Ξανά χέρι στις καταθέσεις: Πού ετοιμάζουν τραπεζικό bail-in… αλά κυπριακά

Πού ετοιμάζουν τραπεζικό bail-in στις καταθέσεις;

Ο κίνδυνος του bail-in στις καταθέσεις επανέρχεται με επίκεντρο την Ιρλανδία, αφού προέκυψε ότι FBD, μία από τις μεγαλύτερες ασφαλιστικές εταιρείες της Ιρλανδίας, έχει προβλήματα αναφέρει σε ανάλυση της η GoldCore επικαλούμενο δημοσίευμα της Irish Independent.

Οι αποκαλύψεις σχετικά με τους κινδύνους bail in στις καταθέσεις ήρθαν στον απόηχο των προειδοποιήσεων μιας νέας πτώσης στις τιμές των ακινήτων στην Ιρλανδία.

Ο πρώην αναπληρωτής διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, προειδοποίησε ότι η Ιρλανδία κινδυνεύει να υποστεί νέο κραχ στην αγορά ακινήτων.

Η ασφαλιστική εταιρία FBD έχει μεταφέρει πάνω από 150 εκατομμύρια από καταθέσεις στο ιρλανδικό τραπεζικό σύστημα σε εταιρικά και κρατικά ομόλογα κατά το 2015. Η κίνηση είχε πραγματοποιηθεί υπό τον φόβο του bail-in και των χαμηλών αποδόσεων στις καταθέσεις.

Η επικεφαλής της FBD δήλωσε στην Irish Independent ότι «οι εξαιρετικά χαμηλές αποδόσεις που προσφέρονται στις προθεσμιακές καταθέσεις από τις τράπεζες, σε συνδυασμό με τους φόβους ότι οι νέοι κανόνες bail θα μπορούσαν να ενεργοποιηθούν μας οδήγησαν στην απόφαση να μεταφέρουμε τις καταθέσεις σε άλλες επενδύσεις».

Ο νέος μηχανισμός διάσωσης στις καταθέσεις έχει σχεδιαστεί για να προστατεύσει τις τράπεζες θέτοντας ένα όριο ασφαλείας για τους καταθέτες 100.000 ευρώ. Υπάρχει μια πεποίθηση ότι bail-ins αφορούν μόνο «τους πλούσιους καταθέτες» δεδομένου ότι θα επιβληθούν σε όσους έχουν καταθέσεις μεγαλύτερες από τις εθνικές εγγυήσεις καταθέσεων. Αυτές οι εγγυημένες καταθέσεις είναι 100.000 ευρώ στην ΕΕ 250.000 δολάρια στις ΗΠΑ και 75.000 στερλίνες στην Βρετανία. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η εγγύηση των καταθέσεων αυθαίρετα, μειώθηκε από 100.000 σε 75.000 στερλίνες τον Ιούλιο του 2015.

Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι σε μια δύσκολη στιγμή το ποσό των εγγυημένων καταθέσεων θα μειωθεί σε 50.000 ευρώ, 50.000 στερλίνες και 50.000 δολάρια ανάλογα με τη σοβαρότητα του επόμενου τραπεζικού κραχ.

Οι καταθέσεις της FBD στις ιρλανδικές τράπεζες μειώθηκαν από 451.000.000 ευρώ σε 305.000.000 ευρώ κατά τους τελευταίους μήνες.

Όπως αναφέρει η Irish Independent:

«Οι κανόνες bail in στις τράπεζες μπαίνουν στο παιχνίδι, οι εταιρικοί καταθέτες διατρέχουν μεγαλύτερους κινδύνους».

Τα πρόσφατα stress tests των τραπεζών έδειξαν ότι οι ιρλανδικές τράπεζες είναι οι πιο ευάλωτες στην ΕΕ σε περίπτωση μιας άλλης οικονομικής κρίσης. Εν τω μεταξύ, ο κίνδυνος ενός νέου κραχ στην αγορά ακινήτων της Ιρλανδίας έχει αυξηθεί σύμφωνα με τον οικονομολόγο Stefan Gerlach, ο οποίος αποχώρησε από την Κεντρική Τράπεζα της Ιρλανδίας για να γίνει επικεφαλής οικονομολόγος στο BSI Bank στη Ζυρίχη:

Έχοντας υποστεί την κατάρρευση της στεγαστικής αγοράς της πριν μια δεκαετία, η Ιρλανδία βιώνει μια φούσκα ανάκαμψης στις τιμές των ακινήτων, στο Δουβλίνο έχουν αυξηθεί περίπου 50%»

«Πολλοί στην Ιρλανδία ίσως θεωρήσουν ότι το συμπέρασμα για νέο κραχ στην αγορά ακινήτων είναι υπερβολικά απαισιόδοξο. Ίσως είναι απλά ελπίζουν ότι, αυτή τη φορά, η τύχη των Ιρλανδών Το «καθεστώς bail in είναι ένας από τους μεγαλύτερους χρηματοοικονομικούς κινδύνους για τους επενδυτές, αποταμιευτές και εταιρείες διεθνώς σήμερα.

Η περίπτωση της Κύπρου δεν είναι μεμονωμένη και δεν θα είναι η τελευταία.

Η διαφοροποίηση των καταθέσεων παραμένει ζωτικής σημασίας και ένας σημαντικός τρόπος για την προστασία από ένα bail-in.

Ένας τρόπος για να διασφαλιστεί ένας καταθέτης από bail-in είναι να διαθέτει χρυσό.

Διαβάστε ποια τράπεζα άρχισε να επιβάλλει χρεώσεις στις καταθέσεις πλουσίων.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε από τι κινδυνεύουν οι τραπεζικές καταθέσεις και τι ανακοίνωσαν οι τράπεζες.