Εκλογικός νόμος: Σκληρό πόκερ, δύσκολοι οι 200, ποιοι υπέρ-κατά. Τι αλλάζει η πρόταση Τσίπρα

Ποιος είναι ο νέος εκλογικός νόμος του Αλέξη Τσίπρα; Ποιοι είναι υπέρ και ποιοι κατά;

Σε δημόσια διαβούλευση στην ιστοσελίδα Opengov βρίσκεται η πρόταση της κυβέρνησης για το νέο εκλογικό νόμο. Ανάμεσα σε άλλα η κυβέρνηση προτείνει ψήφο από τα 17 έτη όπως επίσης και την καθιέρωση της απλής αναλογικής χωρίς μπόνους για τα κόμματα.

Το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών με τίτλο «Αναλογική Εκπροσώπηση των Πολιτικών Κομμάτων, Διεύρυνση του Δικαιώματος Εκλέγειν και άλλες Διατάξεις περί Εκλογής Βουλευτών» διαρθρώνεται σε 4 άρθρα.

Το πρώτο αφορά την ηλικία απόκτησης εκλογικών δικαιωμάτων, το δεύτερο αφορά την καθιέρωση της απλής αναλογικής και το τρίτο περιλαμβάνει τις καταργούμενες διατάξεις. Το τέταρτο άρθρο περιλαμβάνει την έναρξη ισχύος του νομοσχεδίου.

Πάντως με τα μέχρι τώρα δεδομένα φαντάζει αδύνατη για την κυβέρνηση η συγκέντρωση 200 ψήφων ώστε ο προτεινόμενος εκλογικός νόμος να ισχύσει από τις αμέσως επόμενες εκλογές, όπως επιτάσσει το Σύνταγμα, καθώς μεγάλο μέρος της αντιπολίτευσης αντιδρά.

Ειδικότερα, η ΝΔ με 75 βουλευτής εξαρχής ξεκαθάρισε ότι θα επιθυμούσε διορθωτικές παρεμβάσεις στον υφιστάμενο νόμο (όπως η ψήφος στους ομογενείς), ενώ αντιδρά στην κατάργηση του μπόνους των εδρών για το πρώτο κόμμα.

Το ΚΚΕ (15 βουλευτές) επίσης θα καταψηφίσει, καθώς ο γγ. Δημήτρης Κουτσούμπας είχε θέσει ως όρο στον πρωθυπουργό την κατάργηση του 3%. Την κυβερνητική πρόταση θα καταψηφίσουν επίσης οι βουλευτές του Ποταμιού (10 έδρες) όπως και ο ανεξάρτητος βουλευτής Χάρης Θεοχάρης. Όσον αφορά το ΠΑΣΟΚ (16 βουλευτές), η Φώφη Γεννηματά δήλωσε ότι από τους πέντε όρους που έχουν τεθεί ικανοποιούνται μόνον οι τρεις (δεν ικανοποιούνται τα αιτήματα για ψήφο στους μετανάστες και κατάτμηση περιφερειών), επομένως το ΠΑΣΟΚ θα καταψηφίσει, κάτι που προκάλεσε την αντίδραση του προέδρου της ΔΗΜΑΡ Θανάση Θεοχαρόπουλου, που έχει ταχθεί υπέρ της απλής αναλογικής. Πάντως ο εκπρόσωπος τύπου του ΠΑΣΟΚ κ. Χρηστίδης μιλώντας στο Mega Σαββατοκύριακο άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ψήφισης του εκλογικού νόμου.

Με τα παραπάνω δεδομένα προεξοφλείται ότι τον εκλογικό νόμο θα καταψηφίσουν τουλάχιστον 117 βουλευτές (75 ΝΔ + 15 ΚΚΕ + 10 Το Ποτάμι + 16 ΠΑΣΟΚ + ο Χάρης Θεοχάρης).

Το νέο εκλογικό νόμο θα επιψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ και Ένωση Κεντρώων, ενώ η ΧΑ μέχρι στιγμής «κρατά κλειστά τα χαρτιά της».

Διαβάστε ολόκληρη την πρόταση της κυβέρνησης όπως αυτή τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση.

Άρθρο 1.

Η παράγραφος 1 του άρθρου 4 του π.δ. 26/2012 (ΦΕΚ Α’ 57) «Κωδικοποίηση σ’ ενιαίο κείμενο των διατάξεων της νομοθεσίας για την εκλογή βουλευτών» αντικαθίσταται ως εξής:

«1. Το δικαίωμα του εκλέγειν έχουν οι πολίτες Έλληνες και Ελληνίδες που συμπλήρωσαν το δέκατο έβδομο έτος της ηλικίας τους.»

Άρθρο 2.

1. Η παράγραφος 1 του άρθρου 6 του ν. 3231/2004 (Α’ 45), όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 1 του ν. 3636/2008 (A’ 11) και κωδικοποιήθηκε στο άρθρο 99 παρ. 2 του π.δ. 26/2012 (A’ 57), αντικαθίσταται ως εξής :

«1. Για τον καθορισμό των εδρών που δικαιούται κάθε εκλογικός σχηματισμός, το σύνολο των ψήφων που συγκέντρωσε στην Επικράτεια πολλαπλασιάζεται με τον αριθμό 300. Το γινόμενο τους διαιρείται με το άθροισμα των έγκυρων ψηφοδελτίων που συγκέντρωσαν στην Επικράτεια όσοι σχηματισμοί συμμετέχουν στην κατανομή των εδρών, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 5. Οι έδρες που δικαιούται κάθε σχηματισμός στην Επικράτεια είναι το ακέραιο μέρος του πηλίκου της διαίρεσης.

