Έπεσαν οι υπογραφές για Μαρινόπουλο: Η εξυγίανση και το… ύποπτο κούρεμα των οφειλών των Carrefour

Τι προβλέπει το κείμενο της συμφωνίας για την εξυγίανση της Μαρινόπουλος ΑΕ;

Υπεγράφη αργά το βράδυ της Τετάρτης η συμφωνία εξυγίανσης της Μαρινόπουλος ΑΕ, η οποία αναρτήθηκε σε ασφαλή ιστοσελίδα και από το πρωί της Πέμπτης οι προμηθευτές που έχουν ήδη συναινέσει στο “κούρεμα” των οφειλουμένων από την Μαρινόπουλος ΑΕ κατά 50%, θα πρέπει να την υπογράψουν.

Το ΑΠΕ – ΜΠΕ δημοσιεύει κατά αποκλειστικότητα τα τέσσερα κείμενα εξυγίανσης, που αφoρούν τις εταιρείες Μαρινόπουλος ΑΕ, Πειραικόν ΑΕ, Ξυνός ΑΕ και Express M AE, καθώς και τις φόρμες που πρέπει να συμπληρώσουν οι συναινούντες πιστωτές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το σύνολο της συμφωνίας αποτελείται από 218 σελίδες.

Με βάση αυτήν προκύπτει ότι το σύνολο των οφειλών της Μαρινόπουλος ΑΕ ανέρχεται στα 1,46 δισ. ευρώ και ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι ο όμιλος της Carrefour αποδέχθηκε “κούρεμα” που υπερβαίνει το 92% και από οφειλή ύψους 147 εκατ. ευρώ δέχθηκε να πάρει μόνο περίπου 11,5 εκατ. Ευρώ.

Μεταξύ άλλων στη Συμφωνία προβλέπεται, σύμφωνα με την Ναυτεμπορική:

* Για μισθώματα: Στη νέα εταιρεία μεταβιβάζεται και μεταφέρεται το σύνολο των υποχρεώσεων της Μαρινόπουλος προς εκμισθωτές αποκλειστικά και μόνον από δεδουλευμένα μισθώματα των καταστημάτων της αλυσίδας έως την ημερομηνία ολοκλήρωσης της συναλλαγής. Οι οφειλές σε εκμισθωτές την 30.6.2016 ανέρχονταν σε 76.155.449 ευρώ.

Μέρος των ανωτέρω οφειλών έχουν ήδη εξοφληθεί, ενώ η αποπληρωμή του υπολοίπου αυτών θα γίνει τμηματικά και ανάλογα με το ύψος της απαίτησής τους, ως εξής: Υπόλοιπο οφειλής έως 50.000 ευρώ σε 8 δόσεις, πάνω από 50.000 και έως 200.000 σε 18 δόσεις και πάνω από 200.000 ευρώ σε 36 δόσεις.

* Για εργαζόμενους:

Οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις ανέρχονται σε 6,3 εκατ. ευρώ έως την 30/6/2016 και έχουν ήδη εξοφληθεί. Οι ενεργές συμβάσεις εργασίας, ως είχαν κατά την 30.06.2016, μεταβιβάζονται στη νέα εταιρεία.

* Για ανέγγυους πιστωτές:

Το σύνολο των υποχρεώσεων της Μαρινόπουλος προς ανέγγυους προμηθευτές από τη μεταξύ τους σύμβαση/σχέση εμπορικής συνεργασίας κατά την 30.6.2016 ανέρχεται σε ποσό 647.155.919 ευρώ, το οποίο αντιστοιχεί σε ποσοστό 43,4% των συνολικών οφειλών της αλυσίδας.

Οι υποχρεώσεις αυτές ως αποτυπώνονται στο ισοζύγιο με ημερομηνία 30.06.2016 διαγράφονται σε ποσοστό 50%.

Η αποπληρωμή των υποχρεώσεων αυτών από τη νέα εταιρεία, όπως θα διαμορφωθεί μετά τη μεταβίβασή τους σε αυτή, θα γίνει εντός 60 εργασίμων ημερών από την ημερομηνία ολοκλήρωσης της συναλλαγής.

Οι υποχρεώσεις από Προγράμματα πιστότητας και ανταμοιβής της Μαρινόπουλος (Cartes de Fidelite) μεταφέρονται στο σύνολό τους και εξοφλούνται κατά τον χρόνο ζήτησης.

Τώρα πλέον, μετά την υπογραφή της συμφωνίας η Μαρινόπουλος ΑΕ, η Σκλαβενίτης ΑΕΕ και οι τράπεζες αρχίζουν αγώνα ταχύτητας προκειμένου, εαν είναι δυνατόν, έως το μεσημέρι της Παρασκευής να έχουν αποσπάσει την έγγραφη συναίνεση των πιστωτών και το σχέδιο να έχει κατατεθεί στο δικαστήριο με βάση τις διατάξεις του άρθρου 106 β και θ του πτωχευτικού κώδικα.

Διαβάστε τους λόγους για τους οποίους απειλούνται 75.000 θέσεις εργασίας με το deal Μαρινόπουλος-Σκλαβενίτης.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε από τι κινδυνεύουν οι τραπεζικές καταθέσεις και τι ανακοίνωσαν οι τράπεζες.