Εκλογές Ισπανία Exit poll: Βατερλώ των δημοσκόπων για Ποδέμος

Τι λένε τα exit polls για τις εκλογές στην Ισπανία;

Έκλεισαν οι κάλπες στην Ισπανία , ενώ τα πρώτα exit polls έπεσαν έξω. Δείτε τα τελικά αποτελέσματα στις εκλογές της Ισπανίας.

Νίκη του Ραχόι αλλά με άνοδο των Podemos δείχνουν τα πρώτα exit polls στις εκλογές στην Ισπανία, που όμως έπεσαν έξω.

Την πρώτη θέση καταλαμβάνει στις εκλογές στην Ισπανία σύμφωνα με τα Exit Polls το Λαϊκό Κόμμα του Μαριάνο Ραχό, ακουλουθούν οι Podemos δεύτεροι, τρίτοι οι Σοσιαλιστές και τέταρτο το κόμμα Ciudadanos

Αναλυτικότερα τα τέσσερα πρώτα κόμματα λαμβάνουν τις εξής έδρες:

Λαϊκό Κόμμα: Από 117 έως 121 (προηγούμενες εκλογές 123)
Podemos: Από 91 έως 95 (προηγούμενες εκλογές 69)
Σοσιαλιστικό Κόμμα: Από 91 έως 85 έδρες (προηγούμενες εκλογές 69)
Ciudadanos: Από 26 έως 30 έδρες (προηγούμενες εκλογές 40)

Όπως αναμενόταν κανένα κόμμα δεν αποκτά την αυτοδυναμία των 176 εδρών και έτσι η Ισπανία μπαίνει εκ νέου σε μια περίοδο αβεβαιότητας και διαπραγματεύσεων για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι εάν επιβεβαιωθούν τα Exit Polls το Λαΐκό Κόμμα του Μαριάνο Ραχόι και οι Ciudadanos ακόμη κι αν συνεργαστούν δεν μπορούν να σχηματίσουν κυβέρνηση κάτι που μπορούν αθροιστικά τουλάχιστον να πράξουν οι Podemos με τους Σοσιαλιστές.

Σε ποσοστό μόλις 51,17% -ήτοι, περίπου επτά ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερο από το αντίστοιχο ποσοστό την ίδια ώρα στις εκλογές του Δεκεμβρίου- κυμαινόταν στις 19:00 (ώα Ελλάδος) η προσέλευση των ψηφοφόρων στις σημερινές εκλογές στην Ισπανία, που πραγματοποιούνται υπό το φάσμα μιας επανάληψης του κυβερνητικού αδιεξόδου, το οποίο προκάλεσε ο τερματισμός του μακρού κύκλου του δικομματισμού, αλλά και υπό την προοπτική μίας κατακλυσμιαίας αλλαγής του πολιτικού χάρτη με την ανάδυση μίας πραγματικά αριστερής κυβέρνησης για πρώτη φορά στη μετα-Φράνκο εποχή.

Το ποσοστό συμμετοχής ούτως ή άλλως αναμενόταν χαμηλότερο, καθώς οι Ισπανοί βρίσκονται ήδη σε περίοδο διακοπών, ενώ εμφανίζουν και σημάδια κόπωσης από την παρατεταμένη πολιτική αβεβαιότητα του τελευταίου εξαμήνου.

Οι κάλπες έκλεισαν στις 21:00 (ώρα Ελλάδος), όταν και αναμένονται τα πρώτα exit polls.

Ανατροπή στα exit polls

Διατηρεί την κυριαρχία του το παραδοσιακό δίπολο της Ισπανίας, σύμφωνα με τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα που διαψεύδουν τα exit polls φέρνοντας στη δεύτερη θέση το Σοσιαλιστικό Κόμμα πίσω από το Λαϊκό Κόμμα και όχι τους Podemos.

Αναλυτικά:

Λαϊκό Κόμμα: 131 έδρες
Ισπανικό Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα: 93 έδρες (24,2%)
Podemos: 69 έδρες (21,3%)
Ciudadannos: 26 έδρες

Κανένα από τα πρωτιμώμενα κόμματα δεν συγκεντρώνει αυτοδυναμία, εγκλωβίζοντας την Ισπανία σε νέα περίοδο πολιτικής αβεβαιότητας. Η προσέλευση στις κάλπες ήταν ιδιαίτερα μειωμένη με τους μισούς σχεδόν Ισπανούς να απέχουν.

Υπενθυμίζεται ότι οι Ισπανοί επέστρεψαν στις κάλπες για δεύτερη φορά έπειτα από έξι μήνες με την αναταραχή από το Brexit να δυσχεραίνει σημαντικά τη μάχη που δίνουν τα κόμματα να κερδίσουν τη στήριξη ενός εκλογικού σώματος που έχει απαυδήσει από την υψηλή ανεργία και τη διαφθορά.

Τον Δεκέμβριο είχαν ήδη ταχθεί υπέρ μιας αλλαγής, τιμωρώντας τα δύο μεγάλα κόμματα που δίνουν τον τόνο στη δημοκρατική ζωή της χώρας εδώ και περισσότερα από 30 χρόνια.

Το Λαϊκό Κόμμα (PP) του απερχόμενου πρωθυπουργού, Mariano Rajoy είχε χάσει την απόλυτη πλειοψηφία στις προηγούμενες εκλογές, εξασφαλίζοντας μόνον το 28,7% των ψήφων (123 έδρες), μολονότι ήρθε πρώτο.

Την ίδια ώρα το Ισπανικό Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα (PSOE) είχε φέρει τα χειρότερα εκλογικά αποτελέσματα στην ιστορία του τον περασμένο Δεκέμβριο, παραμένοντας ωστόσο στη δεύτερη θέση. Το Podemos και η Ενωμένη Αριστερά είχαν συμμετάσχει χωριστά στις εκλογές, κερδίζοντας 71 έδρες.

Διαβάστε τα τελικά αποτελέσματα στις εκλογές στην Ισπανία που διαψεύδουν τα έξιτ πολ.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε τι λένε οι τελευταίες δημοσκοπήσεις για τις Εκλογές.