Μόναχο νέα: Ποιος ο 18χρονος Ιρανογερμανός που σκότωσε 9 και αυτοκτόνησε [video]

Ποιος ο 18χρονος Ιρανογερμανός που σκότωσε 9 σε εμπορικό κέντρο στο Μόναχο και αυτοκτόνησε;

Το πτώμα άνδρα που αυτοκτόνησε βρέθηκε στην περιοχή της επίθεσης σε εμπορικό κέντρου του Μονάχου.

Πρόκειται για τον δράστη, ο οποίος, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των μέχρι τώρα ερευνών, έδρασε μόνος του. Tα κίνητρά του παραμένουν αδιευκρίνιστα. Ο Γερμανο-ιρανός δράστης, 18 ετών, ζούσε πάνω από δύο χρόνια στο Μόναχο, ενώ δεν είχε απασχολήσει την αστυνομία στο παρελθόν.

Ο 18χρονος ζούσε, σύμφωνα με την Bild, στο προάστιο Μάξφορστατ με τους γονείς του, και γείτονάς του, ο οποίος τον αναγνώρισε από τα βίντεο που κυκλοφόρησαν ήδη χθες, δήλωσε στην εφημερίδα ότι κάποιος φίλος του που ήταν συμμαθητής του έκανε λόγο για έναν «πραγματικά ήρεμο τύπο».

Ο 18χρονος Ιρανογερμανός, ζούσε «για μεγάλο διάστημα» στην Βαυαρία, ήταν ο δράστης της ένοπλης επίθεσης στο εμπορικό κέντρο «Olympia» του Μονάχου και έδρασε μεμονωμένα, ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου ο Πρόεδρος της Αστυνομίας του Μονάχου Χουμπέρτους ‘Αντρε, ο οποίος ωστόσο απέφυγε να διευκρινίσει εάν επρόκειτο για περίπτωση «αμόκ ή τρομοκρατικής ενέργειας».

Σύμφωνα με νεώτερο απολογισμό, ο αριθμός των νεκρών – συμπεριλαμβανομένου του δράστη – ανέρχεται σε 10, ενώ οι τραυματίες είναι τουλάχιστον 21, μεταξύ των οποίων και παιδιά.

Ο δράστης χρησιμοποίησε ένα πιστόλι και ξεκίνησε την επίθεση από εστιατόριο φαστ φουντ. Στη συνέχεια κινήθηκε σε άλλους χώρους του εμπορικού κέντρου, ανοίγοντας πυρ αδιακρίτως και στο τέλος αυτοκτόνησε.

Η σορός του 18χρονου Ιρανογερμανού εντοπίστηκε σε δρόμο κοντά στο εμπορικό κέντρο του Μονάχου.

Μετά την ολοκλήρωση της επιχείρησης για τον εντοπισμό τυχόν άλλων ενόπλων, επιτράπηκε εκ νέου η κυκλοφορία των μέσων μαζικής μεταφοράς και ήρθη ο γενικός συναγερμός. Επί ώρες, όσο διήρκεσε η επιχείρηση, η αστυνομία καλούσε τον κόσμο να παραμείνει στο σπίτι και η πόλη ήταν υπό αποκλεισμό με τις ειδικές δυνάμεις να βρίσκονται παντού.

«Λάθος συναγερμός» σήμανε δε, όπως ανακοίνωσε η Αστυνομία, σε πολλά σημεία της πόλης κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, τα οποία οφείλονταν κατά πάσα πιθανότητα στον πανικό κάποιων πολιτών.

Ερωτηθείς σχετικά με την γνησιότητα ερασιτεχνικού βίντεο που κυκλοφόρησε νωρίτερα στο διαδίκτυο, ο κ. ‘Αντρε επιβεβαίωσε ότι απεικόνιζε τον δράστη, ο οποίος ήταν οπλισμένος, λίγο πριν από τις 20.30 (τοπική ώρα), οπότε και εντοπίστηκε η σωρός του, σε δρόμο δίπλα στο εμπορικό κέντρο. Το σακίδιο που έφερε δεν περιείχε εκρηκτικά, ο δράστης ωστόσο είχε μαζί του αρκετές σφαίρες.

