Βαρύ κατηγορητήριο για ζεύγος Μαρτίνη: Γερμανικές μίζες, μαύρα εκατομμύρια και… MEGA

Ποιο το βαρύ κατηγορητήριο για το ζεύγος Μαρτίνη;

Το κατηγορητήριο για το ζεύγος Μαρτίνη είδε το φως της δημοσιότητας αφού έλαβαν προθεσμία για να απολογηθούν την Παρασκευή, 20 Μαΐου. Το ζεύγος Μαρτίνη οδηγήθηκε την Τρίτη στα δικαστήρια της πρώην σχολής Ευελπίδων και σε βάρος τους εκκρεμούν εντάλματα για «μίζα» ύψους 3,2 εκατ. γερμανικών μάρκων σχετικά με τη σύμβαση προμήθειας εξοπλισμού για το Ερρίκος Ντυνάν.

Στο 18σελιδο κατηγορητήριο σκιαγραφείται η δαιδαλώδης διαδρομή της μίζας ύψους περίπου 3,1 εκατομμυρίων γερμανικών μάρκων (11.246.014.650 δρχ. ή 33.003.711,37 ευρώ) , την οποία φέρεται να έλαβε από γερμανική εταιρία νοσοκομειακού και ξενοδοχειακού εξοπλισμού. ο πρώην πρόεδρος του ΔΣ του νοσοκομείου Ερρίκος Ντυνάν, Ανδρέας Μαρτίνης και η σύζυγος του Γεωργία. Η έρευνα έχει βάθος 15ετίας και όπως αποκαλύπτεται το ποσό κινήθηκε μέσω 6 λογαριασμών πριν φτάσουν σε offshore εταιρία και τελικά διοχετευτούν στην αγορά.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο τότε πόρεδρος του ΔΣ του νοσοκομείου «διαχειρίστηκε και χρησιμοποίησες περιουσία εν γνώσει ότι η περιουσία προέρχεται από το έγκλημα της απάτης…» και παράλληλα, φέρεται να χρησιμοποίησε «τον ελληνικό και διεθνή χρηματοπιστωτικό τομέα με τη διακίνηση εσόδων προερχόμενων με σκοπό να προσδοθεί νομιμοφάνεια στα εν λόγω έσοδα».

Συγκεκριμένα ο ανακριτής Διαφθοράς, Νικ. Τσιρώνης σημειώνει:

Το άνοιγμα 6 διαφορετικών λογαριασμών στην Ελβετική τράπεζα Credit Suisse, οι διαδοχικές μεταφορές του ίδιου ποσού μεταξύ των λογαριασμών αυτών εν μέσω πλείστων άλλων εισροών και εκροών χρηματικών ποσών, προθεσμιακών καταθέσεων, κλπ, προκειμένου να συγκαλυφθεί η πραγματική προέλευση και η ροή του ποσού των 3,1 εκατομμυριων γερμ. μάρκων από τον ένα λογαριασμό στον άλλο και η σύσταση υπεράκτιας εταιρίας μέ έδρα τη Μοράβια Λιβερίας προκειμένου να αποκτήσει αυτή την κυριότητα των επίδικων ακινήτων συνιστούν αφενός επανειλημμένη τέλεση της πράξης της νομιμοποίησης, αφετέρου κατ’ επάγγελμα τέλεσης της πράξης αυτής επί σκοπό πορισμού εισοδήματος βάση σχεδίου και όχι ευκαιριακή με τη διαμόρφωση υποδομής εκ μέρους σου και του συζύγου σου Γ. Μαρτίνη, δικαιούχων των εν λόγω ελβετικών λογαριασμών

