Σάλος στο Euro 2016: Ο «γιος» του Πούτιν αρχιχούλιγκαν των Ρώσων

Πώς σχετίζεται με τον Βλαντιμίρ Πούτιν ο αρχηγός των Ρώσων χούλιγκαν στο Euro 2016;

Ο Αλεξάντερ Σπρίγκιν, αρχηγός των οπαδών της εθνικής ομάδας της Ρωσίας είναι μεταξύ των 20 χούλιγκαν που θα απελαθούν από τη Γαλλία για την πρόκληση επεισοδίων στο Euro 2016.

Το Κρεμλίνο κάλεσε σε… απολογία τον Γάλλο πρέσβη στη Μόσχα ζητώντας εξηγήσεις.

Ο Σπρίγκιν ήταν ανάμεσα στους 43 συλληφθέντες για τα σοβαρά επεισόδια που σημειώθηκαν την περασμένη Τρίτη στη Νίκαια.

Είκοσι εξ αυτών απελάθηκαν ή θα απελαθούν. Και η Ρωσία με επίσημο αίτημά της αναζητά τους λόγους.

Είναι πολύ πιθανό αν ανάμεσα στη λίστα των πιο σκληροπυρηνικών χούλιγκαν δεν ήταν το όνομα του Αλεξάντερ Σπρίγκιν να μην είχε γίνει τέτοια κινητοποίηση.

Αν και οι γαλλικές αρχές δεν βρήκαν αποδείξεις ότι ήταν αυτός που οργάνωσε και καθοδήγησε τους υπόλοιπους στα επεισόδια με τους Άγγλους οπαδούς, ο ρόλος του ως αρχηγού των οπαδών της εθνικής ομάδας της Ρωσίας, αλλά και η αποδεδειγμένη συμμετοχή στα έκτροπα συνετέλεσαν καθοριστικά στην οδηγία για απομάκρυνσή του από τη Γαλλία.

Ο Σπρίγκιν πήγε στο Euro 2016 με έξοδα της ίδιας της ρωσικής κυβέρνησης: της Ομοσπονδίας και του υπιουργείου Αθλητισμού. Ήταν αυτός που αποφάσισε σε ποιους θα δοθούν τα 2.000 εισιτήρια που έδωσε στην επίσημη ένωση των οπαδών η Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία της Ρωσίας, ο πρόεδρος της οποίας, Βιτάλι Μούτκο, τον έχει ως προστατευόμενό του.

Δεν είναι μόνο προστατευόμενος του Μίτκο. Ο ίδιος ο Βλάντιμιρ Πούτιν έχει άμεση σχέση με τον «Σάσα». Έτσι τον αποκαλεί ο Ρώσος πρόεδρος. Έχουν εμφανιστεί μαζί σε πολλές δημόσιες εκδηλώσεις, είναι κάτι σαν… φύλακάς του.

Ο «Σάσα», λοιπόν, ήταν μέλος της αποστολής της Ρωσίας που ταξίδεψε τον περασμένο Μάρτιο στη Γαλλία για να… επιθεωρήσει τα γήπεδα και τις εγκαταστάσεις που θα χρησιμοποιούσε στη διάρκεια της διοργάνωσης η εθνική ομάδα της χώρας. Οι πολύ στενές σχέσεις του με την πολιτική ηγεσία της χώρας του έδωσαν ρόλο ακόμα και στην επιτροπή διοργάνωσης του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2018.

Ουδέποτε έκρυψε, επίσης, την ακροδεξιά ιδεολογία του. Χαιρετά δημόσια ναζιστικά υψώνοντας το χέρι του. Και έχει ασυλία στη Ρωσία για τα πάντα.

Διαβάστε γιατί κινδυνεύει με αποβολή από το Euro 2016 η Αλβανία.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε όλα τα άπλυτα των πολιτικών και τις εξελίξεις για τα μεγάλα σκάνδαλα.