«Κόκκινος» συναγερμός για φορολογικές δηλώσεις 2016: Πότε έρχεται παράταση

Ποια τα σενάρια για παράταση στις φορολογικές δηλώσεις 2016;

Παρά την… απειλή ότι δεν πρόκειται να δοθεί παράταση πέραν της 30ης Ιουνίου, το σύνολο των φορολογικών δηλώσεων που υποβλήθηκαν δεν ξεπέρασε τις 100.000.

Απομένουν 13 εργάσιμες ημέρες μέχρι το τέλος του μήνα και μέχρι και χθες τη νύχτα είχαν υποβληθεί 2.665.046 φορολογικές δηλώσεις 2016 εκ των οποίων οι 7 στις 10 μηδενικές και χρεωστικές.

Έχουν σπεύσει μόνο αυτοί που περιμένουν επιστροφή φόρου ή αυτοί που θέλουν να ξεμπερδέψουν με την υποχρέωση προκειμένου, μεταξύ άλλων, να εισπράξουν και το επίδομα τέκνων.

Σύμφωνα με τα αναλυτικά στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, μέχρι χθες είχαν υποβληθεί μόλις 843.326 χρεωστικές δηλώσεις με τις οποίες βεβαιώθηκε φόρος 856 εκατ. ευρώ (περίπου 1000 ευρώ ανά εκκαθαριστικό).

Όμως, το υπουργείο Οικονομικών περιμένει να βεβαιώσει φόρους άνω των τριών δις. ευρώ από τα φυσικά πρόσωπα και άλλα τόσα από τα νομικά.

Για να ολοκληρωθεί εγκαίρως η διαδικασία θα πρέπει από σήμερα και μέχρι το τέλος του μήνα, να υποβάλλονται περισσότερες από 250.000 φορολογικές δηλώσεις 2016 την ημέρα (δεδομένου ότι τα Σαββατοκύριακα η κίνηση πέφτει ενώ υπάρχει και η αργία του Αγίου Πνεύματος.

Πόσες όμως υποβάλλονται; Χθες μόλις 99.184 ενώ από τις αρχές της εβδομάδας ο αριθμός κυμαίνεται γύρω στις 100.000 δηλώσεις. Την προηγούμενη εβδομάδα ο αριθμός ήταν ακόμη μικρότερος.

Το υπουργείο Οικονομικών βρίσκεται και φέτος αντιμέτωπο με τον κίνδυνο να αναγκαστεί να δώσει παράταση καθώς αν φτάσουμε στο τέλος του μήνα και έχουν απομείνει 500-600 χιλιάδες δηλώσεις, δύσκολα θα δοθεί εντολή να βεβαιωθούν τα πρόστιμα εκπρόθεσμης υποβολής.

Η παράταση όμως θα σημαίνει καθυστέρηση και στις υπόλοιπες φορολογικές υποχρεώσεις με κυριότερη τον ΕΝΦΙΑ.

Χωρίς την ολοκλήρωση των φορολογικών δηλώσεων 2016, η εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ δεν μπορεί να ξεκινήσει καν καθώς πολλές από τις εκπτώσεις που χορηγούνται στον φόρο ακινήτων, είναι συνδεδεμένες με το δηλωθέν εισόδημα.

Με παράταση των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος για τον Ιούλιο –το υπουργείο Οικονομικών την ξορκίζει αλλά δεν φαίνεται πώς θα την αποφύγει- είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν θα ολοκληρωθεί η εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ μέσα στον Αύγουστο προκειμένου η πληρωμή να ξεκινήσει από Σεπτέμβριο.

Τα ποσά που διακυβεύονται από τις φορολογικές δηλώσεις 2016 είναι πολύ μεγάλα: τρία δισεκατομμύρια ευρώ τουλάχιστον από την εκκαθάριση των φυσικών προσώπων, άλλα τρία δισεκατομμύρια ευρώ από τα νομικά πρόσωπα και 2,7 δις. ευρώ από τον ΕΝΦΙΑ.

Διαβάστε τι ανακοίνωσε ο Τρύφων Αλεξιάδης για φορολογική δήλωση 2016 και TAXISnet.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε από τι κινδυνεύουν οι τραπεζικές καταθέσεις και τι ανακοίνωσαν οι τράπεζες.