Φέλπς: Σάλος με τους κόκκινους κύκλους στο δέρμα του, τι συμβαίνει

Τι είναι οι κόκκινοι κύκλοι στο δέρμα του Φέλπς;

Κακό χαμό και τρομολαγνικά σενάρια προκάλεσε η εμφάνιση του κορυφαίου Μάικλ Φελπς στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο.

Κόκκινοι κύκλοι στο δέρμα του προκάλεσαν τις απόψεις άσχετων με τον αθλητισμό ανθρώπων, ότι πρόκειται από τατουάζ μέχρι συμπτώματα… του Ζίκα!

Πρόκειται για μια μορφή θεραπείας που θυμίζει σε πολλά τις κλασσικές βεντούζες που ήταν πολύ διαδεδομένες στην ελληνική επικράτεια τις προηγούμενες δεκαετίες.

Ο ίδιος ο Φελπς στο παρελθόν έχει φωτογραφηθεί να υφίσταται τη συγκεκριμένη θεραπεία με τα «ποτήρια» να μένουν από 5 έως 15 λεπτά στο κορμί προκειμένου να προκαλέσουν υπεραιμάτωση με σκοπό την ταχύτερη αποθεραπεία των κουρασμένων από την προπόνηση και τους αγώνες μύες.

Ήταν τέτοια η τρέλα που την Κυριακή υπήρξε αύξηση 2.100% στην αναζήτηση στο Google για τον όρο «circles on Michael Phelps».

Τι είναι ο ιός Ζίκα

Στην πλειονότητα των περιπτώσεων, ο ιός Ζίκα προκαλεί ήπια συμπτώματα που μοιάζουν με αυτά της γρίπης. Ωστόσο, θεωρείται εξαιρετικά επικίνδυνος για τις εγκύους και τα μωρά τους, καθώς συνδέεται με τη δραματική αύξηση στα περιστατικά μικροκεφαλίας, μιας εκ γενετής ανωμαλίας που χαρακτηρίζεται από το μικρό μέγεθος του κρανίου και του εγκεφάλου.

Δεδομένης της συσχέτισης του ιού Ζίκα με τη μικροκεφαλία, η πρόληψη της εξάπλωσης της επιδημίας κρίνεται επιτακτική, ειδικά για τις γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας.

Τα 10 σημεία-κλειδιά για τον ιό Ζίκα

1. Φορείς του ιού Ζίκα είναι τα κουνούπια και ο άνθρωπος, όμως μεταδίδεται μόνο με τα κουνούπια

Ο Ζίκα είναι RNA ιός που μεταδίδεται με το τσίμπημα του κουνουπιού Αηδής ο αιγυπτιακός, ευρύτερα γνωστό ως κουνούπι τίγρης. Ο ιός δεν θεωρείται ότι μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο. Εάν όμως ένα υγιές κουνούπι τσιμπήσει έναν φορέα του ιού Ζίκα, το κουνούπι γίνεται φορέας και το τσίμπημά του θα οδηγήσει στη συνέχεια σε μόλυνση εάν τσιμπήσει ένα υγιές άτομο.

2. Τα συμπτώματα του ιού Ζίκα είναι συνήθως ήπια

Το 80% των ανθρώπων που μολύνονται από τον ιό Ζίκα δεν εκδηλώνουν ποτέ συμπτώματα. Για όσους εκδηλώνουν συμπτώματα, τα δύο συχνότερα είναι ο πυρετός και τα δερματικά εξανθήματα. Άλλα πιθανά συμπτώματα είναι οι μυϊκοί πόνοι και οι πόνοι στις αρθρώσεις, ο πόνος πίσω από τα μάτια και η επιπεφυκίτιδα (κοκκίνισμα και φαγούρα στα μάτια). Τα συμπτώματα επιμένουν συνήθως από δύο έως επτά ημέρες. Δεν υπάρχει θεραπεία που να στοχεύει στον ιό Ζίκα συγκεκριμένα, χορηγούνται όμως φάρμακα προς ανακούφιση από τον πόνο και τον πυρετό.

3. Τα έμβρυα κινδυνεύουν περισσότερο από τον ιό Ζίκα

Όταν προσβάλλεται μια έγκυος από τον ιό Ζίκα, το αγέννητο μωρό της διατρέχει κίνδυνο. Η μόλυνση της εγκύου από τον ιό συνδέεται με την εμφάνιση της μικροκεφαλίας στο μωρό. Οι ειδικοί δεν γνωρίζουν κατά πόσο ο αντίκτυπος της μόλυνσης διαφέρει ανάλογα με το στάδιο της εγκυμοσύνης. Η μικροκεφαλία συνδέεται με νοητική υστέρηση και καθυστερήσεις στην ομιλία, την κίνηση και την ανάπτυξη. Μέσα στο 2015, έχουν καταγραφεί στη Βραζιλία περισσότερα από 3.500 νέα περιστατικά μικροκεφαλίας, τα οποία μπορούν πιθανώς να αποδοθούν στον ιό Ζίκα. Οι δείκτες μικροκεφαλίας για το 2015 ήταν 20 φορές υψηλότεροι απ’ ό,τι τα προηγούμενα χρόνια.

4. Δεν υπάρχει εμβόλιο που να προστατεύει από τον ιό Ζίκα

Οι προσπάθειες για παρασκευή εμβολίου ενάντια στον ιό αποτελούν σήμερα προτεραιότητα για τη θωράκιση της δημόσιας υγείας.

Διαβάστε ποιες οι οδηγίες του ΚΕΕΛΠΝΟ για τον ιο Ζίκα.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε τις εξελίξεις για δολοφονίες που συγκλονίζουν και εγκλήματα που ανατριχιάζουν.