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο στις 6 Απριλίου 1998 το κοινωφελές ίδρυμα με την επωνύμια Eρρίκος Ντυνάν εξέδωσε πρόσκληση για την υποβολή προσφορών προμήθειας νοσοκομειακού και ξενοδοχειακού εξοπλισμού στο νοσοκομείο. Ανάμεσα στις προσφορές είναι και της εταιρίας «Hospitalia International GmbH», η οποία υποβλήθηκε στις 29 Σεπτεμβρίου 1998 και μάλιστα ήταν η μοναδική που αφορούσε το σύνολο των δέκα τμημάτων – τομέα ενδιαφέροντος. Ωστόσο η προσφορά της εταιρίας εμφανίζεται ότι δεν ήταν η χαμηλότερη εκ του συνόλου των προσφορών που υποβλήθηκαν. Κατόπιν τούτου η επιτροπή προμηθειών του ιδρύματος με την 22/10/1998 εισηγητική έκθεσή της, κατέληξε στην επιλογή της προσφοράς της εταιρίας, με ομόφωνη απόφαση της επιτροπής προμηθειών.

Σε εκτέλεση της απόφασης στις 16 Δεκεμβρίου 1998, καταγράφεται ότι υπογράφθηκε σύμβαση μεταξύ του Ερρίκος Ντυνάν εκπροσωπούμενου από τον Ανδρ. Μαρτίνη και της εταιρίας «Hospitalia International» με τίμημα, το οποίο μη συμπεριλαμβανομένου το ΦΠΑ ανερχόταν σε 11.246.014.650 δρχ.

«Ως πρόεδρος είτε της επιτροπής προμηθειών είτε του κοινωφελούς ιδρύματος παρασιώπησες το γεγονός ότι είχε λάβει από την εταιρία Hospitalia International την υπόσχεση καταβολής υψηλού χρηματικού ποσού 1.873.000.565 δολάρια σε περίπτωση που το ΔΣ αποφάσιζε την ανάθεση της σύμβασης στην εν λόγω εταιρία» επισημαίνεται και συνεχίζεται: «Αν δε τα λοιπά μέλη της επιτροπής προμηθειών και του ΔΣ γνώριζαν την πραγματικότητα, δεν θα συνεννούσαν στην αναθεση προμήθειας στην εν λόγω εταιρία, ειδικά μάλιστα με το τίμημα που τελικά επιτεύχθηκε».

Κατά την κατηγορία, η επιβάρυνση του συμβατικού τιμηματος με το ποσό που αποτελούσε προμήθεια για την ανάθεση της σύμβασης προκύπτει ευκρινώς από το γεγονός ότι στις 28 / 12/ 1998 ο λογαριασμος 0251-380142-0 πιστώθηκε από την εταιρία Hospitalia International με 1.873.565,04 δολάρια (3.130.850 γ.μάρκα), ενώ στο άρθρο 4 της σύμβασης προβλεπόταν ότι το ποσό 3,5 εκατ μάρκα που αποτελεί μέρος του ποσοστού 20% του συμβατικού τιμήματος, το οποίο θα καταβαλοταν ως προκαταβολή εντος 10 ημερών από την υπογραφή της σύμβασης η οποία συνέβη στις 16/12 / 1998 επομένως έως τις 26/12/1998.

Η δαιδαλώδης διαδρομή σύμφωνα με το κατηγορητήριο

Το ποσό των περίπου 3.5 εκατ. γερμανικών μάρκων ακολούθησε μία δαιδαλώδη διαδρομή μέσα από τραπεζικούς λογαριασμούς offshore εταιριών η οποία περιγράφεται στο κατηγορητήριο:

