Μαύρη τρύπα στο ΙΚΑ: Στον αέρα οι συντάξεις, καταρρέει το Ταμείο. Παύουν οι πληρωμές;

Γιατί βρίσκονται στον αέρα οι συντάξεις του ΙΚΑ;

Αδιέξοδη φαίνεται να είναι η πορεία προς την λύση για την αποπληρωμή των συντάξεων του ΙΚΑ καθώς στο Ταμείο δεν υπάρχουν χρήματα και απορρίφθηκε ήδη η κυβερνητική πρόταση για ανάληψη των χρημάτων από το ΑΚΑΓΕ.

Το αν θα γίνουν κανονικά οι πληρωμές συντάξεων θα εξαρτηθεί από τη δεύτερη συζήτηση που θα έρθει στο Δ.Σ. για το ίδιο θέμα την άλλη Τετάρτη ή Πέμπτη.

🡆 ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ NEA ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ ΡΕΥΜΑΤΟΣ 2024 ΑΝΑ ΠΑΡΟΧΟ

Αν και εκεί δεν περάσουν τα 200 εκατ. ευρώ από το ΑΚΑΓΕ, τότε είναι πιθανό να υπάρξει νέα δανειοδότηση ή αξιοποίηση αποθεματικών για να μην καθυστερήσει η καταβολή των συντάξεων.

Το ΙΚΑ, σύμφωνα με την εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος», ζήτησε τα 200 εκατ. ευρώ από τον κουμπαρά του ΑΚΑΓΕ ενώ πήρε και άλλα 350 εκατ. ευρώ από το ειδικό αποθεματικό του Κρατικού Προϋπολογισμού για να βγάλει τις υποχρεώσεις του.

Μέχρι στιγμής το σύνολο της τακτικής και έκτακτης κρατικής χρηματοδότησης που έχει λάβει για το 2016 είναι στα 3,53 δισ. ευρώ από 3,18 δισ. που ήταν η αρχική επιχορήγηση και παρά ταύτα η χρονιά θα κλείσει με έλλειμμα 1,94 δισ. ευρώ, όπως δείχνουν τα στοιχεία που αποκαλύπτει ο Ελεύθερος Τύπος για την 6η κατά σειρά τροποποίηση του προϋπολογισμού του που εγκρίθηκε χθες, εν αντιθέσει με τα 200 εκατ. ευρώ από το ΑΚΑΓΕ!

Με άλλα λόγια, το θηριώδες άνοιγμα του ΙΚΑ είναι αδύνατον να κλείσει ακόμη και αν «σηκώσει» όλα τα λεφτά (600 εκατ. ευρώ) που είναι στο ΑΚΑΓΕ.

Στο ΑΚΑΓΕ μπαίνουν (πρόβλεψη μέχρι 2020) 600 εκατ. από μειώσεις κύριων συντάξεων μέρος των οποίων γυρίζει στα Ταμεία κύριας ασφάλισης ως επιχορήγηση βάσει νόμου, ενώ απαγορεύτηκε στα επικουρικά.

Διαβάστε ποιοι χάνουν επιπλέον 50 ευρώ από τις συντάξεις.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε αναλυτικά τι αλλάζει στις συντάξεις και πώς να το αντιμετωπίσετε.