Ποιες τράπεζες «πάτωσαν» στα ευρωπαϊκά stress tests. Τι τρέχει με τις ελληνικές

Ποιες τράπεζες δεν πέρασαν τα ευρωπαϊκά stress tests και τι συμβαίνει με τις ελληνικές τράπεζες;

Εντύπωση έκανε το γεγονός οτι οι ελληνικές τράπεζες, όπως και οι Πορτογαλικές, δεν συμπεριελήφθησαν στα stress tests της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας.

Γιατί έμειναν οι ελληνικές τράπεζες εκτός και πώς θα γίνουν σε αυτές τα stress tests;

Οπως αναμενόταν εδώ και ημέρες, η ιταλική Monte dei Paschi, «πάτωσε»στα ευρωπαϊκά stress tests που έχουν ως στόχο την εξυγίανση των τραπεζικών ισολογισμών και την τόνωση της ροής του δανεισμού στην οικονομία της ευρωζώνης.

Η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (EBA) δημοσίευσε τα αποτελέσματα των stress test σε 51 τράπεζες, με την ιταλική Monte dei Paschi di Siena να καταγράφει την χαμηλότερη κεφαλαιακή επάρκεια. Συγκεκριμένα ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας της τρίτης μεγαλύτερης ιταλικής τράπεζας ανήλθε στο – 2,44%.

Αμέσως μετά στις χαμηλότερες θέσεις της λίστας ακολουθούν η ιρλανδική Allied Irish με δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας στο 4,31% και η αυστριακή Raiffeisen με 6,12%.

Aκολουθούν οι Βanco Popular 6,62%, Unicredit 7,1%, Βarclays 7,3%, Commerzbank 7,42%, SocGen 7,5%, Deuutsche Bank 7,8%, Criterai Caixa 7,81%, Erste Group 8,02%,

Η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών που συντόνισε τα τεστ αντοχής σε 51 τράπεζες απ’ όλη την ευρωζώνη, πλην Ελλάδας και Πορτογαλίας, ανέφερε ότι τα αποτελέσματα δείχνουν ότι υπάρχει ακόμη πολλή δουλειά που πρέπει να γίνει προκειμένου να τεθούν οι τράπεζες σε μία πιο στέρεη βάση.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) δήλωσε σήμερα ότι τα αποτελέσματα της άσκησης προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων σε επίπεδο ΕΕ δείχνουν ότι η ανθεκτικότητα των τραπεζών της ζώνης του ευρώ βελτιώθηκε και οι συνολικές προσδοκίες όσον αφορά το εποπτικό κεφάλαιο θα παραμείνουν σε γενικές γραμμές σταθερές σε σύγκριση με το 2015.

Πώς θα γίνουν τα stress tests σε Ελλάδα-Πορτογαλία

Τα tests δεν περιλαμβάνουν τις τράπεζες της Ελλάδας και της Πορτογαλίας, που σύμφωνα με την ΕΒΑ είναι αντιμέτωπες με δύσκολα προβλήματα. “Εξετάζουμε τις σημαντικότερες τράπεζες στη ζώνη του ευρώ. Έτσι έγινε η επιλογή”, δήλωσε ο Enria στο CNNC.

“Οι μικρότερες τράπεζες θα περάσουν από αντίστοιχους ελέγχους από τις αρμόδιες εγχώριες αρχές, οι οποίες θα σε κάποιο βαθμό θα βασίζονται στην μεθοδολογία μας”. Η εστίαση έχει μετατοπιστεί από τις κεφαλαιακές απαιτήσεις στα επισφαλή δάνεια στους ισολογισμούς των τραπεζών.

Η ΕΒΑ για πρώτη φορά αποκαλύπτει λοιπόν ότι η μεθοδολογία που χρησιμοποιεί για τις μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες θα εφαρμοστεί και στα τεστ αντοχής των μικρότερων τραπεζών, με το επίκεντρο να είναι το ζήτημα των κόκκινων δανείων, το καυτό θέμα που θα απασχολήσει τις (νέες) διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών, μετά και των κώδωνα κινδύνου που έκρουσε η ΤτΕ αυτή την εβδομάδα.

“Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια είναι ένα σημαντικό στοιχείο – θα έλεγα ότι είναι ο κρίκος που λείπει – στην διαδικασία προσαρμογής των ευρωπαϊκών τραπεζών”, τονίζει η επικεφαλής της ΕΒΑ.

Διαβάστε ποιο το αύριο για καταθέσεις και επιχειρήσεις στις ελληνικές τράπεζες και ποιος ο κίνδυνος για bail in, κούρεμα καταθέσεων στις τράπεζες, πότε και γιατί.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε από τι κινδυνεύουν οι τραπεζικές καταθέσεις και τι ανακοίνωσαν οι τράπεζες.