Δραματική ανακοίνωση τραπεζών: Κανόνια 4 στις 5 επιχειρήσεις

Τι προβλέπουν οι τράπεζες για τις ελληνικές επιχειρήσεις;

Δραματικές είναι οι προβλέψεις που κάνουν οι τράπεζες για τις δυνατότητες διάσωσης υπερχρεωμένων επιχειρήσεων, προαναγγέλλοντας έναν επερχόμενο Αρμαγεδδώνα με νέα «κανόνια».

Ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη οι προσπάθειες διάσωσης του ομίλου Μαρινόπουλου και προετοιμάζεται από τις τράπεζες ένα πλάνο διάσωσης «take it or leave it», με κύρια προϋπόθεση τη συμμετοχή της ιδιοκτησίας της επιχείρησης με νέα κεφάλαια και όχι με προσωπικές εγγυήσεις, το μέλλον εμφανίζεται ιδιαίτερα θολό.

Και όχι μόνο για τη συγκεκριμένη υπόθεση διάσωσης, όπου εκτιμάται πως ακόμη και αν βρεθεί τώρα ενδιάμεση λύση θα είναι θέμα μηνών να «ξανασκάσει» το πρόβλημα, αλλά και για περιπτώσεις άλλων μεγάλων επιχειρήσεων.

Και αυτό διότι, όπως επισημαίνουν τραπεζίτες, το σύστημα βασίζεται σε αισιόδοξες εκτιμήσεις για την πορεία της Οικονομίας στο άμεσο μέλλον, οι οποίες δύσκολα μπορούν να υλοποιηθούν.

Σύμφωνα με τους τραπεζίτες, μόλις το 20% των επιχειρήσεων που χρήζουν αναδιαρθρώσεων έχουν ελπίδες διάσωσης, πράγμα που σημαίνει ότι μόλις 1 επιχείρηση στις 5 κρίνεται βιώσιμη.
Η εκτίμηση αυτή προδιαγράφει νέο κύμα λουκέτων, ενώ αφήνει διάπλατα ανοιχτό το ενδεχόμενο οι αναδιαρθρώσεις δανείων να γίνουν σε μεγαλύτερο βαθμό μέσω πωλήσεων δανείων και όχι μέσω μακροπρόθεσμων ρυθμίσεων.

Σημειώνεται ότι με βάση τους στόχους που έχουν τεθεί (αλλά ακόμη δεν έχουν οριστικοποιηθεί) στις τράπεζες, στην τριετία 2017 – 2018 – 2019 τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα θα πρέπει να μειωθούν κατά 40% ή κατά 41 δισ. ευρώ από τα 108 δις. ευρώ σήμερα.

Ο διοικητής της ΤτΕ Γ. Στουρνάρας έχει αναφέρει πως η μείωση αυτή θα προκύψει κυρίως από ρυθμίσεις και αναδιαρθρώσεις οφειλών που θα καταστήσουν μη εξυπηρετούμενα δάνεια και πάλι ενήμερα και σε μικρό ποσοστό (της τάξεως του 5%) από πωλήσεις δανείων ή ρευστοποίηση εξασφαλίσεων, η οποία δεν προβλέπεται μεγαλύτερη του 7% στο σύνολο των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων.

Από τις συνομιλίες με τραπεζίτες συνάγεται ότι το προσεχές τρίμηνο αναμένεται ορυμαγδός λουκέτων, προκαλώντας σοκ σε Οικονομία, κοινωνία και τράπεζες. Το επιταχυνόμενο ντόμινο χρεωκοπιών εκτιμάται ότι θα οδηγήσει αναγκαστικά σε πωλήσεις δανείων, καθώς και σε αυτόματες μετατροπές δανείων σε μετοχές.

Έτσι, οι μετοχοποιήσεις χρεών, αλλά και οι αγορές «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων από funds ή ενδεχομένως τρίτους ενδιαφερόμενους σε πολύ χαμηλές τιμές, δεδομένου ότι οι αγορές θα συνδυαστούν με «κούρεμα» οφειλών, θα αποτελέσουν εντεινόμενη πραγματικότητα.

Και αυτά, με την ελπίδα ότι το δεύτερο εξάμηνο του 2016, θα επιτευχθεί στροφή σε θετικούς ρυθμούς οικονομικής μεγέθυνσης, δίνοντας τα πρώτα σημάδια εξόδου από την σχεδόν επταετή ύφεση και την πρώτη ανάσα στις επιχειρήσεις.

Βεβαίως, για να υπάρξει η προσδοκώμενη στροφή στην Οικονομία προϋποτίθεται η ομαλή έκβαση της δεύτερης αξιολόγησης, σταθερό πολιτικό περιβάλλον, έλλειψη αναταραχών, οικονομικών και πολιτικών, στο διεθνές σκηνικό και σε ό,τι αφορά το εγχώριο τραπεζικό σύστημα, βελτίωση της ρευστότητας και επιστροφή των καταθέσεων. Όλα τα παραπάνω θα χτίσουν σταδιακά την εμπιστοσύνη και θα επαναφέρουν τη θετική ψυχολογία στις αγορές.

Διαβάστε ποιες οι ραγδαίες ανακατατάξεις στις ελληνικές τράπεζες και τι προβλέπει το μέλλον.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε από τι κινδυνεύουν οι τραπεζικές καταθέσεις και τι ανακοίνωσαν οι τράπεζες.