Γέμισε η αγορά πλαστά 5ευρα: Πώς να τα αναγνωρίσετε. Προσοχή [φωτο]

Πώς θα εντοπίσετε τα πλαστά 5ευρα που κυκλοφορούν;

Ο κακός χαμός με πλαστά 5ευρα.

Με πλαστά 5ευρα έχει γεμίσει η αγορά. Συνήθως κυκλοφορούν σε λαϊκές αγορές.

Σημειώνεται πως δεν είναι καθόλου εύκολο να ξεχωρίσει κάποιος τα πλαστά 5ευρα καθώς η «δουλειά» που έχει γίνει είναι κάτι παραπάνω από άψογη.

Αυτό έχει ως συνέπεια να περνούν απαρατήρητα και οι συναλλαγές με αυτά να γίνονται κανονικά, όπου δεν διατίθενται τα κατάλληλα μηχανήματα για να ελέγξουν την γνησιότητά τους, με τους ανυποψίαστους πολίτες να πέφτουν συχνά θύματα επιτήδειων.

Τελευταίο θύμα είναι ένας αναγνώστης του enikos.gr που έστειλε φωτογραφίες με ένα πλαστό πεντάευρο, που ανακάλυψε ότι δεν είναι γνήσιο όταν έφτασε η στιγμή να πληρώσει τον καφέ του.

Πως να αναγνωρίσετε τα πλαστά

Τα χαρακτηριστικά – στοιχεία ασφαλείας των χαρτονομισμάτων του ευρώ είναι:

Το χαρτί

Η ανάγλυφη εκτύπωση

Το υδατογράφημα

Το ημιτελές σχέδιο

Η ταινία ασφαλείας

Το διάτρητο σχεδίασμα

Το ολόγραμμα σε λωρίδα ελάσματος

Το ολόγραμμα σε τμήμα ελάσματος

Η ιριδίζουσα λωρίδα

Η μελάνη μεταβλητού χρωματισμού

Οπωσδήποτε, ο πιο αξιόπιστος έλεγχος γνησιότητας είναι αυτός που διεξάγεται και με τον ανάλογο εξοπλισμό, όπως:

· Με λάμπα υπεριώδους ακτινοβολίας:
Ενδεικτικά μπορούμε να αναφέρουμε ότι στο υπεριώδες φως το χαρτί των χαρτονομισμάτων δε φωσφορίζει, οι ενσωματωμένες ίνες στο χαρτί φαίνονται κόκκινες, μπλε, και πράσινες. Επίσης, η σημαία της ΕΕ είναι πράσινη με πορτοκαλί αστέρια και οι μικροί κύκλοι στην μπροστινή πλευρά, καθώς και ο χάρτης και η γέφυρα στην μπροστινή πλευρά φωσφορίζουν.

· Με μεγεθυντικό φακό:
Σε διάφορα σημεία του χαρτονομίσματος υπάρχουν πολύ μικρά τυπογραφικά στοιχεία, όπως στην εσωτερική πλευρά των γραμμάτων «ΕΥΡΩ» στην μπροστινή πλευρά.
Aν όμως δεν είναι διαθέσιμος ο εξοπλισμός ελέγχου της γνησιότητας των χαρτονομισμάτων, τότε η γνησιότητα τους, μπορεί να επαληθευτεί με τρεις απλούς τρόπους:

1.έλεγχος με την αφή:
Μπορείτε να ψηλαφήσετε την ανάγλυφη εκτύπωση, αφού ειδικές μέθοδοι εκτύπωσης προσφέρουν στα χαρτονομίσματα μία ιδιαίτερη αίσθηση στην αφή.

2. εξέταση υπό γωνία:
Πρέπει να παρατηρήσετε το χαρτονόμισμα υπό γωνία. Στην μπροστινή πλευρά, μπορείτε να δείτε την εικόνα που αλλάζει πάνω στο ολόγραμμα.
Στην πίσω πλευρά στα χαρτονομίσματα των 5, 10 και 20 ευρώ μπορείτε να δείτε την ιριδίζουσα λωρίδα και στα χαρτονομίσματα των 50, 100, 200 και 500 ευρώ, μπορείτε να δείτε τον αριθμό που αλλάζει χρώμα.

3. οπτικός έλεγχος:
Μπορείτε να παρατηρήστε το χαρτονόμισμα στο φως και να διακρίνετε το α) υδατογράφημα, β) την ταινία ασφαλείας και γ) το ημιτελές σχέδιο.
Τα τρία ως άνω χαρακτηριστικά είναι ορατά τόσο στην μπροστινή όσο και στην πίσω πλευρά των χαρτονομισμάτων.

Ενδείκνυται επομένως στις καθημερινές μας συναλλαγές να ελέγχουμε τα χαρτονομίσματα του ευρώ τουλάχιστον με τους απλούς προαναφερθέντες τρόπους, ήτοι, με την αφή, με εξέταση υπό γωνία, με οπτικό έλεγχο προκειμένου να αποφεύγουμε δυσάρεστες εκπλήξεις συναλλαγών με πλάστα χαρτονομίσματα.

Διαβάστε τι να προσέξετε στα πλαστά 5ευρα.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε τις εξελίξεις για δολοφονίες που συγκλονίζουν και εγκλήματα που ανατριχιάζουν.