Αν το άθροισμα των ως άνω ακέραιων μερών των πηλίκων υπολείπεται του αριθμού 300, τότε παραχωρείται, κατά σειρά, ανά μία έδρα και ως τη συμπλήρωση αυτού του αριθμού στους σχηματισμούς, των οποίων τα πηλίκα εμφανίζουν τα μεγαλύτερα δεκαδικά υπόλοιπα.»

2. Οι παράγραφοι 2 και 3 του άρθρου 6 του ν. 3231/2004 (Α’ 45), όπως τροποποιήθηκαν με το άρθρο 1 του ν. 3636/2008 (A’ 11)και κωδικοποιήθηκαν στο άρθρο 99 παρ. 3 και 4, αντίστοιχα, του π.δ. 26/2012 (A’ 57), καταργούνται.

3. α) Ο τίτλος του άρθρου 8 του ν. 3231/2004 (Α’ 45), όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 2 του ν. 3636/2008 (A’ 11),αντικαθίσταται ως εξής :

«Κατανομή εδρών στις εκλογικές περιφέρειες»

β) Αντιστοίχως, ο τίτλος του άρθρου 100 του π.δ. 26/2012 (Α’ 57)αντικαθίσταται ως εξής :

«Κατανομή εδρών επικρατείας – Κατανομή εδρών στις εκλογικές περιφέρειες»

4. α) Η παράγραφος 4 του άρθρου 8 του ν. 3231/2004 (Α’ 45), όπως κωδικοποιήθηκε στο άρθρο 100 παρ. 7 του π.δ. 26/2012 (Α’57), αντικαθίσταται ως εξής :

«4. Τυχόν αδιάθετες έδρες διεδρικών και τριεδρικών εκλογικών περιφερειών διατίθενται, κατά σειρά και ανά μία, στον εκλογικό σχηματισμό που εμφανίζει σε καθεμία από αυτές τα μεγαλύτερα αχρησιμοποίητα υπόλοιπα ψήφων.

Εάν σε κάποιο εκλογικό σχηματισμό διατεθούν συνολικά περισσότερες έδρες από όσες δικαιούται, σύμφωνα με το άρθρο 6 του παρόντος νόμου, οι πλεονάζουσες αφαιρούνται, ανά μια, από τις τριεδρικές περιφέρειες και αν υπάρξει ανάγκη από τις διεδρικές, στις οποίες ο συνδυασμός αυτός κατέλαβε έδρα, σύμφωνα με το προηγούμενο εδάφιο, εμφανίζοντας τα μικρότερα αχρησιμοποίητα υπόλοιπα ψήφων.»

β) Το πρώτο και δεύτερο εδάφιο της παρ. 5 του άρθρου 8 του ν. 3231/2004 (Α’ 45), όπως κωδικοποιήθηκαν στο άρθρο 100 παρ. 8 του π.δ. 26/2012 (Α’57), αντικαθίστανται ως εξής :

«5. Οι εκλογικές περιφέρειες που εξακολουθούν να έχουν αδιάθετες έδρες διατάσσονται κατά φθίνoυσα σειρά, με βάση τα μετά την εφαρμογή της προηγούμενης παραγράφου εναπομείναντα αχρησιμοποίητα υπόλοιπα ψήφων του εκλογικού σχηματισμού με το μικρότερο αριθμό εγκύρων ψηφοδελτίων στην επικράτεια που δικαιούται έδρα σύμφωνα με το άρθρο 5. Στον εκλογικό αυτό σχηματισμό παραχωρείται ανά μία έδρα από καθεμία από αυτές τις εκλογικές περιφέρειες και ως τη συμπλήρωση του αριθμού των εδρών που αυτός δικαιούται, σύμφωνα με το άρθρο 6.»

Άρθρο 3.

Από την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου καταργούνται οι διατάξεις των άρθρων 1 και 2 του ν. 3636/2008 (Α’ 11), καθώς και κάθε γενική ή ειδική διάταξη που είναι αντίθετη με τις διατάξεις του παρόντος ή ρυθμίζει τα θέματα αυτά με άλλον τρόπο.

Άρθρο 4.

Η ισχύς του παρόντος νόμου αρχίζει από τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Ειδικά η ισχύς των άρθρων 2 και 3 αρχίζει από τη δημοσίευση του παρόντος νόμου στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, των ανωτέρω άρθρων εφαρμοζομένων από τις αμέσως επόμενες γενικές βουλευτικές εκλογές, οποτεδήποτε και αν αυτές διεξαχθούν, τηρουμένων των προϋποθέσεων της παραγράφου 1 του άρθρου 54 του Συντάγματος, ήτοι της υπερψήφισης του παρόντος άρθρου από την πλειοψηφία των δύο τρίτων του όλου αριθμού των βουλευτών.

Διαβάστε ποιοι βουλευτές λένε όχι σε εκλογές.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε τι λένε οι τελευταίες δημοσκοπήσεις για τις Εκλογές.