Αιφνιδιάζει με εκλογές το Μαξίμου: Ποιο το plan B Τσίπρα για να κρατήσει ψηφοφόρους

Ποιο το plan B του Αλέξη Τσίπρα για ενδεχόμενες πρόωρες εκλογές;

Ο πρωθυπουργός ποντάρει στους δημοσίους υπαλλήλους και τους μαθητές για να «μπλοκάρει» τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Σε δύο «δεξαμενές» ψηφοφόρων στρέφει πλέον το ενδιαφέρον της η κυβέρνηση, μετά την αποτυχία της να περάσει την απλή αναλογική με 200 ψήφους, προκειμένου να ισχύσει το νέο σύστημα από την επόμενη εκλογική αναμέτρηση.

Οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι μαθητές αποτελούν πλέον τον επόμενο στόχο του Αλέξη Τσίπρα, καθώς όλα δείχνουν ότι το Plan B έχει ήδη ενεργοποιηθεί από το Μέγαρο Μαξίμου με σκοπό ο Κυριάκος Μητσοτάκης να μείνει εκτός πρωθυπουργικού θώκου.

Στο μικροσκόπιο του κεντρικού κυβερνητικού επιτελείου έχει μπει πλέον ο χρόνος που θα μπορούσαν να στηθούν νέες κάλπες αν και επισήμως τονίζεται ότι επιθυμία της κυβέρνησης είναι να ολοκληρώσει την τετραετία. Στους βασικούς στόχους της κυβέρνησης είναι να γίνουν διπλές εκλογές -όποτε και αν στηθούν οι κάλπες-, προκειμένου η δεύτερη εκλογική αναμέτρηση να γίνει με τον νέο νόμο, δηλαδή με απλή αναλογική.

Με αυτό τον τρόπο θεωρούν στο Μαξίμου ότι θα τελειώσουν μια και καλή με τη δεξιά διακυβέρνηση, ενώ παράλληλα θα ανοίξει ο δρόμος για τη δημιουργία μιας κυβέρνησης συνεργασίας, όπου θα μετέχουν εκπρόσωποι των περισσοτέρων κομμάτων που κινούνται στο δημοκρατικό τόξο, οι οποίοι θα συμφωνούν με το σχέδιο ανασυγκρότησης της χώρας που έχει ο ΣΥΡΙΖΑ. Φυσικά, αυτού του κυβερνητικού σχήματος θα ηγείται ο Αλέξης Τσίπρας.

ΕΠΙΔΙΩΞΗ

Με την κίνηση αυτή ο πρωθυπουργός θα κάνει πράξη τη βασική επιδίωξή του για διεύρυνση της κυβέρνησης από όλες τις προοδευτικές δυνάμεις του τόπου, στέλνοντας παράλληλα στις αγορές ένα μήνυμα σταθερότητας, το οποίο έχει ανάγκη η Ελλάδα προκειμένου να γίνουν βήματα που θα τη φέρουν στον δρόμο της ανάπτυξης.

Το τελευταίο φαίνεται ότι απασχολεί ιδιαίτερα το Μέγαρο Μαξίμου, καθώς, παρά τις πολλές και μεγάλες υποσχέσεις που εισπράττει ο πρωθυπουργός στα ταξίδια του, στην πράξη μέχρι ώρας έχουν γίνει λίγα πράγματα. Ετσι, οι στενοί συνεργάτες του Αλ. Τσίπρα εκτιμούν ότι, εάν υπάρξει μια ευρύτερη κυβέρνηση, το μήνυμα που θα σταλεί στο εξωτερικό είναι ότι η χώρα μπαίνει σε μια άλλη τροχιά εθνικής συνεννόησης, με μακροπρόθεσμο ορίζοντα.

Για να επιτύχει, ωστόσο, το σενάριο των διπλών εκλογών, πρέπει η διαφορά ανάμεσα στο πρώτο και το δεύτερο κόμμα -στις επόμενες εκλογές– να είναι τέτοια που να μην επιτρέπει τη δημιουργία κυβέρνησης.

Οι παροικούντες στο Μέγαρο Μαξίμου ισχυρίζονται ότι, παρά τα όσα λέγονται από τις εταιρείες δημοσκοπήσεων (ότι δηλαδή η διαφορά ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τη Ν.Δ. έχει φτάσει στις 9 με 10 ποσοστιαίες μονάδες υπέρ του κόμματος του Κυριάκου Μητσοτάκη), οι δικές τους μετρήσεις δείχνουν τη Ν.Δ. με πτωτική τάση και τη διαφορά να βρίσκεται στις 4 μονάδες.

Με βάση, λοιπόν, αυτή τη συλλογιστική, τα στελέχη της κυβέρνησης, αλλά και της Κουμουνδούρου έχουν αποφασίσει να προχωρήσουν στις επόμενες κινήσεις, προκειμένου να μειώσουν και άλλο τη διαφορά. «Ακόμα και αν είμαστε δεύτερο κόμμα, θα πρέπει να είμαστε οι ρυθμιστές της ιστορίας», λένε χαρακτηριστικά οι συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα.

