Βάσεις 2016 Εκτιμήσεις:Αριστούχοι τέλος. Δείτε αναλυτικά πώς θα κινηθούν οι βάσεις

Ποιες οι εκπλήξεις στις βάσεις 2016, σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις;

Στα ύψη συνεχίζουν να βρίσκονται και φέτος οι Ιατρικές σχολές με τις Παιδαγωγικές στην αντιπέρα όχθη να «γκρεμίζονται», τα Πολυτεχνεία «πέφτουν» και οι Οικονομικές σχολές χάνουν μόρια, σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις για τις βάσεις εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Όπως προκύπτει από τα στατιστικά βαθμολογικά στοιχεία η πλειονότητα των υποψηφίων δεν κατάφερε να ανταποκριθεί με αποτέλεσμα συνολικά οι βάσεις να έχουν πτωτική τάση εκτός βέβαια από τις Ιατρικές Αθήνας και Θεσσαλονίκης που θα ξεπεράσουν τα 19.000 μόρια, ενώ οι Ιατρικές της περιφέρειας εκτιμάται ότι θα ανοίξουν τις πύλες τους και με 18.500 μόρια.

Αναλυτικά οι βάσεις 2016 σε κάθε πεδίο αναμένεται να κινηθούν ως εξής:

Στο 1ο επιστημονικό πεδίο των Ανθρωπιστικών Σπουδών οι βάσεις εισαγωγής θα παρουσιάσουν αυξομοιώσεις, οι οποίες θα αφορούν κυρίως στις Φιλοσοφικές και Ψυχολογικές σπουδές. Πτωτική πορεία είναι πιθανόν να ακολουθήσουν κάποιες Νομικές Σχολές ενώ μπορεί να σημειωθεί άνοδος σε χαμηλόβαθμες σχολές. Άνοδος αναμένεται και στο «κατώφλι» χαμηλόβαθμων σχολών.

Στο 2ο επιστημονικό πεδίο το πλέον χαρακτηριστικό στοιχείο είναι οι πολύ καλές, σχεδόν άριστες επιδόσεις σε παραδοσιακά δύσκολα μαθήματα, όπως η Φυσική. Στις Πολυτεχνικές σχολές αναμένεται πτώση, η οποία θα μεγαλώνει όσο κατεβαίνουμε προς τις πιο χαμηλόβαθμες σχολές. Σε κάποιες Πολυτεχνικές σχολές που παραδοσιακά έχουν υψηλή βαθμολογία οι ειδικοί αναφέρουν ότι θα έχουν ακόμα και εντυπωσιακή πτώση.

Στο 3ο επιστημονικό πεδίο η πολύ καλή εικόνα σε Φυσική, Χημεία και Βιολογία διατηρεί τις βάσεις στις περιζήτητες Ιατρικές στο ύψος τους οδηγώντας τις σε πολλές περιπτώσεις και σε άνοδο. Η αύξηση των βάσεων στο 3ο επιστημονικό πεδίο θα θα συμπαρασύρει προς τα πάνω τις Παραϊατρικές (Νοσηλευτικά τμήματα και ΤΕΙ) και τις Γεωπονικές σχολές.

Στο 4ο επιστημονικό πεδίο στο οποίο ένα εντυπωσιακό ποσοστό μαθητών των Ανθρωπιστικών σπουδών περίπου 67% έγραψε στα Μαθηματικά της Γενικής Παιδείας κάτω από τη βάση. Ωστόσο αρκετοί θα εισαχθούν στις Παιδαγωγικές σχολές της με βαθμό ακόμα και κάτω από τη βάση. Σε κάποιες Σχολές, κυρίως της Περιφέρειας, οι υποψήφιοι ενδέχεται να μπουν με λιγότερα από 9.000- 10.000 μόρια. Είναι χαρακτηριστικό ότι ελάχιστοι είναι οι αριστούχοι φέτος, αφού οι υποψήφιοι που συγκέντρωσαν πάνω από 19.000 μόρια είναι συνολικά 758!

Στο 5ο επιστημονικό πεδίο των σχολών Οικονομίας, Διοίκησης και Πληροφορικής αναμένεται μεγάλη πτώση των βάσεων λόγω των χαμηλών επιδόσεων των υποψηφίων στα Μαθηματικά, με ποσοστό περίπου 78% των υποψηφίων έγραψαν κάτω από τη βάση.

Διαβάστε αναλυτικά τις εκτιμήσεις για τις βάσεις 2016 ανά πεδίο.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε τις τελευταίες εκτιμήσεις για τις Βάσεις 2023 στις Πανελλήνιες 2023.