Πώς έχασαν τον έλεγχο οι ελληνικές τράπεζες: Το παρασκήνιο στην Πειραιώς και ο Σάλλας

Ποιο το παρασκήνιο για Τράπεζα Πειραιώς και Σάλλα;

Συμβαίνουν ιστορικά γεγονότα. Οι διοικήσεις αποκαθηλώνονται. Ελέγχονται αυξήσεις κεφαλαίου και στοχοποιούνται 298-305 εκατ της Πειραιώς και το 10%… στην Attica bank

Ο SSM στέλνει επιστολές τονίζοντας ότι στις αρμόδιες επιτροπές και στο nomination committee θα πρέπει να προεδρεύει ξένος και όχι έλληνας.

Ασκήθηκαν πιέσεις ώστε ο Μιχάλης Σάλλας η παλαιότερη και ισχυρότερη τραπεζική φυσιογνωμία στο ελληνικό banking να αποδεχθεί να αποχωρήσει, παραμένοντας επίτιμος πρόεδρος, παρ΄ ότι ο ίδιος είχε αποφασίσει να αποχωρήσει από τις αρχές του 2016….

Δρομολογούνται εξελίξεις σε Alpha bank και Εθνική τράπεζα. Ήδη ο έλεγχος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας έχει περάσει στους ξένους.

Όλα αυτά είναι κοσμοιστορικά γεγονότα.

Η ελληνική κυβέρνηση τελικώς ήξερε, το επιχείρημα ότι δεν ήξερε και βρέθηκε προ εκπλήξεων δεν έχει καμία βάση.

Η ελληνική κυβέρνηση ήξερε τι θα συμβεί και άφησε να εξελιχθούν, άφησε τον SSM να δρομολογήσει τεραστίας κλίμακας διοικητικές αλλαγές και ανατροπές.

Ο έλεγχος του ελληνικού banking χάθηκε κατά βάση με 4 αφορμές και 1 αιτία.

Αφορμή πρώτη

Η περίπτωση του Άνθιμου Θωμόπουλου ο οποίος ήταν διευθύνων σύμβουλος στην Πειραιώς και απομακρύνθηκε προκαλώντας την έντονη αντίδραση του Paulson.

Το αμερικανικό fund του Paulson ενημέρωσε τον SSM ότι παραβιάστηκαν οι κανόνες διακυβέρνησης και ο SSM άρχισε να διερευνά ….το θέμα….μαζί με την αύξηση κεφαλαίου.

Ταυτόχρονα ο μόνιμος μηχανισμός άρχισε να διερευνά διεξοδικά και την αύξηση κεφαλαίου της Πειραιώς με τα “περιβόητα” 298-305 εκατ της αύξησης κεφαλαίου σε σύνολο 1,5 δισεκ. που εμφάνιζαν θολά σημεία.

Αφορμή δεύτερη

Η εμπλοκή του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας το οποίο εμφανιζόταν ως «τρυφερός μέτοχος» έναντι των τραπεζών.

Η εμπλοκή του ΤΧΣ που τάχθηκε υπέρ των θέσεων Σάλλα … στην υπόθεση Θωμόπουλου, έδωσαν λαβή στον Paulson να στοχοποιήσει και το ΤΧΣ προσφέροντας ισχυρά επιχειρήματα και στον SSM που διαπίστωσε ότι το ΤΧΣ είχε περισσότερους διαύλους με τις τράπεζες από το επιτρεπτό.

Αφορμή τρίτη

Αποτέλεσε η επιστολή του SSM στην Πειραιώς και Εθνική τράπεζα που απαιτούσε σε επιτροπές και στο nomination committee να προεδρεύουν ξένοι.

Είχε προηγηθεί επιστολή του ΤΧΣ στον SSM ότι ο ελληνικός νόμος δεν προσδιορίζει να είναι ξένοι οι προεδρεύοντες στις επιτροπές αλλά η απάντηση του SSM έδειχνε ότι δεν εμπιστεύονται τους έλληνες τραπεζίτες.

«Επειδή οι ελληνικές τράπεζες είναι ιδιάζουσες και ανεξαρτήτως του νόμου στις επιτροπές και στο nomination committee δηλαδή στην επιτροπή προαγωγών θέλουμε ξένους να προεδρεύουν».

Αφορμή τέταρτη

Χάθηκε μια μεγάλη ευκαιρία όταν ο Μιχάλης Σάλλας είχε προτείνει το εξής διοικητικό σχήμα.