ΚΙΝΗΣΕΙΣ

Σύμφωνα, λοιπόν, με αυτή τη λογική, ο πρωθυπουργός και οι στενοί συνεργάτες του επεξεργάζονται τις κινήσεις που θα κάνουν για να συσπειρώσουν γύρω τους ομάδες που είτε είναι εχθρικές απέναντι στη Ν.Δ. και συγκεκριμένα στον Κυριάκο Μητσοτάκη (π.χ. δημόσιοι υπάλληλοι) είτε είναι ανοικτές στην προσέγγισή τους, όπως οι 17χρονοι μαθητές.

Οπως επισημαίνουν στο Μαξίμου, για τους δημοσίους υπαλλήλους, οι οποίοι ανέρχονται σχεδόν στους 700.000, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι «κόκκινο πανί», αφού ως υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης τους είχε στοχοποιήσει. Ετσι, το επόμενο διάστημα τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης αναμένεται να υπενθυμίσουν στους δημοσίους υπαλλήλους τη ρήση του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας ότι «Ο δημόσιος τομέας θα εξακολουθήσει και κατά τα επόμενα χρόνια να μειώνεται προς όφελος του ιδιωτικού».

Ακόμα, θα επιχειρήσουν να προβάλουν τα έργα και τις ημέρες του Κυριάκου Μητσοτάκη από το 2013 έως το 2015, οπότε ο πρόεδρος της Ν.Δ. είχε περάσει κατά πλειοψηφία από τη Βουλή τροπολογία που προέβλεπε την κατάργηση ή τη συγχώνευση δημόσιων οργανισμών με απλά Προεδρικά Διατάγματα. Οπως επίσης το γεγονός ότι το 2014 είχε εντάξει σε καθεστώς διαθεσιμότητας 25.000 υπαλλήλους.

Οι συνεργάτες του πρωθυπουργού επισημαίνουν ότι «καλό είναι να θυμούνται οι ενδιαφερόμενοι ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης μπορεί να μην κατάφερε να κάνει πράξη τα σχέδιά του, οι νεοφιλελεύθερες αντιλήψεις του ωστόσο συνεχίζουν να υπάρχουν και να κινούνται προς τη συρρίκνωση του Δημοσίου μέσω της αξιολόγησης».

Παράλληλα, επισημαίνουν ότι ο ίδιος ο Κ. Μητσοτάκης ως υπουργός είχε στο γραφείο του 25 μετακλητούς υπαλλήλους, ενώ κάνουν λόγο για αδιαφανείς διαδικασίες σε ό,τι αφορά την επιλογή των διευθυντών των υπουργείων.

Με βάση, λοιπόν, αυτή την επιχειρηματολογία, η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να συσπειρώσει τους δημοσίους υπαλλήλους και τις οικογένειές τους, καθώς θα επενδύσει στον φόβο για νέα συρρίκνωση του δημόσιου τομέα (φυσικά μέσα από απολύσεις) που στόχο θα έχει μια ενδεχόμενη κυβέρνηση της Ν.Δ.

Τα κυβερνητικά στελέχη διαβλέπουν, μάλιστα, την αγωνία της «γαλάζιας» ηγεσίας σχετικά με αυτό το θέμα. Για αυτό, όπως λένε συχνά-πυκνά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέρχεται στα του Δημοσίου, λέγοντας ότι δεν πρόκειται να γίνουν άλλες απολύσεις, κάνοντας όπως επισημαίνουν… κωλοτούμπα!

Η ελεύθερη πρόσβαση στα πανεπιστήμια

Η δεύτερη «δεξαμενή» από την οποία ελπίζει να αντλήσει ψηφοφόρους ο ΣΥΡΙΖΑ είναι οι μαθητές. Το γεγονός ότι πλέον από τις επόμενες εκλογές οι νέοι θα ψηφίζουν από τα 16 και κάτι… αλλά και το ότι το υπουργείο Παιδείας εξετάζει την ελεύθερη είσοδο στα πανεπιστήμια (με βάση το μοντέλο που υπάρχει στην Αμερική, αλλά και σε αρκετές χώρες της Ευρώπης) δημιουργούν νέα δεδομένα στην ελληνική οικογένεια και στη μαθητική κοινότητα.

Η προσδοκία και μόνο ότι οι γονείς θα σταματήσουν να πληρώνουν φροντιστήρια, ενώ παράλληλα τα παιδιά τους δεν θα υφίστανται το ψυχοφθόρο άγχος των εξετάσεων, διαμορφώνει μια νέα κατάσταση στα ελληνικά νοικοκυριά.

Την ίδια ώρα, δίνει στους νέους τη δυνατότητα να έχουν μια ευκαιρία στην ανώτατη εκπαίδευση χωρίς να περάσουν τις γενικές εξετάσεις, που κατά γενική ομολογία είναι ένα δύσκολο σταυροδρόμι για τα περισσότερα παιδιά.

