Μεγάλη προσοχή στον ΕΝΦΙΑ: Ποια τα συνηθισμένα λάθη στις δηλώσεις που κοστίζουν ακριβά

Ποια τα συνηθισμένα λάθη στις δηλώσεις του ΕΝΦΙΑ που κοστίζουν ακριβά;

Μέχρι να εκδοθούν τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ και να πιστοποιηθεί ότι δεν υπάρχουν τερατώδη λάθη, στο υπουργείο Οικονομικών και στην κυβέρνηση ευρύτερα, θα κάθονται σε αναμμένα κάρβουνα.

Η διαδικασία εκκαθάρισης, αναφέρουν πληροφορίες, έχει μπει στην τελική της ευθεία και εκτιμάται ότι μέχρι τα μέσα του μήνα τα ραβασάκια θα έχουν αναρτηθεί στο Taxis.

Αν επιλεγεί να περάσει ο Δεκαπενταύγουστος και να έρθει μετά η κρυάδα, θα φανεί. Σε κάθε περίπτωση όμως, διαβεβαιώνεται αρμοδίως, τα εκκαθαριστικά θα έχουν εκδοθεί πριν το τέλος του μήνα, ώστε να εξασφαλιστεί ότι η πρώτη δόση -από τις πέντε -θα αρχίσει να τρέχει από το Σεπτέμβρη.

Την ανησυχία που επικρατεί στο υπουργείο Οικονομικών ήρθε να επιβεβαιώσει και η χθεσινή τροπολογία Τσακαλώτου- Αλεξιάδη, με την οποία επί της ουσίας εκπέμπεται το μήνυμα «διορθώσετε τα λάθη στο Ε9 με το μισό πρόστιμο μην τύχει και σας έρθει κεραμίδα ΕΝΦΙΑ».

Όπως προκύπτει από την αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας με την οποία δίνεται περιθώριο διορθώσεων με έκπτωση προστίμου κατά 50% έως τις 30 Νοεμβρίου, το υπουργείο έχει διαπιστώσει σωρεία λαθών στα Ε9 τα οποία μπορεί να στοιχίσουν ακριβά στους ιδιοκτήτες ακινήτων.

«Όπως προκύπτει από τα μηχανογραφικά στοιχεία, υπάρχουν σοβαρά λάθη στην περιγραφή των ακινήτων, με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατός ο ορθός υπολογισμός του ΕΝΦΙΑ» σημειώνεται.

Τα συνηθέστερα λάθη, σύμφωνα με αρμόδιους παράγοντες, εντοπίζονται στη δήλωση των στοιχείων για τα αγροτεμάχια αλλά και τα αστικά ακίνητα. Όπως περιγράφει στέλεχος με γνώση της κατάστασης, υπήρχε ιδιοκτήτης αγροτεμαχίου στο βουνό ο οποίος κατά λάθος είχε πατήσει την ένδειξη «απόσταση από τη θάλασσα 0-100 μέτρα» και του έβγαινε ο κούκος… αηδόνι στον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ.

Ο συμπληρωματικός φόρος στα αγροτεμάχια ανεστάλη για φέτος, ο κίνδυνος εκκαθαριστικών με φουσκωμένο φόρο, λόγω λαθών, δεν έχει εκλείψει.

Ένα άλλο λάθος, το οποίο συχνά κάνουν φορολογούμενοι αφορά στον όροφο όπου βρίσκεται το διαμέρισμα, παράμετρος η οποία είναι ικανή να φουσκώσει σημαντικά το φόρο ενώ δεν λείπουν τα λάθη στη δήλωση βοηθητικών χώρων ως κύριων ή σε θέματα που αφορούν την ψιλή κυριότητα και την επικαρπία του ακινήτου.

Στον κατάλογο των συνηθέστερων λαθών ξεχωρίζουν:

1. Η δήλωση βοηθητικών χώρων ως κύριων. Σε αυτές τι περιπτώσεις, ο χρεώνεται κανονικός φόρος ανά τετραγωνικό και όχι ο μειωμένος κατά 90% σε σχέση με το φόρο που αναλογεί σε χώρο κύριας χρήσης.

2. Η δήλωση ακινήτων στα οποία υπάρχει επικαρπωτής. Θα πρέπει να δηλώνεται το σωστό έτος γέννησης του επικαρπωτή, καθώς από την ηλικία του εξαρτάται και το ποσοστό του φόρου του ακινήτου το οποίο θα χρεωθεί σε αυτόν και αντίστοιχα το ποσοστό του φόρου που θα χρεωθεί στον ψιλό κύριο. Δηλαδή, όσο μεγαλύτερη είναι η ηλικία του επικαρπωτή τόσο μεγαλύτερο μέρος του φόρου του ακινήτου χρεώνεται στον ψιλό κύριο.

3. Η καταγραφή της επιφάνειας, της ηλικίας του ακινήτου (ως έτος κατασκευής δηλώνεται το έτος έκδοσης της οικοδομής αδείας) και του ορόφου είναι πολύ συνηθισμένα. Αξίζει να σημειωθεί ότι για μεζονέτες, ως όροφος δηλώνεται ο υψηλότερος όροφος της συγκεκριμένης ιδιοκτησίας.

Τα περιθώρια

Με βάση τη χθεσινή τροπολογία, οι φορολογούμενοι έχουν πλέον τη δυνατότητα να διορθώσουν τυχόν λάθη στο Ε9 έως τις 30 Νοεμβρίου καταβάλλοντας το ήμισυ του προβλεπόμενου προστίμου (από τα 100 ευρώ, με την έκπτωση το πρόστιμο περιορίζεται στα 50 ευρώ).

Η τροπολογία ορίζει ότι παρατείνεται από τη λήξη της (29.7.2016), και για τέσσερις ακόμη μήνες (δηλαδή έως 30.11.2016) η προθεσμία υποβολής αρχικών και τροποποιητικών δηλώσεων στοιχείων ακινήτων (Ε9) ετών 2010 και επομένων. Για τις δηλώσεις που θα υποβληθούν έως και την προαναφερόμενη νέα καταληκτική ημερομηνία, το αυτοτελές πρόστιμο του άρθρου 4 του ν.2523/1997 ή το πρόστιμο του άρθρου 54 του ν.4174/2013 μειώνεται στο μισό.

Οι διορθώσεις των λαθών στο Ε9 θα πρέπει να γίνουν από τους φορολογούμενους αυτοπροσώπως στην εφορία τους.Αν στο μεταξύ έχει εκδοθεί το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ, με λάθος στοιχεία, μια νέα Οδύσσεια για τη διόρθωση του φόρου, ξεκινά.

Διαβάστε ποιοι θα πληρώσουν περισσότερο ΕΝΦΙΑ μετά τις αλλαγές.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε από τι κινδυνεύουν οι τραπεζικές καταθέσεις και τι ανακοίνωσαν οι τράπεζες.