Μιχάλης Σάλλας Επίτιμος Πρόεδρος

Απόστολος Ταμβακάκης πρόεδρος

Χ. Παπαδόπουλος CEO

Γ. Πουλόπουλος αναπληρωτής CEO.

Η λύση αυτή απορρίφθηκε από τον Paulson και χάθηκε μια ευκαιρία συμβιβασμού.

Όταν ο Σάλλας αναφέρει ότι εδώ και καιρό σχεδίαζε να γίνει επίτιμος είναι ακριβές αλλά δεν ευδοκίμησε το σχέδιο – μοντέλο που είχε εκπονήσει για να γίνει Επίτιμος Πρόεδρος με συγκεκριμένο διοικητικό σχήμα.

Η βασική αιτία για όλο αυτό το πογκρόμ διοικητικών αλλαγών είναι το σχεδόν μηδενικό αποτέλεσμα στην διαχείριση των NPLs, οι πρόσφατες χρεοκοπίες εταιρίες και η διαχείριση των δανείων από τις τράπεζες και η διαχρονική όσμωση των τραπεζών με την εκάστοτε εξουσία.

Πειραιώς – Ο Σάλλας επίτιμος, ο SSM δεν θα ανοίξει θέμα αύξησης κεφαλαίου – Αδύνατη η επιστροφή Θωμόπουλου

Εδώ και πολλούς μήνες είχε αναφερθεί ότι ο Μιχάλης Σάλλας ο πρόεδρος της Πειραιώς θα αποχωρήσει από την τράπεζα και θα παραμείνει Επίτιμος Πρόεδρος εκτός διοικητικού συμβουλίου.

Το bankingnews έγραψε αυτή την προοπτική ήδη από το 2015 όταν αποχώρησε ο γιος του Σάλλα από την Πειραιώς….

Το γεγονός που άλλαξε τα δεδομένα ήταν η κόντρα με τον Paulson για το θέμα του Θωμόπουλου που ήταν διευθύνων σύμβουλος της Πειραιώς έως τον Φεβρουάριο του 2016.

Η κόντρα αυτή δεν ήταν μια προσωπική βεντέτα.

Όταν προέκυψαν οι κεφαλαιακές ανάγκες της Πειραιώς στα stress tests του Οκτωβρίου του 2015 στα 4,99 δισεκ. η τράπεζα Πειραιώς βρέθηκε εκτεθειμένη, χωρίς να ευθύνεται ωστόσο, οι πολλές εξαγορές έφεραν και προβληματικά δάνεια.

Με κεφαλαιακές ανάγκες στο βασικό σενάριο 2,2 δισεκ. και αφαιρώντας τα LME τα ομολογιακά η Πειραιώς έπρεπε να βρει 1,5 δισεκ.

Ο διευθύνων σύμβουλος ο Θωμόπουλος ανέλαβε να βρει το 1,5 δισεκ. ευρώ.
Πέρασαν οι πρώτες 3 ημέρες και η αύξηση δεν είχε καλυφθεί δεν είχαν βρεθεί ούτε 600 εκατ και υπήρξε παράταση έφθασε έως τα 880 εκατ.

Ο Θωμόπουλος ενημερώνει τον Σάλλα ότι από το εξωτερικό δεν μπορούν να βρεθούν κεφάλαια….και λέγεται ότι για πρώτη φορά ετέθη το θέμα του Resolution.

Ο Σάλλας ο πρόεδρος της Πειραιώς βλέποντας το αδιέξοδο κινητοποιείται και μαζί με τον Απόστολο Ταμβακάκη και τον Σταύρο Λεκκάκο ξεκινούν ένα αγώνα δρόμου να βρουν κεφάλαια από το εσωτερικό απευθυνόμενοι σε πολλούς επιχειρηματίες μεταξύ άλλων και του Λογοθέτη.

Η αλήθεια είναι ότι ο αγώνας ήταν δύσκολος και χρειάστηκαν να κάνουν πολλούς ελιγμούς μέχρι να βρουν τελικώς τα κεφάλαια.

Τα κεφάλαια βρέθηκαν – ήταν επιτυχία του Σάλλα – αλλά ο Σάλλας θεωρούσε ότι ο Θωμόπουλος σκόπιμα ήθελε να αποτύχει η αύξηση κεφαλαίου.

Τότε κυκλοφόρησαν τα σενάρια περί εμπλοκής της Deutsche bank, του Paulson κ.α. ώστε να πάρουν το υγιές τμήμα της Πειραιώς. Οι σχέσεις Θωμόπουλου – Σάλλα επιδεινώθηκαν και η επιδείνωση οδήγησε στην ρήξη.

