Νέος κρυφός φόρος στις τραπεζικές συναλλαγές: Τι πρέπει να γνωρίζετε

Ποιος ο νέος φόρος στις τραπεζικές συναλλαγές;

Σχέδιο για επιβάρυνση σε όλες τις τραπεζικές και ηλεκτρονικές συναλλαγές, ως έκτακτο μέτρο σε περίπτωση που τα έσοδα δεν κινηθούν ικανοποιητικά, αποκαλύπτει η εφημερίδα «Ημερησία».

Η πλευρά των δανειστών έχει ζητήσει από την κυβέρνηση να καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις εξεύρεσης νέων, πρόσθετων πόρων, ώστε να μη χρειαστεί να οδηγηθεί σε δύσκολες και ιδιαίτερα επίπονες -και με υψηλό πολιτικό και κοινωνικό κόστος- αποφάσεις.

Έτσι, η κυβέρνηση εκπόνησε, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, σχέδιο για επιβάρυνση 1 με 2 τοις χιλίοις σε όλες τις τραπεζικές και ηλεκτρονικές συναλλαγές.

Το σχέδιο θα είναι έκτακτο στην περίπτωση που τα έσοδα δεν κινηθούν ικανοποιητικά και θεωρείται ότι η επιβολή ενός τέτοιου φόρου δεν θα προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις.

Το σχέδιο προβλέπει εξαιρέσεις για τις συναλλαγές από λογαριασμούς μισθοδοσίας και πληρωμές φόρων – εισφορών. Παρόλα αυτά, η πρόταση φαίνεται πως προκαλεί αντιδράσεις τόσο από την πλευρά των δανειστών, όσο και από τις τράπεζες που προσπαθούν με νύχια και με δόντια να πείσουν τους πολίτες να επιστρέψουν τις καταθέσεις τους.

Οι εκπρόσωποι των δανειστών φοβούνται ότι ένας τέτοιος φόρος θα επηρεάσει και τη χρήση του πλαστικού χρήματος υπονομεύοντας κατ’ ουσίαν τις ηλεκτρονικές συναλλαγές και δίνοντας και άλλο χώρο στη φοροδιαφυγή.

Όπως και να ‘χει, τυχόν υστέρηση των εσόδων θα συνοδευτεί από επίσπευση εφαρμογής ληφθέντων μέτρων (π.χ. φόρος στα καύσιμα κίνησης που είναι προγραμματισμένο να ξεκινήσει από 1/1/2017) και λήψη νέων μέτρων.

Διαβάστε ποιες καταθέσεις και συναλλαγές ψάχνει η εφορία.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε από τι κινδυνεύουν οι τραπεζικές καταθέσεις και τι ανακοίνωσαν οι τράπεζες.