BREXIT: Καταρρέει ο πλανήτης. Γκρεμίζεται η λίρα, βουλιάζει το πετρέλαιο, διαλύεται η Ασία

Ποιες οι καταστροφικές συνέπειες του Brexit ;

Η επικράτηση του Brexit ανοίγει αμέσως τον δρόμο για ορισμένες διαδικασίες και κινήσεις που είχαν προαποφασισθεί εδώ και μέρες στα κοινοτικά γραφεία αλλά και στις έδρες των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων.

Στο πλαίσιο αυτό και με τη λίρα ήδη να έχει πέσει στα χαμηλά 30 και πλέον ετών μέσα σε λίγες ώρες, η πρώτη κίνηση αναμένεται να προέλθει από την κεντρική Τράπεζα της Αγγλίας.

Αυτή, σε συνδυασμό με την ΕΚΤ θα ανακοινώσουν κάποια έκτακτα μέτρα, ενδεχομένως και μια γραμμή swap προς τις βρετανικές τράπεζες, για να απορροφήσουν τους κραδασμούς που αναπόφευκτα θα δεχθεί το χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας.

Σε χαμηλό 31 ετών η στερλίνα

Στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 31 ετών κατακρημνίζεται η στερλίνα, καθώς το Brexit διατηρεί σταθερό προβάδισμα έναντι του Bremain, λίγες ώρες πριν την πλήρη καταμέτρηση των ψήφων.

Αυτή την ώρα το βρετανικό νόμισμα «βουλιάζει» κατά 10,38% στα 1,3330 δολάρια, σημειώνοντας το χαμηλότερο επίπεδο από τις 19 Σεπτεμβρίου του 1985.

Αρκετοί αναλυτές εκφράζουν φόβους, ότι εφόσον επισφραγιστεί το Brexit, τότε η στερλίνα θα κατρακυλήσει στα 1,20 δολάρια. «Η αγορά έχει αποτιμήσει το σενάριο της παραμονής και επομένως, εάν κερδίσει η έξοδος, τότε θα προκληθεί ένας πραγματικός σεισμός» δηλώνει ο Τζιμ Ρίκαρντς, αναλυτής της Stategic Intelligence.

Υπό κλοιό πιέσεων βρίσκεται και το ευρώ, το οποίο διολισθαίνει κατά 4,11% στα 1,0990 δολάρια – το χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάιο.

Την ίδια ώρα, το ιαπωνικό γεν ενισχύεται κατά 5,4% στα 100,4 γεν/δολάριο, στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών ετών.

Το Brexit βυθίζει το πετρέλαιο

Στους… τρελούς ρυθμούς του Brexit κινούνται χρυσός και πετρέλαιο, καθώς η Βρετανία βρίσκεται ένα βήμα πριν την έξοδό της από την ΕΕ.

Ειδικότερα, το συμβόλαιο αργού τύπου sweet light υποχωρεί κατά 6,6% αυτή την ώρα στα 46,81 δολάρια το βαρέλι μετά από κέρδη 2% στις χθεσινές συναλλαγές που επικρατούσε μεγαλύτερη αισιοδοξία για επικράτηση του Bremain. Βουτιά 6,5% και για το αργό τύπου brent που διαμορφώνεται στα 47,6 δολάρια το βαρέλι.

Σε αντίθετη τροχιά κινείται ο χρυσός ο οποίος σε περιόδους έντονης αβεβαιότητας λειτουργεί ως ασφαλές καταφύγιο για τους επενδυτές. Η τιμή του πολύτιμου μετάλλου εκτοξεύεται με άλμα 8% στα 1.355 δολάρια την ουγγιά μετά το χθεσινό χαμηλό δύο εβδομάδων στα 1.251,16 δολάρια την ουγγιά.

Όπως σχολίασε ο επικεφαλής αναλυτής της Think Forex, Naeem Aslam, ο χρυσός δέχτηκε πιέσεις ρευστοποιήσεων στις τελευταίες συνεδριάσεις, αλλά σήμερα ζει μια σπουδαία ημέρα. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι επενδυτές αναζητούν ασφαλή μέρη να τοποθετήσουν τα χρήματά τους και δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από τον χρυσό.

Πτώση μαμούθ στις ασιατικές αγορές

Ισχυρές απώλειες, οι οποίες ενδοσυνεδριακά υπερέβησαν το 8%, εμφανίζουν τα κυριότερα χρηματιστήρια στην Ασία, καθώς οι Βρετανοί ψηφοφόροι αποφάσισαν, όπως όλα δείχνουν, την έξοδο της χώρας τους από την Ε.Ε.

Στην Ιαπωνία, ο Nikkei 225 κατακρημνίζεται κατά 7,06% στις 15.091 μονάδες, ενώ στη Νότια Κορέα, ο Kospi καταγράφει απώλειες κατά 3,59% στις 1.915 μονάδες. Στην Αυστραλία, ο ASX 200 σημειώνει πτώση κατά 3,33% στις 5.105 μονάδες.

Στην Κίνα, το χρηματιστήριο της Σαγκάη υποχωρεί κατά 1,19% στις 2.857 μονάδες και της Σένζεν κατά 1,26% στις 494 μονάδες. Στο Χονγκ Κονγκ τέλος, ο Χανγκ Σενγκ εμφανίζει απώλειες κατά 4,59% στις 19.911 μονάδες.

«Οι αγορές αποτιμούν το σενάριο της εξόδου, με τις συνθήκες ρευστότητας να επιδεινώνονται σημαντικά τις τελευταίες ώρες» αναλύει ένας εκ των επενδυτών της OANDA. «Αναμένουμε έντονη μεταβλητότητα, στα όρια του ακραίου σε ορισμένες περιπτώσεις» προσθέτει.

Στο ταμπλό, οι μετοχές των Toyota, Nissan και Honda διολισθαίνουν κατά 9,22%, 8,59% και 9,11% αντίστοιχα, δεχόμενες πιέσεις από την ενίσχυση του ιαπωνικού νομίσματος στα επίπεδα των 100 γεν/δολάριο. «Βουτιά» της τάξης του 16,54% σημειώνει και η μετοχή της Sharp.

Την ίδια ώρα, η τιμή του πετρελαίου κινείται έντονα πτωτικά μετά το Brexit, καθώς τα συμβόλαια WTI υποχωρούν κατά 6,21% στα 47,00 δολάρια και τα συμβόλαια Brent κατά 5,91% στα 47,90 δολάρια.

Διαβάστε ποια τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος για Brexit.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε τι λένε οι τελευταίες δημοσκοπήσεις για τις Εκλογές.