Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης: Ποιοι θα παίρνουν 400 ευρώ το μήνα, τι ισχύει με την προπληρωμένη κάρτα

Ποιοι οι δικαιούχοι των 400 ευρώ για το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης;

Από σήμερα αναμένεται να αρχίσει η καταβολή του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ) σε 35.000 νοικοκυριά, δηλαδή 91.000 δικαιούχους από 30 Δήμους που εντάχθηκαν στην πιλοτική φάση του προγράμματος.

Όσων οι αιτήσεις εγκρίθηκαν τον Ιούλιο θα εισπράξουν εισοδηματική ενίσχυση για δύο μήνες (Αύγουστο και Σεπτέμβριο), ενώ όσων εγκρίθηκαν τον Αύγουστο θα πάρουν για ένα μήνα (Σεπτέμβριο)

Οι δικαιούχοι του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης

Οικογένεια με δυο ενήλικες και δυο παιδιά δικαιούται 400 ευρώ το μήνα. Αν το συνολικό της εισόδημα είναι 250 ευρώ, τότε θα εισπράττει από το πρόγραμμα του ΚΕΑ 150 ευρώ το μήνα.

Αντίστοιχα μονογονεϊκή οικογένεια με ένα παιδί δικαιούται 300 ευρώ. Αν έχει 100 ευρώ εισόδημα από άλλη πηγή, τότε θα εισπράττει 200 ευρώ. Αν το ποσό της εισοδηματικής ενίσχυσης υπερβαίνει τα 100 ευρώ τότε το μισό (50%) θα δίνεται σε ρευστό και το άλλο μισό (50%) με προπληρωμένη κάρτα η οποία θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε όλα τα καταστήματα χωρίς περιορισμούς.

Για την προπληρωμένη κάρτα ισχύει διαφορετική διαδικασία ανά τράπεζα: από Alpha, Εθνική και Πειραιώς οι κάρτες αποστέλλονται ταχυδρομικά ανενεργές και ο μυστικός αριθμός (pin) αποστέλλεται είτε αργότερα ταχυδρομικά (Alpha, Πειραιώς) είτε πρέπει να παραληφθεί από ένα υποκατάστημα (Εθνική).

Στην Alpha η ενεργοποίηση γίνεται τηλεφωνικά. Στην Eurobank και Attica οι δικαιούχοι παραλαμβάνουν την κάρτα από υποκατάστημα.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει εισοδηματική ενίσχυση, διασύνδεση με κοινωνικές υπηρεσίες, παροχές – αγαθά και μέριμνα για επανένταξη στην αγορά εργασίας. Όσοι εντάσσονται στο ΚΕΑ που αντικαθιστά το πρόγραμμα της ανθρωπιστικής κρίσης δε δικαιούνται πλέον επιδότηση ενοικίου, κάρτα σίτισης, επανασύνδεση ηλεκτρικού ρεύματος. Από από 1/1/2017 το πρόγραμμα , σύμφωνα με τις μνημονιακές δεσμεύσεις, θα επεκταθεί πανελλαδικά και θα καλύπτει ωφελούμενους.

Το υπουργείο εργασίας αναζητά κωδικό προς κωδικό –όπως απαιτεί το Κουαρτέτο- τα 700 εκ. έως 900 εκ.που απαιτούνται για την καταβολή του ΚΕΑ, δίνοντας βαρύτητα στον εξορθολογισμό των προνοιακών επιδομάτων.

Τα 240 εκατ ευρώ, εκτιμάται ότι μπορεί να εξοικονομηθούν από τα προγράμματα που αφορούν την κάρτα σίτισης, την επιδότηση ενοικίου και τη δωρεάν παροχή ηλεκτρικού ρεύματος και τα οποία πρόκειται να σταματήσουν να χορηγούνται αφού θα αντικατασταθούν από τις παροχές του ΚΕΑ.

Το υπουργείο Εργασίας επιδιώκει, ανεπιτυχώς έως τώρα, να πείσει τους θεσμούς ότι τα υπόλοιπα 600 εκατ. ευρώ που απαιτούνται, θα εξοικονομηθούν από τον περιορισμό κατά 10% των δαπανών των υπουργείων (150 εκατ ευρώ) και από το πλεόνασμα του κρατικού προϋπολογισμού (έως 450 εκατ ευρώ).

Στον αντίποδα, οι θεσμοί πιέζουν ώστε το ποσό που χρειάζεται για την καθολική εφαρμογή του ΚΕΑ να προκύψει από την κατάργηση των φοροαπαλλαγών και των παροχών µη ανταποδοτικού χαρακτήρα.

Ειδικότερα, έχει προταθεί προς το υπουργεία Εργασίας και Οικονομικών, να επανεξεταστεί η καταβολή του επιδόµατος θέρµανσης, προκειµένου να εξοικονοµήσει 120-150 εκατ. ευρώ, αλλά και την έκπτωση σε ιατροφαρµακευτικές δαπάνες, ύψους περίπου 120 εκατ. ευρώ.

Διαβάστε ποιοι είναι οι 700.000 δικαιούχοι του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε από τι κινδυνεύουν οι τραπεζικές καταθέσεις και τι ανακοίνωσαν οι τράπεζες.