Σάλος με τη μετακίνηση του ΥΠΟΙΚ: Ποιο το νέο κτίριο – Σφοδρές αντιδράσεις

Γιατί ξέσπασε σάλος με τη μετακίνηση του ΥΠΟΙΚ σε νέο κτίριο;

Την ώρα που ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών παρουσίαζε το ανακαινισμένο κτίριο της πρώην καπνοβιομηχανίας Κεράνης στη Λεωφόρο Θηβών, στο δήμο Νίκαιας-Ρέντη, προαναγγέλλοντας τη μετεγκατάσταση των υπηρεσιών του υπουργείου, ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων έβαζε «φρένο».

Επισημαίνοντας δε ότι, ενώ έχει ζητήσει στοιχεία που να δικαιολογούν τη μετακίνηση χωρίς να θίγονται οι υπάλληλοι, δεν έχει πάρει το παραμικρό.

Αντίθετος ο γενικός γραμματέας στη μετεγκατάσταση

«Οι υπάλληλοι δεν είναι εμπορεύματα» τόνισε ο γ.γ. Δημοσίων Εσόδων Γ. Πιτσιλής, παρατηρώντας ότι η μείωση του κόστους από τη μίσθωση κτιρίων είναι ένα θέμα, αλλά από την άλλη δεν μπορεί να αγνοεί κανείς τις επιπτώσεις στους εργαζόμενους του υπουργείου, καθώς και στους φορολογούμενους που συχνά πυκνά απευθύνονται στις υπηρεσίες του ΥΠΟΙΚ για πληροφορίες και διευκρινίσεις.

Επί της ουσίας, το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα είναι ότι το συγκεκριμένο κτίριο, αν και υπερσύγχρονο, είναι στην πραγματικότητα αποκομμένο, μακριά από μέσα μεταφοράς σταθερής τροχιάς, με αποτέλεσμα η πρόσβαση σε αυτό να είναι δυνατή μόνο με λεωφορείο ή Ι.Χ. κι αυτό δημιουργεί σοβαρό πρόβλημα μετακίνησης για τους περίπου 1.250 υπαλλήλους των κεντρικών υπηρεσιών του υπουργείου.

Το κέρδος από τη μετακίνηση είναι μόλις 11.000 ευρώ τον χρόνο

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο Τρύφων Αλεξιάδης, σήμερα το Δημόσιο δαπανά 221.000 ευρώ τον μήνα ως ενοίκιο για ένα άδειο κτίριο (Κεράνης) την ώρα που μπορεί να υπερκαλύψει με τη χρήση του τις ανάγκες στέγασης όχι μόνο των υπηρεσιών του ΥΠΟΙΚ αλλά και άλλων υπηρεσιών του Δημοσίου.

Χαρακτηριστικά είναι τα εξής: σήμερα το ΥΠΟΙΚ για τις ανάγκες στέγασης 1.027 υπαλλήλων του σε 7 διαφορετικά κτίρια δαπανά 232.000 ευρώ το μήνα ως ενοίκιο ενώ για το συγκεκριμένο κτίριο το ενοίκιο είναι 221.000 ευρώ το μήνα και μπορεί να στεγάσει 2.300 υπαλλήλους με 506 θέσεις πάρκινγκ. Πολύ περισσότερους δηλαδή από τους υπαλλήλους του υπουργείου Οικονομικών.

Ο Τρύφων Αλεξιάδης άσκησε κριτική στις προηγούμενες κυβέρνησης γιατί δεν αξιοποίησαν το συγκεκριμένο κτίριο και άλλες δυνατότητες μείωσης των δημοσίων δαπανών μέσω της καλύτερης αξιοποίησης της περιουσίας του δημοσίου την ώρα που επέλεγαν να μειώνουν δαπάνες με απολύσεις και μειώσεις μισθών.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι η κυβέρνηση έχει συνολικό πρόγραμμα για την καλύτερη αξιοποίηση τω δημοσίων κτιρίων σε όλη την Ελλάδα. Ειδικότερα για το ΥΠΟΙΚ το πρόγραμμα προβλέπει την στέγαση όλων των υπηρεσιών του σε κάθε πόλη σε ένα κτίριο.

Για σκάνδαλο μιλούν οι εφοριακοί

Φωτιά και λάβρα είναι η ανακοίνωση του Συλλόγου των Εφοριακών Αττικής, που κάνουν λόγο για οσμή σκανδάλου πίσω από τις φιέστες.

«Πολλά ερωτηματικά δημιουργεί η επιμονή και οι μεθοδεύσεις στις οποίες καταφεύγει η ηγεσία του ΥΠΟΙΚ, προκειμένου να νομιμοποιήσει ένα απ’ τα μεγαλύτερα σκάνδαλα των τελευταίων ετών, που αφορά την εκποίηση της δημόσια περιουσίας και τη συντήρηση, με σκανδαλώδεις όρους, ιδιωτικών συμφερόντων απ’ τα ταμεία του δημοσίου.

Η προσπάθεια της πολιτικής ηγεσίας να μας πείσει ότι όλα αυτά γίνονται με στόχο τη μείωση των δαπανών του δημοσίου, φαντάζει τουλάχιστον αστεία, για όσους έχουν στοιχειώδη εικόνα των όρων της σύμβασης, αλλά και όσων λαμβάνουν χώρα συνολικότερα στο ΥΠΟΙΚ», σημειώνουν στην ανακοίνωσή τους οι εφοριακοί.

Παράλληλα αναφέρουν ότι η κυβέρνηση παρευρίσκεται και πρωταγωνιστεί σε μια φιέστα που προετοιμάζει ο ιδιοκτήτης του κτιρίου, αποκλείοντας τους εργαζόμενους και όλους όσοι υπήρχε κίνδυνος να «χαλάσουν» τη φιέστα της συγκάλυψης και φυσικά ξεχνώντας όλα όσα έλεγε μερικούς μήνες πριν, καταγγέλλοντας με δριμύτητα τη διαδικασία και τους όρους πώλησης των 28 ακινήτων του Δημοσίου, ένα εκ των οποίων είναι και το κτίριο του Κεράνης.

Διαβάστε πού προσέλαβαν τις καθαρίστριες του ΥΠΟΙΚ.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε τι λένε οι τελευταίες δημοσκοπήσεις για τις Εκλογές.