Το κόλπο Τσίπρα για να μείνει στην εξουσία: Τι ετοιμάζει

Τι ετοιμάζει ο Αλέξης Τσίπρας για να κρατηθεί στην εξουσία με συμφωνία άρον-άρον με τους θεσμούς;

Ο Αλέξης Τσίπρας ξορκίζει τα σενάρια Grexit διαβεβαιώνοντας ότι δεν θα επαναληφθεί το 2015, ενώ ταυτόχρονα ετοιμάζει την πιρουέτα του με δεξιοτεχνία που θυμίζει… τριπλό τόλουμ σε αγώνα παγοδρομίας.

Ο Αλέξης Τσίπρας τα δίνει όλα στους Ευρωπαίους για να επιτευχθεί συμφωνία, αποδεχόμενος τώρα το μνημόνιο-κάβα που αρχικά απέρριπτε.

Παράλληλα, για να αποφευχθούν σκηνικά τύπου Βαρουφάκη, το Μέγαρο Μαξίμου έβαλε… τρόικα δίπλα στον Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Τη Μεγάλη Τετάρτη τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές έκανε ο αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ Γιώργος Χουλιαράκης, πλαισιωμένος από τον γ.γ. του Υπουργικού Συμβουλίου Μιχάλη Καλογήρου και τον διευθυντή του Πρωθυπουργικού Γραφείου Δημήτρη Τζανακόπουλο. «Δεν μπορούσε να εμφανιστεί ο κ. Τσακαλώτος», εξήγησε σιβυλλικά κυβερνητικός αξιωματούχος.

Μετά τη συνειδητοποίηση ότι οι Ευρωπαίοι εξωθούν τα πράγματα στα άκρα, στο Μαξίμου ψάχνουν το φύλλο συκής για να κλείσουν συμφωνία προκειμένου να παραμείνουν στην εξουσία.

Αναζητώντας αγωνιωδώς πολιτική λύση, ο Αλέξης Τσίπρας τηλεφώνησε στον Ντόναλντ Τουσκ και με επιχείρημα ότι οι νέες απαιτήσεις των θεσμών παραβιάζουν τη συμφωνία του Ιουλίου ζήτησε έκτακτη Σύνοδο Κορυφής. Αντί συμπάθειας, ο κ. Τουσκ τον παρέπεμψε στο Eurogroup. Για να αποφύγει το φιάσκο, η ελληνική πλευρά ζήτησε διαμεσολάβηση των Ευρωσοσιαλιστών.

Πρώτος έσπευσε ο Τζιάνι Πιτέλα, επικεφαλής της ευρωομάδας των Σοσιαλιστών, ενώ χείρα βοηθείας έδωσε και ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Για να πειστεί να παρέμβει ο κ. Γιούνκερ χρειάστηκε να μεσολαβήσει ο Μάρτιν Σουλτς, τον οποίο η κυβέρνηση παρακάλεσε να βοηθήσει. Προσπάθεια να εξευμενίσει τους Γερμανούς έκανε ακόμη και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος συνομίλησε με παράγοντες κοντά στον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αντιλαμβανόμενος ότι στην Ευρώπη μπορεί να μιλούν όλοι, όμως ένας αποφασίζει…

«Με τη διαρροή ότι ζητήσαμε Σύνοδο Κορυφής πιέσαμε όλους τους εμπλεκομένους να τοποθετηθούν και έτσι άλλαξε ο συσχετισμός δυνάμεων», είπε στενός συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα, διαφωνώντας με την άποψη ότι το αίτημα για σύγκληση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κατέληξε σε ναυάγιο.

Tελικά το Eurogroup καθορίστηκε για τη Δευτέρα 9 Μαΐου και με δεδομένο ότι από τη στιγμή που θα συνομολογηθεί συμφωνία μέχρι την εκταμίευση της δόσης χρειάζεται περίπου ένας μήνας, η κυβέρνηση «σαρώνει» τα ταμειακά διαθέσιμα των κρατικών οργανισμών, αφού χωρίς τα δάνεια των Ευρωπαίων μπορεί να αντέξει το αργότερο μέχρι τις 20 Ιουλίου, οπότε και πρέπει να πληρώσει στο ΔΝΤ δόση 2,4 δισ. ευρώ.

Οι δανειστές δεν φαίνονται διατεθειμένοι να επιτρέψουν στον πρωθυπουργό να παρουσιάσει και αυτή τη συμφωνία ως θρίαμβο. Στο Μαξίμου έχουν αντιληφθεί το βαρύ κλίμα και κάνοντας ακόμη μια κωλοτούμπα λένε ότι η θεσμοθέτηση «φρένου δαπανών» είναι ελληνική πρόταση.

«Δεν υπάρχουν επιπλέον μέτρα 3,6 δισ. ευρώ, εμείς προτείνουμε φρένο δαπανών», υποστηρίζει κορυφαίος υπουργός, και ισχυρίζεται ότι τα πρόσθετα μέτρα θα είναι όσο η απόκλιση από τον στόχο. Για παράδειγμα, αν το πρωτογενές πλεόνασμα για το 2016 είναι μικρότερο από 0,5% (ή αντίστοιχα μικρότερο του 1,75% για το 2017 και κάτω από 3,5% για το 2018) θα ληφθούν ισόποσα μέτρα μείωσης των κρατικών δαπανών.

«Θέλουν φρένο στις κρατικές δαπάνες επειδή πιστεύουν ότι είναι πιο αξιόπιστο μέτρο», εξηγεί στενός συνεργάτης του κ. Τσίπρα, παραδεχόμενος ότι οι δανειστές δεν πείστηκαν ότι οι αποκλίσεις μπορούν να καλυφθούν με νέους φόρους. Προσθέτει, δε, ότι το νομοθέτημα για το «φρένο δαπανών» θα περάσει σε έναν νόμο με ένα άρθρο.

Όπως αποτυπώθηκε με τις πρωτοφανείς αποδοκιμασίες κατά του Τάσου Κουράκη και του Τριαντάφυλλου Μηταφίδη τη Μεγάλη Πέμπτη στη Θεσσαλονίκη, η συμμαχία ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ. κοινωνικά κλονίζεται. Πολιτικά, όμως, η κυβέρνηση μοιάζει ακόμη ισχυρή. «Οι 153 είναι μπετόν», λέει στο «ΘΕΜΑ» κορυφαίος κυβερνητικός παράγοντας και προσθέτει, σχολιάζοντας κυνικά τις φήμες για οικουμενική κυβέρνηση: «Όποιος μας παρακαλέσει αρκετά μπορεί να μπει στην κυβέρνηση»!

Παρά τις υπεραισιόδοξες εκτιμήσεις του Μεγάρου Μαξίμου, το ενδεχόμενο εκλογών δεν μπορεί να αποκλειστεί αν τα γεγονότα οδηγήσουν σε αδιέξοδο. Οπως έγραψε το «Spiegel», οι Ευρωπαίοι μπορεί να συμφωνήσουν σε λύση για να μην προκληθεί ντόμινο από πιθανό Brexit και τις εκλογές στην Ισπανία, όμως δεν θα παραχωρήσουν στον κ. Τσίπρα τη σκηνή για να ξαναδώσει… σόου σε βάρος τους.

Διαβάστε τι κρύβει το μυαλό του Αλέξη Τσίπρα για εκλογές, έξοδο και το κρυφό «όπλο».

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε τι λένε οι τελευταίες δημοσκοπήσεις για τις Εκλογές.