Στα μαχαίρια για το Ακατάσχετο: Τι θα γίνει με τα χρέη των επιχειρήσεων

Ποια η διαφωνία για το ακατάσχετο και τι θα γίνει τελικά με τα χρέη των επιχειρήσεων;

Ολοκληρώθηκε η πρώτη συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με τους επικεφαλής των δανειστών με αντικείμενο την εξέταση του σχεδίου της εξωδικαστικής διευθέτησης των κόκκινων επιχειρηματικών δανείων.

Όπως αναφέρουν πηγές του υπουργείου Οικονομίας, υπήρξε επί της αρχής συμφωνία επί του σχεδίου, ωστόσο παραμένουν σε εκκρεμότητα κάποια τεχνικά ζητήματα, τα οποία θα συζητηθούν εκ νέου στο ραντεβού της ερχόμενης Τετάρτης.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομίας, τόσο η ελληνική πλευρά όσο και οι δανειστές συμφωνούν να μην υπάρχει κούρεμα στις περιπτώσεις χρεών προς το δημόσιο, που σχετίζονται με τον ΦΠΑ και τον φόρο μισθωτών υπηρεσιών.

Συγκεκριμένα, οι φόροι υπέρ τρίτων (π.χ. ΦΠΑ, φόρος μισθωτών υπηρεσιών κλπ) δεν θα μπορούν να ενταχθούν στη ρύθμιση, αλλά θα πρέπει να εξοφληθούν πλήρως.

«Το “κούρεμα” οφειλών θα είναι η έσχατη λύση» τόνισε κυβερνητικός παράγοντας, εννοώντας ότι η προσπάθεια συμβιβασμού με τους δανειστές περιστρέφεται γύρω από άλλες λύσεις, όπως ενδεχομένως περισσότερες δόσεις κλπ.

Σε ότι αφορά τα υπόλοιπα χρέη, το υπουργείο Οικονομικών θα προετοιμάσει νέες προτάσεις για το τι θα μπορεί τελικά να προσφέρει στους οφειλέτες.

Σημαντική απόσταση φαίνεται πως χωρίζει την κυβέρνηση στο θέμα του εξωδικαστικού συμβιβασμού και ειδικά για τα χρέη προς το Δημόσιο, όπως ανέφερε κυβερνητικός αξιωματούχος, μετά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε για το θέμα αυτό μεταξύ των θεσμών και των κ.κ. Σταθάκη και Τσακαλώτου.

Στα ανοιχτά θέματα παραμένουν η συγκεκριμενοποίηση των κριτηρίων για το ποιες επιχειρήσεις θα υπάγονται στον νόμο και η διάρκεια ισχύος του νόμου.

Ειδικότερα, εκκρεμούν τεχνικά ζητήματα για το σύστημα αξιολόγησης, που θα καθορίζει το ποιοι τελικώς θα ενταχθούν στον εξωδικαστικό συμβιβασμό.

Kαι οι δύο πλευρές, πάντως, φέρονται να εκφράζουν τη βούλησή τους για έγκαιρη ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης.

Διαβάστε ποιες οι νέες ελαφρύτερες ρυθμίσεις για τα κόκκινα δάνεια.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε από τι κινδυνεύουν οι τραπεζικές καταθέσεις και τι ανακοίνωσαν οι τράπεζες.