Στο χείλος του γκρεμού ο Μαρινόπουλος: Τι θα γίνει με τους 13.000 εργαζόμενους

Ποιες οι εξελίξεις με τα σουπερμάρκετ Μαρινόπουλος;

Πυρετώδεις προσπάθειες, τις οποίες παρακολουθεί από πολύ κοντά και η κυβέρνηση, διεξάγονται σύμφωνα με απολύτως έγκυρες πληροφορίες, προκειμένου να αποδεχτεί η Σκλαβενίτης ρόλο στρατηγικού επενδυτή, σε συνδυασμό με την ένταξη της Μαρινόπουλος σε άρθρο αναδιάρθρωσης/εξυγίανσης, το γνωστό ως 106Β και να αποφευχθεί η πλήρης κατάρρευση του πάλαι ποτέ κραταιού λιανεμπορικού ομίλου.

Κι αυτό καθώς οι διαταγές πληρωμής και οι αναγκαστικές εκτελέσεις λαμβάνουν μορφή χιονοστιβάδας, απειλώντας να μπλοκάρουν την λειτουργία της εταιρίας που απασχολεί περίπου 13.000 εργαζόμενους.

Στον πυρήνα αυτής της προσπάθειας είναι ο διακανονισμός των υποχρεώσεων προς Δημόσιο και Ταμεία, η αναχρηματοδότηση των υφιστάμενων δανείων, αλλά και ο περιορισμός των απαιτήσεων των προμηθευτών, με κούρεμα που σύμφωνα με τα σενάρια που έχουν εκπονηθεί θα πρέπει να είναι κατ” ελάχιστο της τάξεως του 40%.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η πλευρά Σκλαβενίτη αποδέχεται τη στρατηγική σημασία του εγχειρήματος, ευρύτερα για την αγορά, κι εμφανίζεται πρόθυμη να εμπλακεί, δεδομένου ότι ως ένα βαθμό γνωρίζει πλέον την εταιρία και «από μέσα», (λόγω του προηγούμενου deal που ακυρώθηκε από τις εξελίξεις.

Ωστόσο, προϋπόθεση για να συμβεί αυτό είναι να διαμορφωθούν οι συνθήκες που θα καθιστούν το εγχείρημα βιώσιμο και οικονομικά συμφέρον, προκειμένου να μην κινδυνεύσει ο όμιλος Σκλαβενίτη πλέον από το βάρος των υποχρεώσεων που θα δημιουργηθούν.

Το βασικό σενάριο που τελεί υπό επεξεργασία, περιλαμβάνει προς ώρας τη συμμετοχή της Σκλαβενίτης με ποσοστό 75% στη νέα εταιρία, (που θα αφορά πρακτικά όλη τη δραστηριότητα της Μαρινόπουλος στο συγκεκριμένο τομέα του λιανεμπορίου) ενώ ποσοστό 25% θα διατηρήσει η πλευρά της Μαρινόπουλος.

Η εισροή νέων κεφαλαίων από την Σκλαβενίτης τοποθετείται σε 75 εκατ. ευρώ και ακόμη 50 εκατ. ευρώ σε βάθος 2-3 ετών.

Οι υφιστάμενες δανειακές υποχρεώσεις της Μαρινόπουλος θα μετατραπούν σε μακροπρόθεσμα 20ετή δάνεια, με balloon (η εξόφληση θα ξεκινήσει μετά από 6 χρόνια και θα αφορά το 30% σταδιακά, ενώ το υπόλοιπο 70% θα εξοφληθεί στη λήξη).

Περίπου 370 εκατ. θα είναι ο νέος χαμηλότοκος δανεισμός (οι πληροφορίες μιλούν για επιτόκιο της τάξεως του 1%) επίσης με 20ετή διάρκεια και τους ίδιους όρους αποπληρωμής.

Στο σκέλος της εξυγίανσης του παθητικού της εταιρίας, προβλέπεται «εθελοντικό» κούρεμα των εμπορικών πιστωτών, οι συνολικές υποχρεώσεις προς τους οποίους υπολογίζονται σε περίπου 550 εκατ. ευρώ, σε ένα ποσοστό που σύμφωνα με το σχέδιο υπολογίζεται σε 40%.

Ακόμη θα πρέπει να γίνει επαναδιαπραγμάτευση των υποχρεώσεων σε μισθώματα, για ακίνητα που χρησιμοποιεί ο όμιλος Μαρινόπουλου (ορισμένες πηγές τα ανεβάζουν σε 150-200 εκατ. ευρώ) με ετεροχρονισμό των πληρωμών, τουλάχιστον για μια τριετία και αναπροσαρμογή προς τα κάτω των μισθωμάτων.

