Νέα δημοσκόπηση αλλάζει το πολιτικό σκηνικό: Τι “ξέχασε” στην ανάλυση του ο ΣΥΡΙΖΑ

Τι ξέχασε στη μετάφραση ο ΣΥΡΙΖΑ στη νέα δημοσκόπηση της Kάπα Research;

Δικά τους μαθηματικά στη Κουμουνδούρου με την νέα δημοσκόπηση της Kapa Research.

Παρά το σταθερό προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας κυβερνητικές πηγές εκφράζουν την ικανοποίηση τους για τη δημοσκόπηση της Κάπα Research, σύμφωνα με την οποία η πλειονότητα των ερωτηθέντων θεωρεί θετική εξέλιξη την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και τάσσεται κατά των πρόωρων εκλογών.

Στο ΣΥΡΙΖΑ ισχυρίζονται πως η δημοσκόπηση επιβεβαιώνει την εκτίμηση της κυβέρνησης ότι η ελληνική κοινωνία εξακολουθεί να στηρίζει τις προσπάθειές της για έξοδο από την κρίση.

Παράλληλα το ότι οι πολίτες δεν θέλουν πρόωρες εκλογές συνιστά, σύμφωνα με το Μαξίμου, ήττα για την τακτική της ΝΔ και το κίνημα «Παραιτηθείτε».

Άμεση ήταν η απάντηση της Νέας Δημοκρατίας που επισήμανε πως «το γεγονός ότι οι κυβερνητικές πηγές σχολιάζουν επιλεκτικά στοιχεία δημοσκοπήσεων όταν θεωρούν ότι υπάρχει κάτι σε μία μέτρηση που τους συμφέρει – και μάλιστα σε ΜΜΕ που οι ίδιοι έχουν χαρακτηρίσει ως διαπλοκή – επιβεβαιώνει την αγωνία του ΣΥΡΙΖΑ να βγει από την απομόνωση στην οποία έχει περιέλθει».

Παράλληλα πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημειώνουν πως ακόμη και στην πρόθεση ψήφου της Kάπα Research η διαφορά μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ αυξάνεται σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση της ίδιας εταιρείας τον Απρίλιο.

Τα νούμερα της δημοσκόπησης Kapa Research

το 3,5% καταγράφεται η διαφορά, ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ, με το ποσοστό των αναποφάσιστων να φτάνει το 32,4%.

Η δημοσκόπηση της Κάπα Research για το ΒΗΜΑ της Κυριακής πραγματοποιήθηκε το διάστημα 7- 9 Ιουνίου

Συγκεκριμένα, η έρευνα μετρά τη δύναμη των κομμάτων στην πρόθεση ψήφου ως εξής (σε παρένθεση τα ποσοστά με αναγωγή της αδιευκρίνιστης ψήφου):

ΣΥΡΙΖΑ 17,3% (25,6%),

ΝΔ 20,8% (30,8%),

Χρυσή Αυγή 5,9% (8,7%),

ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ 5% (7,4%),

ΚΚΕ 5,1% (7,5%),

Ποτάμι 2% (3%),

ΑΝΕΛ 2,3% (3,4%),

Ένωση Κεντρώων 3,1% (4,6%),

Λαϊκή Ενότητα 1,2% (1,8%),

Εθνική Ενότητα/ΛΑΟΣ 1,1% (1,6%),

Πλεύση Ελευθερίας 2,2% (3,2%),

Αλλο Κόμμα 1,6% (2,4%).

Η αδιευκρίνιστη ψήφος βρίσκεται στα πολύ υψηλά επίπεδα του 32,4%, ενώ συνολικά 42,8% των ερωτηθέντων δηλώνουν ότι σκέφτονται να αλλάξουν την ψήφο τους, ανεξαρτήτως του τι ψήφισαν στις προηγούμενες εκλογές.

Πάντως ιδιαίτερη αίσθηση προκαλεί η καταγραφή του κόμματος της Ζωής Κωνσταντοπούλου «Πλεύση Ελευθερίας» το οποίο μέσα σε λίγους μήνες εμφανίζεται να μπαίνει στη Βουλή.

Χαρακτηριστικό επίσης είναι ότι στο ερώτημα για τον καταλληλότερο πρωθυπουργό, αν και ο Κυριάκος Μητσοτάκης προηγείται ελαφρώς του Αλέξη Τσίπρα (29,1% έναντι 28%), η πλειοψηφία (39,7%) απαντά «κανένας από τους δύο».

Οι ερωτώμενοι πιστεύουν ότι πρέπει να δοθεί περισσότερος πολιτικός χρόνος στην κυβέρνηση. Στο σχετικό ερώτημα αν θα πρέπει να πάμε σε πρόωρες εκλογές ή να συνεχίσει το έργο της η κυβέρνηση το 56,2% απαντά να δοθεί περισσότερος χρόνος, ενώ το 35,5% ζητάει άμεση προσφυγή στις κάλπες.

Στο ερώτημα πως κρίνετε τις εξελίξεις μετά το κλείσιμο της αξιολόγησης, το 62,5% απαντά θετικά και μάλλον θετικά και το 35,5% αρνητικά ή μάλλον αρνητικά.

Στη δημόσια συζήτηση για τον εκλογικό νόμο και στο ερώτημα αν συμφωνούν με ένα πιο αναλογικό σύστημα οι ερωτώμενοι απάντησαν ναι και μάλλον σε ποσοστό 67.7% ενώ αντίθετο ήταν το 27,6%.

Τέλος για το θέμα της συνταγματικής αναθεώρησης και αν αυτή κρίνεται απαραίτητη, το 58,9% πιστεύει ότι είναι απαραίτητη και μάλλον απαραίτητη, ενώ το 35,7% την θεωρεί περιττή και μάλλον περιττή.

Διαβάστε τι αλλάζει στη ψαλίδα ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ με τη δημοσκόπηση της Κάπα Research.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε τι λένε οι τελευταίες δημοσκοπήσεις για τις Εκλογές.