Στην αστυνομική επιχείρηση η οποία ξεκίνησε με την πρώτη ειδοποίηση της Αστυνομίας στις 17:50 (τοπική ώρα) συμμετείχαν, σύμφωνα με τον κ. ‘Αντρε 2300 άτομα, τόσο από τις δυνάμεις της Βαυαρίας όσο και από ειδικές μονάδες της Ομοσπονδιακής Αστυνομίας και άλλων κρατιδίων. Κατά την διάρκεια των ερευνών, «προτάξαμε την ασφάλεια από την ταχύτητα και θέλαμε να διασφαλίσουμε ότι δεν υπήρχαν άλλοι οπλισμένοι δράστες ελεύθεροι», δήλωσε ο κ. ‘Αντρε και τόνισε ότι, αν και δεν μπορεί να υπάρξει 100% ασφάλεια, δεν υπάρχουν στοιχεία τα οποία να υποδεικνύουν ότι οι πολίτες του Μονάχου έχουν λόγο να αισθάνονται ανασφάλεια.

Σημείωσε μάλιστα ότι οι διάφορες εκδηλώσεις που ήταν προγραμματισμένες κανονικά και είχαν αρχικά ακυρωθεί μπορούν να πραγματοποιηθούν κανονικά, εκτός εάν οι διοργανωτές προτιμούν να τις αναβάλουν, σε ένδειξη σεβασμού προς τα θύματα.

Οι έρευνες της αστυνομίας συνεχίζονται προκειμένου να διευκρινιστούν τα κίνητρα του δράστη. Προς το παρόν δεν έχουν ανακοινωθεί τα ονόματα του δράστη και των θυμάτων.

Σύγκληση του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου Ασφαλείας

Στο Βερολίνο συγκαλείται το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο Ασφαλείας υπό την προεδρία της Καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ. Στο Συμβούλιο θα πάρουν μέρος η υπουργός Άμυνας Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο αντικαγκελάριος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ο υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, ο υπουργός Δικαιοσύνης Χάικο Μάας, ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο υπουργός Ανάπτυξης Γκερντ Μούλερ και ο υπουργός Εσωτερικών Τόμας Ντε Μεζιέρ, ο οποίος αμέσως μετά την προσγείωσή του στη Νέα Υόρκη ζήτησε να επιστρέψει στην Γερμανία.

«Σοκαριστικά νέα από το Μόναχο. Η σκέψη μας είναι στα θύματα. Όχι εικασίες τώρα. Η Αστυνομία του Μονάχου κάνει σπουδαία δουλειά», έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter ο κ. Γκάμπριελ.

Διεθνής καταδίκη

Είμαστε στο πλευρό των ανθρώπων στη Γερμανία, δήλωσε ο Αμερκανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και δεσμεύτηκε για στήριξη. Ο Λευκός Οίκος επίσης καταδίκασε «με τον πιο σθεναρό τρόπο» την επίθεση στο Μόναχο.

«Δεν γνωρίζουμε ακόμη όλα τα γεγονότα, αλλά γνωρίζουμε ότι αυτή η ειδεχθής ενέργεια είχε αποτέλεσμα να σκοτωθούν και να τραυματιστούν πολλά πρόσωπα στην καρδιά μιας από τις ζωηρότερες πόλεις της Ευρώπης», ανέφερε σε ανακοίνωση που δημοσιοποίησε η αμερικανική προεδρία ο Τζος Έρνεστ, εκπρόσωπος του Μπαράκ Ομπάμα.

«Προσωπικό μήνυμα στήριξης» απηύθυνε ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ στην καγκελάριο της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ.

Η Βρετανία είναι έτοιμη να προσφέρει στη Γερμανία όποια βοήθεια χρειαστεί μετά την επίθεση ενόπλων σε ένα κατάμεστο εμπορικό κέντρο στο Μόναχο, διαβεβαίωσε ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον.

Οι αρχές της Αυστρίας βρίσκονται σε επικοινωνία με τις γερμανικές αρχές μετά από την επίθεση στο Μόναχο και ενισχύονται οι αστυνομικές περιπολίες στην σύνορα μεταξύ των δύο χωρών, δήλωσε εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εσωτερικών της Αυστρίας στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Sputnik.

Δείτε τις φωτογραφίες με τον 18χρονο Ιρανογερμανού δράστη:

Δείτε το βίντεο με το εμπορικό κέντρο στο Μόναχο:

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε τις εξελίξεις για δολοφονίες που συγκλονίζουν και εγκλήματα που ανατριχιάζουν.