Ο Σάλλας ζήτησε την παραίτηση Θωμόπουλου και ο Θωμόπουλος προσέφυγε στον Paulson που ως ο μεγαλύτερος ιδιώτης μέτοχος με 9,23% είχε εκπρόσωπο στο ΔΣ.

Ήδη ο εκπρόσωπος του Paulson στο ΔΣ o Μπλέιντς δημιουργούσε σοβαρά προσκόμματα τόσο στο ΔΣ όσο και στην τράπεζα.

Ο Σάλλας έχοντας την πλειοψηφία του διοικητικού συμβουλίου πέτυχε να απομακρύνει τον Θωμόπουλο από την θέση του διευθύνοντος συμβούλου.

Ο Paulson θεώρησε την κίνηση αυτή – ο Θωμόπουλος ήταν φίλα προσκείμενος στον Paulson – εχθρική και αποφάσισε να ενημερώσει τον SSM.

Η πρόσβαση του Paulson στους δανειστές αποδεικνύεται αρκετά σημαντική.
Ο Paulson έθεσε θέμα διοικητικού συμβουλίου και θέμα Σάλλα ενώ ζήτησε να επανέλθει ο Θωμόπουλος, ο οποίος δεν μπορεί να επανέλθει για δύο λόγους (παρελθόν σύγκρουσης, έλεγχος από την δικαιοσύνη)

Ο Μιχάλης Σάλλας που πραγματοποίησε μια διαδρομή 25 χρόνων κύρους και επιτυχιών ίσως στο σκέλος αυτό να κινήθηκε συναισθηματικά….και όχι στρατηγικά.

Αντί να ξεκινήσει μια διαπραγμάτευση με τον Paulson επέλεξε τον δρόμο της σύγκρουσης…..

Είναι προφανές ότι η σύγκρουση αυτή θα είχε ηττημένους και σίγουρα δεν θα είχε νικητές.

Ο Μιχάλης Σάλλας και η επιτυχημένη τραπεζική του διαδρομή

• Για την πρόθεση της παραίτησής του ο κ. Σάλλας είχε ενημερώσει από τις αρχές του 2016 τόσο το ΤΧΣ όσο και την Τράπεζα της Ελλάδος.
• Θεωρεί ότι είναι η κατάλληλη χρονική στιγμή να ανοίξει ο ίδιος το δρόμο για νέους ανθρώπους στη διοικητική κορυφή, μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του ΤΧΣ στο πλαίσιο της επικείμενης αναδιάρθρωσης της Τράπεζας, μπροστά στις νέες προκλήσεις της νέας εποχής.
• Ο ίδιος έκλεισε έναν πολύ αποδοτικό κύκλο 25 ετών ως δημιουργός και Πρόεδρος της Τράπεζας.

Η Τράπεζα Πειραιώς το 1991, είχε το 0,1% της αγοράς ενώ στην παρούσα φάση έχει μερίδιο αγοράς 30%. Είχε 200 εργαζόμενους και τώρα έχει 19.000, στην Ελλάδα και το εξωτερικό, είχε ενεργητικό 200 εκ. ευρώ και τώρα φτάνει περίπου τα 90 δις. ευρώ.

• Ο κ. Σάλλας με την πολυετή εμπειρία και τη γνώση του πλοήγησε την Τράπεζα τα τελευταία 8 χρόνια της κρίσης σε ασφαλή νερά, προστατεύοντας τα συμφέροντα των καταθετών, των πελατών και της οικονομίας.
• Πιστεύει ότι, η Τράπεζα βρίσκεται σε καλή θέση για να συνεχίσει ανεμπόδιστα και με απόλυτη ασφάλεια την πορεία της.
• Με ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου ο κ. Σάλλας ανακηρύχθηκε Επίτιμος Πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς.
• Η στρατηγική της Τράπεζας παραμένει απαράλλακτη.
Έχει ήδη επιτευχθεί σημαντική πρόοδος στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και η τράπεζα βρίσκεται στη σωστή τροχιά ώστε να περάσει στην κερδοφορία στο τέλος του τρέχοντος οικονομικού έτους.

Διαβάστε ποια η αλήθεια για την παραίτηση Σάλλα.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε από τι κινδυνεύουν οι τραπεζικές καταθέσεις και τι ανακοίνωσαν οι τράπεζες.