, δεν αποκλείεται το συγκεκριμένο άρθρο να αποτέλεσε το «τυράκι» για κάποιους βουλευτές και υπουργούς της κυβέρνησης προκειμένου να πουν ακόμα ένα «ναι σε όλα» στα νέα μέτρα, καθώς ξεπέρασαν πολλές από τις κόκκινες γραμμές που είχε θέσει τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και οι ΑΝΕΛ…

Και βέβαια δεν μπορεί να αποκλειστεί ότι το ίδιο μπορεί να συμβεί και στο μέλλον όταν για παράδειγμα θα πρέπει να περάσουν από τη Βουλή οι νέες απαιτήσεις των δανειστών.

Σύμφωνα, πάντα, με τους ίδιους αναλυτές, δεν αποκλείεται η «πρώτη φορά Αριστερά» να εκμεταλλευθεί με κάποιον… τρόπο την λόγω ρύθμιση και στις επόμενες ψηφοφορίες, καθώς πολλά από τα πρόσωπα που «φωτογραφίζονται» στο περιβόητο άρθρο «ακολουθούνται» από βουλευτές, οι οποίοι μπορούν να χειραγωγηθούν από τους… ομαδάρχες τους.

Η ρύθμιση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που περιλαμβάνεται στο άρθρο 178 του πολυνομοσχεδίου των 7.500 σελίδων επιτρέπει σε υπουργούς και βουλευτές να μετέχουν σε offshore εταιρίες που εδρεύουν σε φορολογικούς παραδείσους.

Σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία υφίσταται λίστα 39 κρατών με προνομιακό φορολογικό καθεστώς, εκ των οποίων 26 είναι φορολογικά συνεργάσιμα.

Έτσι λοιπόν οι υπουργοί και βουλευτές μπορούν εφεξής να συμμετέχουν σε offshore που έχουν την έδρα τους σε μία από τις 26 κάτωθι χώρες:

Ανγκουίλα

Βερμούδες

Βοσνία – Ερζεγοβίνη

Βουλγαρία

Βρετανικές Παρθένοι Νήσοι

Γιβραλτάρ

Γκέρνσεϋ

Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

Ιορδανία

Ιρλανδία

Κατάρ

Κύπρος

Μακάο

Μαλδίβες

Μαυροβούνιο

Μολδαβία

Μονσεράτ

Μπελίζ

Μποναίρ

Νήσοι Κεϋμαν

Νήσοι Τερκς και Κάϊκος

Νήσος του Μαν

Ομάν

Παραγουάη

Σαουδική Αραβία

Τζέρσεϋ

Η φορολόγηση σε αυτές τις… συνεργάσιμες χώρες είναι από 50% έως 100% χαμηλότερη από ότι ισχύει στην χώρα μας.

Διαβάστε ποια η προκλητική ρύθμιση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που επιτρέπει στο πολιτικό προσωπικό της χώρας να έχουν offshore εταιρείες.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε όλα τα άπλυτα των πολιτικών και τις εξελίξεις για τα μεγάλα σκάνδαλα.