Έρχονται βροχή τα ρούβλια: Πού θα επενδύσουν οι Ρώσοι που φέρνει ο Πούτιν

Πού θα επενδύσουν οι Ρώσοι που φέρνει μαζί του ο Πούτιν;

Υψηλές προσδοκίες γεννά η έλευση του Ρώσου Προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν στη χώρα μας.

Και όχι αδίκως, αφού τον Ρώσο πρόεδρο θα συνοδεύει πολυπληθής κυβερνητική αντιπροσωπεία με τη συμμετοχή των υπουργών Εξωτερικών, Ενέργειας, Μεταφορών, Πολιτισμού, Οικονομικής Ανάπτυξης, Γεωργίας και του Κυβερνητικού Εκπροσώπου.

Επιπλέον, στην αποστολή θα συμμετέχουν οι διευθύνοντες σύμβουλοι της Gazprom και της Rosneft και δεκάδες άλλοι επιχειρηματίες. Είναι άλλωστε γνωστό ότι υπάρχει ενδιαφέρον αντίστοιχα για τη ΔΕΠΑ και τα ΕΛΠΕ, ενδιαφέρον όμως που σκοντάφτει σε ευαίσθητες γεωπολιτικές ισορροπίες όπως έχει δείξει το πρόσφατο παρελθόν, όταν η γενναιόδωρη πρόταση του ενεργειακού κολοσσού της Ρωσίας της Gazprom έπεσε σε… ξέρα.

Ενδιαφέρον υπάρχει και για άλλες υποδομές, κυρίως τα τραίνα και το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, όπου η δανέζικη MAERSK έχει έντονο ενδιαφέρον μεταξύ άλλων επενδυτών. Στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ οι προθεσμίες είναι στενές και υπάρχει η πιθανότητα να κηρυχτεί άγονος ο διαγωνισμός.

Σημειώνεται ότι οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ είναι οι:

Ferrovie dello Stato Italiane S.p.A.
Open Joint-Stock Company «Russian Railways»
ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Ανώνυμη Εταιρεία Συμμετοχών Ακινήτων Κατασκευών

Στο αμέσως επόμενο διάστημα, οι σύμβουλοι αξιοποίησης θα αξιολογήσουν, σύμφωνα με τους όρους και τα κριτήρια που περιλαμβάνονται στη διαδικασία πρόσκλησης (Process Letter), τις υποβληθείσες αιτήσεις και θα υποβάλουν την εισήγησή τους στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ, σχετικά με τους υποψηφίους που πληρούν τα κριτήρια συμμετοχής στην επόμενη φάση του διαγωνισμού, η οποία προβλέπει ότι θα αποκτήσουν πρόσβαση σε λεπτομερή στοιχεία για το περιουσιακό στοιχείο και τους σχετικούς όρους της διαγωνιστικής διαδικασίας.

Ως καταληκτική ημερομηνία υποβολής δεσμευτικών προσφορών έχει οριστεί η 31η Μαΐου 2016.

Σειρά συμφωνιών

Έντονο ενδιαφέρον υπάρχει και για τον τουρισμό όπου η Ελλάδα φέτος ποντάρει πολλά ώστε να πάρει ανάσες. Η ροή από Ρωσία λόγω του κλεισίματος της τουρκικής και αιγυπτιακής αγοράς αναμένεται αυξημένη.

Ήδη με τη στενή επιτήρηση του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Νίκου Ξυδάκη έχει ομαλοποιηθεί η διαδικασία έκδοσης θεωρήσεων εισόδου με καθημερινές χορηγήσεις που ξεπερνούν τις 5.500. Στο πεδίο αυτό είναι ίσως που άμεσα και απτά η Ρωσία μπορεί να προσφέρει ανάσες διοχετεύοντας τουριστικό ρεύμα στην Ελλάδα που παραμένει παρά τις οικονομικέ δυσκολίες των Ρώσων ο πιο δημοφιλής προορισμός.

Άλλωστε οι δεσμοί μεταξύ των δύο χωρών είναι ισχυροί γι΄αυτό και οι δύο πλευρές «σκοπεύουν να τις ενισχύσουν σε επίπεδο χαμηλής πολιτικής».

Σύμφωνα με πληροφορίες μετά το πέρας της κατ’ ιδίαν συνάντησης του Τσίπρα με τον Πούτιν και των διευρυμένων συνομιλιών των δύο αντιπροσωπιών, οι δύο πλευρές αναμένεται να υπογράψουν σειρά διακηρύξεων και συμφωνιών:

Πολιτική Διακήρυξη για ελληνο-ρωσικό διάλογο επί διεθνών και περιφερειακών θεμάτων αμοιβαίου ενδιαφέροντος

Διακήρυξη Εταιρικής Σχέσης για Εκσυγχρονισμό (σχετικά με οικονομική συνεργασία)

Συμφωνίες συνεργασίας (μεταξύ Υπουργείων) για επιστήμη και τεχνολογία, για τουρισμό και μετεωρολογία

Συμφωνίες συνεργασίας μεταξύ φορέων (Enterprise Greece – Inves t in Russia, ΕΛΠΕ – Rosneft, Πανεπιστήμιο Πειραιά – Πανεπιστήμιο Ουραλίων, Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας – Ρωσικό Ινστιτούτο Ενέργειας)

Διαβάστε γιατί έρχεται στην Ελλάδα ο Βλαντιμίρ Πούτιν.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε τι λένε οι τελευταίες δημοσκοπήσεις για τις Εκλογές.