Μαύρη επέτειος για capital controls: Τι κρύβει η επιστροφή του waiver για καταθέσεις

Τι κρύβει η επιστροφή του waiver για καταθέσεις και capital controls;

Σήμερα, ημέρα “επιστροφής” του waiver, δηλαδή της κατ’ εξαίρεση αποδοχής των ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ για την χρηματοδότηση των τραπεζών, είναι και τα πρώτα “γενέθλια” των capital controls.

Τυχαίο; Θα μπορούσε και να είναι, αν το συνολικό περιβάλλον και η ανησυχία που διαχέεται από την Φρανκφούρτη δεν υποδείκνυε το αντίθετο.

Για τις ελληνικές τράπεζες η φροντίδα της ΕΚΤ και των ευρωπαϊκών Θεσμών να κλείσει το ελληνικό ζήτημα πριν από το Brexit φαίνεται ότι θα διατηρηθεί και στην συνέχεια.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ από τις Βρυξέλλες υπάρχουν έντονες και συντονισμένες κινήσεις για να επισπευσθεί η διαδικασία της δεύτερης αξιολόγησης ώστε ο Σεπτέμβριος να εξακολουθεί να έχει την Ελλάδα εκτός του κάδρου κρίσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αυτό – εφ’ όσον επιβεβαιωθεί – σημαίνει οτι θα δρομολογηθούν σύντομα και οι διαδικασίες που αφορούν στην επίσπευση της ένταξης της Ελλάδας και στα υπόλοιπα χρηματοδοτικά εργαλεία της ΕΚΤ, στο πλαίσιο του QE…

Τα “συντρίμια” που έχει αφήσει πίσω του Brexit στο τραπεζικό σύστημα της Ευρωζώνης και η έμμεση παραδοχή κοινοτικών αξιωματούχων χθες στις Βρυξέλλες οτι πράγματι το ελληνικό θέμα “έπρεπε να κλείσει πριν ανοίξει το ενδεχόμενο του Brexit” επιβεβαιώνουν την εκτίμηση ότι η σημερινή ημέρα είχε προβλεφθεί από την ΕΚΤ έτσι ώστε να εκτονώσει τις όποιες πιέσεις θα μπορούσε να έχει δρομολογήσει το βρετανικό δημοψήφισμα…

Οι “λαβωμένοι”

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι “ζημιές” που έχουν καταγραφεί το πρώτο 24ωρο μετά το δημοψήφισμα, έχουν αυξήσει κατακόρυφα τις πιέσεις αλλά και τις ανεπίσημες διαβουλεύσεις, για άμεση επανεξέταση των όρων μέσα στους οποίους έχουν αρχίσει να αντιμετωπίζουν τις συνέπειες της κρίσης οι ευρωπαϊκές τράπεζες. Και κυρίως το περιβόητο bail-in στις καταθέσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες έχει ακουσθεί οτι σιωπηρά είχε δρομολογηθεί η δυνατότητα προσωρινής αναστολής της οδηγίας BRRD (Bail -In).

Στην Ιταλία από το πρωθυπουργικό περιβάλλον διέρρευσε η πληροφορία οτι η πιθανότητα άμεσης κρατικής παρέμβασης με 40 – 44 δισ. ευρώ δεν θα έπρεπε να αποκλείεται σε περίπτωση ανάγκης. Αν δηλαδή οι “ζημιές” άφηναν κάποιο από τα τραπεζικά ιδρύματα με κεφαλαιακές ανάγκες που ξεπερνούσαν τις δυνατότητές του.

Ταυτόχρονα “ακούγεται” επίσης πως λόγω της συγκυρίας έχει συζητηθεί το ενδεχόμενο για επέκταση των αγορών της ΕΚΤ σε υβριδικά προϊόντα χρέους (ομόλογα) χωρίς λήξη (perpetual) που θα μπορούσαν να εκδώσουν οι τράπεζες με την εγγύηση του δημοσίου, παράλληλα με τις αυξημένες μέσα στον Ιούνιο (καθόλου τυχαία) χρηματοδοτικές παρεμβάσεις (TLTROs) της ΕΚΤ.

Η μεγαλύτερη ανησυχία που φαίνεται να υπάρχει στις κεντρικές τράπεζες και ειδικά στην ΕΚΤ – ο Draghi απέφυγε την οποιαδήποτε δήλωση πέραν εκείνης της έκφρασης λύπης για το Brexit – είναι για το πώς θα αναδυθεί το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα στο νέο χρηματοπιστωτικό περιβάλλον και κυρίως το αν θα έχει αφήσει “λαβωμένους” στους ισολογισμούς των τραπεζικών οργανισμών.

Είναι χαρακτηριστικό οτι η βασική παρατήρηση του Larry Summers μετά το Brexit ήταν οτι βρίσκει τις κεντρικές τράπεζες με ελάχιστα πλέον πολεμοφόδια για να αντιμετωπίσουν την νέα κατάσταση, ενώ από την ΕΚΤ έσπευσαν να διαβεβαιώσουν τις αγορές οτι η περασμένη Παρασκευή δεν ήταν μία νέα στιγμή “Lehman Brothers”, με άλλα λόγια δεν έχει αφήσει πίσω της αλυσιδωτές καταστάσεις χρεοκοπημένων τραπεζών…

Οι διαβεβαιώσεις αυτές σίγουρα βοήθησαν έστω και προσωρινά τα χρηματιστήρια να ανακτήσουν ενα μέρος της ζημιάς της πρώτης μετά το Brexit ημέρας. Αλλά πολύ σύντομα οι αγορές σύμφωνα με αυξανόμενο αριθμό αναλυτών θα αρχίσουν να αποτιμούν και να προεξοφλούν την νέα επιδεινωμένη σε κάθε περίπτωση κατάσταση με μη προσδιορισμένες προς το παρόν επιπτώσεις για την σταθερότητα των τραπεζών…

Εξ ού και οι συζητήσεις για το ανεπίκαιρο της ενεργοποίησης της BRRD στο πλαίσιο της Ευρωζώνης.

Διαβάστε τι αλλαγές φέρνουν στις αναλήψεις τα capital controls από 18/6.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε από τι κινδυνεύουν οι τραπεζικές καταθέσεις και τι ανακοίνωσαν οι τράπεζες.