Μπόρις Τζόνσον: Ποιος ο επόμενος πρωθυπουργός του Brexit με τουρκική καταγωγή

Ποιος ο επόμενος Πρωθυπουργός μετά το Brexit, Μπόρις Τζόνσον;

Τα πάνω κάτω στο Ηνωμένο Βασίλειο φέρνει η ψήφος των Βρετανών υπέρ του Brexit.

Ο Ντέιβιντ Κάμερον ανακοίνωσε την προσεχή παραίτησή του από τα πρωθυπουργικά καθήκοντα για να αφήσει σε κάποιον άλλον το μέλημα της έναρξης των διαπραγματεύσεων για την έξοδο από την ΕΕ.

Φαβορί για την αντικατάσταση του Κάμερον φέρεται να είναι ο επικεφαλής του «Leave Campaign» και «άσπονδος φίλος» του Κάμερον, μέλος του συντηρητικού κόμματος, ο πρώην δήμαρχος του Λονδίνου Μπόρις Τζόνσον.

«Μπορούμε να βρούμε και πάλι τη φωνή μας στον κόσμο, μια φωνή που να είναι ανάλογη της πέμπτης μεγαλύτερης οικονομίας στη Γη» είπε ο Μπόρις Τζόνσον αγνοώντας τις αποδοκιμασίες πολλών απογοητευμένων με το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος Βρετανών που τον περίμεναν έξω από το σπίτι του.

Όμως ποιος είναι ο πιθανός νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας, Μπόρις Τζονσον;

Ο Αλεξάντερ Μπόρις ντε Πφέφφελ Τζόνσον (αγγλ. Alexander Boris de Pfeffel Johnson) γεννήθηκε στη στις 19 Ιουνίου του 1964 στη Νέα Υόρκη. Οι γονείς του μέλη μεγαλοαστικών οικογενειών διαφορετικών όμως πολιτικών πεποιθήσεων.

Ο πατέρας του Στάνλεϊ Τζόνσον ήταν συντηρητικός, ενώ η μητέρα του προερχόταν από μια αριστερή οικογένεια διανοουμένων.

Η τούρκικη καταγωγή

Ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι ο παππούς του πατέρα του, Μπόρις Τζονσον λεγόταν Οσμάν Κεμάλ και ο προπάππους του Αλή Κεμάλ, ένας Κιρκάσιος Τούρκος δημοσιογράφος και ποιητής ο οποίος διετέλεσε για τρεις μήνες, το 1919, υπουργός Εσωτερικών στη κυβέρνηση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας της οποίας τότε ηγείτο ο Νταμάτ Φερίτ Πασά.

Ο Αλή Κεμάλ παντρεύθηκε την αγγλοσουηδή Γουίνφρεντ Μπραν, την κόρη του Φρανκ από το γάμο του με την Μάρκαρετ Τζόνσον.

Στα τέλη του 1909 η Γουίνφρεντ γέννησε στην Αγγλία το Οσμάν Γουίνφρεντ Κεμάλ, είχε προηγηθεί ακόμη ένα παιδί η Σέλμα, όμως λίγο μετά τη γέννα πέθανε.

Ο Αλή το 1912 επέστρεψε στην Τουρκία όπου ξαναπαντρεύτηκε και απέκτησε ακόμη ένα παιδί. Όμως εκεί τον περίμενε ένα τραγικό τέλος καθώς εναντιώθηκε στους νεότουρκους του Κεμάλ Ατατούρκ, όπως επίσης εναντιώθηκε στις σφαγές κατά των Αρμενίων. Επίσης ήταν ένας από τους εμπνευστές της Ingiliz Muhipler Cemiyeti (Αγγλόφιλη Κοινότητα), η οποία ήταν υπέρ της αγγλικής επιρροής στην Τουρκία.

Στις 4 Νοεμβρίου του 1922 ο Αλή Κεμάλ απήχθη ενώ ήταν σε ένα κουρείο στην Κωνσταντινούπολη και ενώ τον μετέφεραν για να δικασθεί στις 6 Ιουνίου ένα οργισμένο πλήθος τον λίντσαρε με ξύλα,πέτρες και μαχαίρια, του διέλυσαν το κρανίο με ένα ρόπαλο και τον κρέμασαν σ΄ένα δέντρο.

Εν τω μεταξύ ο γιος του, Μπόρις Τζόνσον, ο Οσμάν μεγάλωνε με τη θεία του στην Αγγλία η οποία του άλλαξε το όνομα σε Γουίλφρεντ «Τζόνι» Τζόνσον αποποιούμενη την τουρκική καταγωγή του.

