Κυβέρνηση: Τρέμει το φυλλοκάρδι της μετά το Brexit, ποιος ο μεγαλύτερος φόβος

Τι τρομάζει την κυβέρνηση μετά το Brexit;

Ούτε η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορούσε να φανταστεί το Brexit ως αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος, όπως άλλωστε συνέβη και με όλη την Ευρώπη.

Σύμφωνα με το Πρώτο Θέμα, ο πρώτος κίνδυνος για την Ελλάδα, όπως παραδέχονται οι συνεργάτες του πρωθυπουργού και όπως προκύπτει από τις πρώτες συζήτησεις που έγιναν μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος, σχετίζεται με ζητήματα ασφαλείας.

Η κυβέρνηση θα πρέπει να επεξεργαστεί τα νέα γεωπολιτικά δεδομένα που προκύπτουν από το Brexit, η οποία ήταν παραδοσιακά η χώρα που είχε την ευθύνη των ζητημάτων άμυνας και ασφάλειας της ΕΕ.

Συναφές είναι και το προσφυγικό. Μετά την Βρετανία, θα μπουν κι άλλες χώρες στον πειρασμό της στεγανοποίησης, με αποτέλεσμα να αυξηθεί δραματικά η πίεση στην Ελλάδα, που αποτελεί την κύρια πύλη εισόδου των προσφύγων στο ευρωπαϊκό έδαφος.

Ο δεύτερος κίνδυνος σχετίζεται με τα οικονομικά. Παρότι στην κυβέρνηση δεν έχουν καταλήξει ακόμα στις επιπτώσεις για το σύνολο των οικονομικών δράσεων και σχέσεων της χώρας μας, εντούτοις θεωρούν ότι θα είναι περιορισμένες.

Πάντως, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης δεν ανησυχεί τόσο για τις άμεσες συνέπειες, όσο για τις παράπλευρες απώλειες.

Η χώρα μας μαζί με την Ισπανία, Ιρλανδία, Πορτογαλία και Ιταλία είναι εκτεθειμένη σε μια μετάδοση της κρίσης από τη Βρετανία λόγω της έκθεσης της στην αναταραχή των αγορών, κάτι που φάνηκε με την πτώση των μετοχών και την άνοδο των ομολόγων, και βέβαια λόγω των ερωτηματικών που προκύπτουν για το μέλλον της ΕΕ.

Αυτό είναι κάτι που τρομάζει την κυβέρνηση.

Διαβάστε τι έκανε η Ryanair μετά το Brexit.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε τι λένε οι τελευταίες δημοσκοπήσεις για τις Εκλογές.