Βόμβα με ΕΝΦΙΑ στο TaxisNet: Ποιοι θα πληρώσουν έξτρα «χαράτσι» έως και 20%

Ποιοι θα πληρώσουν έξτρα «χαράτσι» έως και 20% στον ΕΝΦΙΑ;

Δεκατρείς νέους κωδικούς-κλειδιά με βάση τους οποίους η Εφορία έχει υπολογίσει το τελικό ύψος του ΕΝΦΙΑ του 2016 και ειδική επισήμανση για κενά και παραλείψεις στα στοιχεία των ακινήτων περιέχουν τα νέα εκκαθαριστικά που θα αρχίσουν να αναρτώνται στο Taxisnet από την προσεχή Δευτέρα 29 Αυγούστου.

Σύμφωνα με το «Έθνος», οι φορολογούμενοι θα πρέπει να ελέγξουν κωδικό προς κωδικό τα στοιχεία που αναγράφονται στο ηλεκτρονικό εκκαθαριστικό, προκειμένου να διαπιστώσουν αν αυτά που έχει αποτυπώσει η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων στη δήλωση συμφωνούν με την πραγματική ταυτότητα των ακινήτων τους και τα εμπράγματα δικαιώματα.

Ιδιαίτερα προσεκτικοί πρέπει να είναι όσοι έχουν στην κατοχή τους ακίνητο σε περιοχές εκτός σχεδίου, καθώς φέτος για πρώτη φορά στο εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ υπάρχει στήλη με την αξία της γης ανά τετραγωνικό μέτρο με βάση την οποία προκύπτει ο κύριος ή και ο συμπληρωματικός φόρος.

Ακόμα πιο πικρό θα είναι το ποτήρι του ΕΝΦΙΑ για χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων, τα οποία ήταν μη ηλεκτροδοτούμενα και ξενοίκιαστα και έως τώρα είχαν έκπτωση στο φόρο.

Έτσι, τα εκκαθαριστικά, τα οποία θα εκδοθούν την προσεχή Δευτέρα, θα είναι πολύ πιο οδυνηρά για όσους έχουν ακίνητα ξενοίκιαστα.

Ο ΕΝΦΙΑ θα είναι ακόμα πιο τσουχτερός, καθώς μειώνεται το αφορολόγητο όριο του συμπληρωματικού από τις 300.000 στις 200.000 ευρώ. Μάλιστα οι συντελεστές φόρου θα είναι αυξημένοι από 15-200% για τις περιουσίες άνω των 300.000 ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ επεκτείνεται φέτος και στα αγροτεμάχια.

Διαβάστε ποιοι μπορούν να έχουν έκπτωση ή απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ 2016.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε από τι κινδυνεύουν οι τραπεζικές καταθέσεις και τι ανακοίνωσαν οι τράπεζες.