Τέλος βασική προϋπόθεση είναι να ρυθμιστούν και οι υποχρεώσεις προς Δημόσιο και Ταμεία, οι οποίες υπολογίζονται μεταξύ 105 και 110 εκατ. ευρώ, με ορίζοντα 15ετίας, χωρίς πρόστιμα και προσαυξήσεις.

Για να ξεκινήσει αυτή η διαδικασία θα πρέπει πέρα από τα συμφωνήσουν μεταξύ τους οι τράπεζες, η Σκλαβενίτης και ο όμιλος Μαρινόπουλου, να αποδεχτούν και οι εμπορικοί πιστωτές το κούρεμα των απαιτήσεων τους. Θα πρέπει δηλαδή να δώσει τη συγκατάθεση της η πλειονότητα των πιστωτών σε ποσοστό που να ξεπερνά το 60%, ίσως και το 70%. Γεγονός που δεν είναι εύκολο, παρότι σταδιακά διαμορφώνεται πλέον η πεποίθηση στην αγορά ότι οι εναλλακτικές θα είναι πολύ χειρότερες.

Ένα ακόμη από τα «αγκάθια» της υπόθεσης, αναφέρουν πηγές από το χρηματοοικονομικό χώρο που είναι σε θέση να γνωρίζουν, αφορά το κεφάλαιο που απαιτείται για την διατήρηση της Μαρινόπουλος σε λειτουργία στο μεσοδιάστημα, καθώς υπολογίζεται ότι χρειάζονται περίπου 15-20 εκατομμύρια, ανά μήνα λειτουργίας. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες στο α εξάμηνο του τρέχοντος έτους, αναμένεται ότι θα προκύψει αρνητικό EBITDA της τάξεως των 100 εκατ. ευρώ.

Είναι δε προφανές ότι σε κάθε περίπτωση θα υπάρξουν όροι που θα επιτρέπουν στην Σκλαβενίτης να απαγκιστρωθεί από μια συμφωνία ανάλογα με την πορεία του due dilligence και την επαλήθευση των δεδομένων με τα οποία διεξάγονται οι διαπραγματεύσεις.

Σύμφωνα με το FNB Daily, το οποίο έχει σήμερα εκτενές ρεπορτάζ για το σχέδιο διάσωσης, θα πρέπει ταυτόχρονα να γίνει αναχρηματοδότηση των τριών τελευταίων δόσεων (Δεκέμβριος 2016 με Ιούνιο-Δεκέμβριο του 2017) του κοινού ομολογιακού δανείου του Σκλαβενίτη ύψους 56 εκατ. ευρώ σε βάθος 10ετίας και χωρίς την υποχρέωση τήρησης «covenant».

Ακόμη στο ίδιο ρεπορτάζ σημειώνεται ότι η νέα χρηματοδότηση θα χορηγηθεί με την υπογραφή της συμφωνίας εξυγίανσης και τη δέσμευση του 85% του συνόλου των υποχρεώσεων σε προμηθευτές και ότι από τη στιγμή που η αποπληρωμή γίνεται με βάση την υπογεγραμμένη από αυτούς συμφωνία εξυγίανσης δεσμεύονται στην εθελοντική μείωση των απαιτήσεών τους και παραιτούνται τυχόν άλλων απαιτήσεων ανεξάρτητα από το πώς θα καταλήξει η διαδικασία του άρθρου 106Β.

Από την πλευρά της η Μαρινόπουλος, ανεπισήμως διέρρεε σήμερα ότι το σχέδιο που συζητείται αποτελεί «σενάριο».

Η διατύπωση είναι εν μέρει αληθής, καθώς οι επαφές μεταξύ των εμπλεκομένων πλευρών, απέχουν από το να έχουν καταλήξει σε κάποια συμφωνία. Είναι ως εκ τούτου πολύ πιθανόν να προκύψουν διαφοροποιήσεις, στις βασικές «συντεταγμένες» που καταγράφηκαν ανωτέρω, ακόμη και στο θετικό ενδεχόμενο μιας συμφωνίας.

Απολύτως έγκυρες πηγές πάντως διαβεβαιώνουν ότι αυτές είναι οι βασικές προδιαγραφές της μόνης «λύσης» που βρίσκεται σε αυτή τη φάση στο τραπέζι, ενώ παράγοντες της αγοράς προειδοποιούν ότι κάθε μέρα πού χάνεται χωρίς να συμφωνηθεί βιώσιμη λύση, η οποία να έχει «οικονομικό νόημα», φέρνει και πιο κοντά πολύ πιο δυσάρεστες καταστάσεις, τόσο για τους εργαζόμενους, όσο και για τους πιστωτές και την ευρύτερη αγορά.

Διαβάστε τι αποκαλύπτουν οι εργαζόμενοι της Μαρινόπουλος για το λουκέτο.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε από τι κινδυνεύουν οι τραπεζικές καταθέσεις και τι ανακοίνωσαν οι τράπεζες.