Δημοσκοπήσεις – Εκλογική εκτίμηση: Πόσο παίρνουν ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΧΑ. Ποιο το κόμμα έκπληξη

Τι ποσοστά θα έπαιρναν ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και Χρυσή Αυγή αν γίνονται εκλογές σήμερα; Ποιο κόμμα μπορεί να κάνει την έκπληξη σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις;

Πρώτο κόμμα με διαφορά 7-8%, αλλά ανησυχητικά σημάδια, θα ήταν η ΝΔ σε επόμενες εκλογές σύμφωνα με τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις.

Ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι η Λαϊκή Ενότητα αρχίζει να ανακάμπτει με πιθανότητα – όχι βεβαιότητα – ότι θα μπει τελικά στην Βουλή.

Μια νέα διάσταση για τις εκλογικές ισορροπίες δίνει κορυφαίος έλληνας δημοσκόπος, σύμφωνα με το bankingnews.

Σε ερώτηση ποια εκτιμάει ότι θα ήταν τα ποσοστά με βάση τις αναγωγές των πολιτικών κομμάτων στις τελευταίες δημοσκοπήσεις, η απάντηση ήταν άκρως ενδιαφέρουσα.

«Από τα συμπεράσματα που εξάγουμε στην δική μας εταιρία αλλά αποτιμώντας και τις μετρήσεις των άλλων εταιριών προκύπτουν τα εξής:

Η ΝΔ ενισχύεται λιγότερο από την φθορά του ΣΥΡΙΖΑ δηλαδή ο ΣΥΡΙΖΑ πέφτει αλλά η ΝΔ δεν καρπούται την πτώση του ΣΥΡΙΖΑ. Με αναγωγές οι διαφορές των δυο κομμάτων θα κινηθούν μεταξύ 7% με 8%.

Ενδιαφέρον στοιχείο των μετρήσεων είναι ότι η Χρυσή Αυγή έχει εδώ και κάποιο διάστημα ξεκινήσει την ανάκαμψη της με ποσοστά που θα προσεγγίσουν των ευρωεκλογών.

Το ΚΚΕ κατοχυρώνει την τέταρτη θέση και ούτε απειλεί, ούτε απειλείται. Το Ποτάμι έχει μεγαλύτερη φθορά από τους Ανεξάρτητους Έλληνες.

Ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι η Λαϊκή Ενότητα αρχίζει να ανακάμπτει με πιθανότητα – όχι βεβαιότητα – ότι θα μπει τελικά στην Βουλή.

Εστιαζόμενοι στα 3 πρώτα κόμματα, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, εξάγονται τα εξής συμπεράσματα:

Η ΝΔ είναι πρώτο κόμμα αλλά τα ποιοτικά στοιχεία της ανόδου δεν οφείλονται σε δυναμική που έχει αναπτύξει αλλά στην φθορά του ΣΥΡΙΖΑ. Το ποσοστό της ΝΔ θα μπορούσε να κινηθεί μεταξύ 29 με 31% με πιθανότερο σενάριο το 31%.

Ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στην δεύτερη θέση με ποσοστά κοντά στο 23% ίσως και 24%. Η εφαρμογή του μνημονίου και των νέων μέτρων δεν είναι σαφές πόσο θα επιδράσουν αρνητικά στα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο οι πιθανότητες ο ΣΥΡΙΖΑ να ανακάμψει ακόμη και σε ένα θετικό σενάριο για την πορεία της οικονομίας είναι πολύ περιορισμένες….

Η Χρυσή Αυγή επίσης φαίνεται ότι ανακάμπτει. Σε μια δημοσκόπηση που έχει πραγματοποιηθεί αξιολογήθηκε η επίδραση της δικαστικής εμπλοκής της ηγεσίας του κόμματος στο εκλογικό αποτέλεσμα. Περίπου 40% των ερωτηθέντων ανέφεραν ότι όντως έχει επιδράσει από λίγο έως πολύ και αυτό με μια αναγωγή δείχνει ότι αν η Χρυσή Αυγή δεν είχε την δικαστική της εμπλοκή θα μπορούσε να επιτυγχάνει περίπου 12% εκλογικά ποσοστά. Σε πραγματικούς όρους όμως η Χρυσή Αυγή και παρά την δικαστική εμπλοκή φαίνεται ότι μπορεί να προσεγγίσει ποσοστά ευρωεκλογών δηλαδή κοντά στο 9% σε βουλευτικές εκλογές.

Αν οι εκλογές διεξάγονταν άμεσα, πρώτο κόμμα θα ήταν σίγουρα η ΝΔ, δεύτερο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ και τρίτο κόμμα η Χρυσή Αυγή».

Δείτε όλες τις τελευταίες δημοσκοπήσεις για την εκτίμηση εκλογικού αποτελέσματος.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε τι λένε οι τελευταίες δημοσκοπήσεις για τις Εκλογές.