Το νέο μοντέλο εκπαίδευσης μπορεί να δώσει, λοιπόν, στην κυβέρνηση την εκλογική ανάσα που χρειάζεται προκειμένου να εμποδίσει τα σχέδια της Ν.Δ. για την αλλαγή του εκλογικού νόμου, αφού η Συγγρού έχει δεσμευθεί ότι με το που θα εκλεγεί θα καταργήσει την απλή αναλογική.

Επειδή, ωστόσο, όλα αυτά για να γίνουν πράξη χρειάζονται χρόνο και χρήμα, η διαδικασία θα ξεκινήσει από τώρα και θα τελειώσει προφανώς μετά τις εκλογές

Το «χαρτί» για το ελληνικό χρέος

Ακόμα ένα σημαντικό χαρτί, αυτό της απομείωσης του χρέους, φαίνεται ότι θα έχει ο Αλέξης Τσίπρας στα χέρια του μέχρι και το τέλος του χρόνου.

Και αυτό γιατί όσο και αν φαίνεται οξύμωρο, το τουρκικό πραξικόπημα λειτουργεί τελικά υπέρ της κυβέρνησης, τουλάχιστον στα θέματα της οικονομίας, αφού Ευρωπαίοι και Αμερικανοί αντιλαμβάνονται πλέον ότι η Ελλάδα θα πρέπει να είναι μια σταθερή χώρα στον χώρο των Βαλκανίων και της Μεσογείου.

Η επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Οικονομικών Τζακ Λιου στην Αθήνα έφερε ελπίδες στο Μέγαρο Μαξίμου για το θέμα του χρέους, τη στιγμή που όλα έδειχναν ότι το ζήτημα αυτό θα έμενε για καιρό «παγωμένο». Μόνο λίγες μέρες μετά το τουρκικό πραξικόπημα και πριν κοπάσουν οι παρενέργειες στη γειτονική μας χώρα, ο εκπρόσωπος της αμερικανικής κυβέρνησης επισκέφθηκε την Αθήνα και -ούτε λίγο, ούτε πολύ- έκανε ένα μικρό «δώρο» στην κυβέρνηση Τσίπρα.

Διεμήνυσε με κάθε τρόπο προς όλες τις πλευρές ότι το θέμα του χρέους θα πρέπει να έχει δρομολογηθεί μέχρι το τέλος του χρόνου, καθώς όσα συμβαίνουν στην περιοχή είναι ιδιαίτερα επίφοβα και μπορούν να φέρουν και άλλες δύσκολες καταστάσεις.

ΣΤΗΡΙΞΗ

Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών έκανε, μάλιστα, αναφορά στις μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει στη χώρα, λέγοντας ότι είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και έστειλε το μήνυμα στη γερμανική ηγεσία ότι είναι ανάγκη να γίνουν γρήγορα κινήσεις στήριξης της ελληνικής οικονομίας.

Παράλληλα, πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Αμερικανός αξιωματούχος άκουσε με ιδιαίτερη προσοχή όσα του είπαν οι Ελληνες αξιωματούχοι σχετικά με τα εργασιακά θέματα, τα οποία αναμένεται να συζητηθούν το επόμενο χρονικό διάστημα. Από την πλευρά του, το Μέγαρο Μαξίμου διαμήνυσε στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού ότι, εάν το ΔΝΤ επιμείνει στα σκληρά εργασιακά μέτρα, αυτός θα είναι ένας πολύ σοβαρός λόγος αντίδρασης της κυβέρνησης, καθώς η ελληνική κοινωνία δεν μπορεί να ανεχθεί άλλες πιέσεις.

Την ίδια στιγμή, οι Ευρωπαίοι εμφανίζονται ιδιαίτερα προβληματισμένοι από τις εξελίξεις στην Τουρκία, βλέποντας τη στάση που κρατά ο Τούρκος πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν. Καθώς, μάλιστα, το πραξικόπημα έρχεται να προστεθεί στα απόνερα που αφήνει το Brexit, οι σκληροί της Ευρώπης δεν κρύβουν την αγωνία τους για την επόμενη μέρα. Βλέποντας, δε, ότι το πρόβλημα στη γειτονική μας χώρα δεν έχει εκτονωθεί, φοβούνται μήπως τιναχτεί στον αέρα η συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας για το Προσφυγικό.

Σε αυτό το θέμα αναμένεται να πατήσει η κυβέρνηση το επόμενο διάστημα, ζητώντας να κλείσει όσο πιο γρήγορα η δεύτερη αξιολόγηση, για να σταλεί ένα μήνυμα σταθερότητας προς όλες τις πλευρές.

Διαβάστε πώς ετοιμάζεται για εκλογές ο Κυριάκος Μητσοτάκης και τι προωθεί ο Τσίπρας για εκλογή Πρόεδρου της Δημοκρατίας και δημοψηφίσματα.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε τι λένε οι τελευταίες δημοσκοπήσεις για τις Εκλογές.