«Το ποσό των 3.133.350,17 γ. μάρκων, το οποίο η Hospitalia International υποσχέθηκε και κατέβαλε σε εσένα, προκειμένου να ταχθείς ως πρόεδρος τόσο της επιτροπής προμηθειών όσο και ως πρόεδρος του ΔΣ του ιδρύματος, υπέρ της ανάθεσης σε αυτήν της σύμβασης νοσοκομειακού και ξενοδοχειακού εξολισμού για το νοσοκομείο, διοχετεύχθηκε στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ελβετίας διερχόμενο από 6 διαφορετικούς λογαριασμούς, που ανήκαν είτε σε σένα είτε στη σύζυγό σου Γ. Μαρτίνη είτε και στυς δύο από κοινού είτε τέλος στον Θ. Κ. (σ.σ. πρόκειται για δικηγόρο Αθήνας και οικονομικό διαχειριστή εμπλεκόμενων εταιριών), προκειμένου να συγκαλυφθεί η αληθινή προέλευσή του και να χαθούν τα ίχνη της κίνησής του από λογαριασμό σε λογαριασμό. Στη συνέχεια διοχετεύθηκε στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ελλάδα και μετατράπηκε σε ακίνητη περιουσία».

Στο κατηγορητήριο επίσης καταγράφεται και το ποσό των 600.000 δολαρίων το οποίο φέρεται να επενδύθηκε μέσω εταιρίας το 1998 και τα εισοδήματα αυτού εμπίπτουν στην έννοια του εισοδήματος.

Το ακίνητο του Mega

Όπως γίνεται γνωστό στο κατηγορητήριο μέρος του ποσού χρησιμοποιήθηκε ώστε να αγοραστεί ακίνητο δίπλα από το Ερρίκος Ντυνάν. Το συγκεκριμένο κτήριο είναι ο χώρος στον οποίο στεγάζεται ο τηλεοπτικός σταθμός Mega Channel:

«το ποσό δραχμαποιήθηκε και εκδόθηκαν τρεις επιταγές ενώ στις 9/8/2001 το Ερρίκος Ντυνάν ως οικοπεδούχος μεταβίβασε στην State Enterprises ακίνητα κυριότητάς του, ευρισκόμενα εντός του κτιρίου που αποκαλείται Πολιτεία Business Centre και το οποίο αποτελεί μέρος του ευρύτερου κτιριακού συγκροτήματος εντός του οποίου στεγάζεται το Νοσοκομείο Ερρίκος Ντυνάν. Το τίμημα της πώλησης ανήλθε στο ποσό των 277.400.000 δρχ που αναφέρεται στο συμβόλαιο ότι καταβλήθηκε ενώπιον συμβολαιογράφου».

Παράλληλα, στις 30 Νοεμβρίου μεταβιβάστηκαν στην ίδια εταιρία δύο θέσεις στάθμευσης εναντι 10 εκατ. δρχ. Κατά την κατηγορία, «τα ακίνητα παρέμειναν στην κυριότητα της State Enterprises έως τις 28/12/2010 οπότε και μεταβιβαστηκαν, έναντι 418.540,68 ευρώ, στην Γεωργία Μαρτίνη, επί των οποίων ο Ανδρ. Μαρτίνης παρακράτησε για τον εαυτό του ευφόρου ζωής την επικαρπία», ενώ την ίδια ημέρα η State Enteprises φέρεται να έπαυσε τις εργασίες της, δηλώνοντας τη μεταβολή αυτή στην αρμόδια ΔΟΥ.

Στο κατηγορητήριο μάλιστα σημειώνεται πως το ζεύγος καθ΄ όλη τη 15ετία λάμβαναν μίσθωμα βγάζοντας 990.000 ευρώ: «για το χρονικό διάστημα της τάξης της 15ετίας εσύ και η σύζυγός σου εισπράττατε μίσθωμα ύψους 5.500 ευρώ μηνιαίως, με αποτέλεσμα στο συνολικό χρονικό διάστημα να έχετε αποκομίσει ποσό 990.000 ευρώ».

Διαβάστε γιατί συνελήφθη ο πρόεδρος του νοσοκομείο Ερρίκος Ντυνάν, Ανδρέας Μαρτίνης.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε όλα τα άπλυτα των πολιτικών και τις εξελίξεις για τα μεγάλα σκάνδαλα.