Ο Οσμάν, που έγινε Γουίλφρεντ Τζόνσον, παντρεύτηκε την Ιρένε Τζόνσον (Irène Johnson το γένος Γουίλιαμς) νόθα κόρη του πρίγκηπα Παύλου της Βυρτμβέργης και έκαναν τον Στάνλεϊ πατέρα του Μπόρις. Αξίζει να σημειωθεί ο Παύλος ήταν προ- προ- προπάπος της Ειρήνης και ως εκ τούτου η ίδια ήταν απόγονος του βασιλιά της Μεγάλης Βρετανίας Γεωργίου του Δεύτερου.

Βάσει αυτού του γενεαλογικού δένδρου ο Τζόνσον ίσως να συνδέεται με τις περισσότερες βασιλικές οικογένειες της Ευρώπης και φέρεται ως έβδομος ξάδελφος του Ντέιβιντ Κάμερον.

Ο πατέρας του Μπόρις, ο Στάνλεϊ, υπήρξε ευρωβουλευτής των Συντηρητικών και υψηλόβαθμο στέλεχος της Eυρωπαϊκής Eπιτροπής και της Παγκόσμιας Tράπεζας. Επόμενο ήταν ο γιος να ακολουθήσει τον πατέρα.

Ο Μπόρις Τζόνσον

Ο Μπόρις Τζόνσον φοίτησε στα καλύτερα πανεπιστήμια. Δηλαδή στο Ίτον και στο Balliol College της Οξφόρδης όπου έκανε κλασικές σπουδές.

Από εκεί, την ίδια περίοδο, πέρασαν διάφορες προσωπικότητες που αργότερα διετέλεσαν στελέχη του συντηρητικού κόμματος όπως ο Ντέιβιντ Κάμερον.

Ως φοιτητής, ο Μπόρις Τζόνσον διετέλεσε μέλος της αδελφότητας των Old Etonians, της πιο παλιάς αδελφότητας του πανεπιστημίου, που είναι γνωστή για τις ποσότητες του αλκοόλ που καταναλώνουν, τους βανδαλισμούς και το έθιμο που έχουν αφού δειπνούν σε κάποιο εστιατόριο έπειτα από ένα όργιο φαγητού και οινοποσίας να το καταστρέφουν και στη συνέχεια να αποζημιώνουν τον ιδιοκτήτη.

Το 1986, ο Μπόρις Τζόνσον εκλέχθηκε πρόεδρος της Ένωσης της Οξφόρδης (Oxford Union).

Μετά το πανεπιστήμιο ξεκίνησε την καριέρα του ως δημοσιογράφος στο The Times, στη συνέχεια έγινε ανταποκριτής στις Βρυξέλλες για την εφημερίδα Daily Telegraph. Στα άρθρα που έγραφε για τη βρετανική εφημερίδα αρχίζει να εκφράζει έντονα τον ευρωσκεπτικισμό του. Από το 1994 έως το 1999 αρχισυντάκτης στην ίδια εφημερίδα και από το 1999 έως το 2005 αρχισυντάκτης στο Spectator.

Τα άρθρα του, λένε πολιτικοί αναλυτές, είχαν σαν αποτέλεσμα να «κλέψει» το προνόμιο έκφρασης του ευρωσκεπτικισμού από την αριστερά και να το προσφέρει στη δεξιά παράταξη. Μάλιστα η Μάρκαρετ Θάτσερ είχε δηλώσει πως ο Τζόνσον ήταν ο αγαπημένος της αρθρογράφος.

Η πένα του αιχμηρή δεν διστάζει να καταφερθεί εναντίον μειονοτήτων και της LGBT κοινότητας, χαρακτηρίζοντας το γάμο ομόφυλων ζευγαριών παρωδία. Όμως η αφοσίωσή του στη δημοσιογραφία του κόστισε το γάμο του, αλλά σύντομα, το 1993 ξαναπαντρεύτηκε την παιδική του φίλη, τη δικηγόρο Μαρίνα Γουίλερ. Όλα αυτά τα χρόνια παράλληλα με τη δημοσιογραφία «κυνηγά» και την πολιτική του καριέρα.

To 2001 εκλέχθηκε στο κοινοβούλιο ως εκπρόσωπος της πόλης Χένλι το 2004 και διορίστηκε κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης για θέματα πολιτισμού και στη συνέχεια σκιώδης υπουργός της αντιπολίτευσης για την Ανώτατη Εκπαίδευση.

Τον Μάιο του 2008, ο Μπόρις Τζόνσον εκλέχθηκε για πρώτη φορά δήμαρχος του Λονδίνου και επανεκλέχθηκε το 2012 την περίοδο που διεξήχθησαν και επιτυχημένοι Ολυμπιακοί Αγώνες.

Το 2015 ο Μπόρις Τζόνσον συμμετείχε στις βρετανικές εκλογές και εξελέγη βουλευτής και ήδη οι φήμες τον ήθελαν να «παίζει» επιθετικά για την ηγεσία του Συντηρητικού κόμματος.

Διαβάστε ποιες οι συνέπειες του Brexit στην Ελλάδα.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε τι λένε οι τελευταίες δημοσκοπήσεις για τις Εκλογές.