Διπλός ανασχηματισμός: Έτοιμος ο Τσίπρας. Ποιους κρατάει, ποιους στέλνει σπίτια τους

Ποιους κρατάει και ποιους διώχνει ο Αλέξης Τσίπρας με τον ανασχηματισμό;

Με τη μάχη για το χρέος να βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη μετά και τις επαφές του Αλέξη Τσίπρα στις Βρυξέλλες, το ενδιαφέρον του πρωθυπουργού στρέφεται στον διπλό ανασχηματισμό που έχει στα σκαριά.

Η πρώτη πράξη του ανασχηματισμού θα παιχτεί σήμερα στην συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής και θα αφορά στο κόμμα. Οι κινήσεις που θα γίνουν εν πολλοίς θα δώσουν και το στίγμα των προθέσεων του Αλέξη Τσίπρα για τη δεύτερη πράξη που θα είναι ο ανασχηματισμός του κυβερνητικού επιτελείου, ο οποίος όπως φαίνεται μετά και τις σχετικές δηλώσεις της κυβερνητικής εκπροσώπου, Όλγας Γεροβασίλη έρχεται πιο κοντά.

Το ίδιο συμπέρασμα συνάγεται και από την επίσπευση της πρώτης συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής, αφού αρχικά είχε προγραμματιστεί για το επόμενο Σαββατοκύριακο, ωστόσο ο πρωθυπουργός επέλεξε να διεξαχθεί εκτάκτως σήμερα.

Η εξήγηση που κυριαρχεί είναι ότι πρόθεση του Μαξίμου είναι να ολοκληρώσει άμεσα το μετασχηματισμό του κόμματος μέσα από την εκλογή νέου γραμματέα και νέας Πολιτικής Επιτροπής, προκειμένου να ξεκάθαρες ισορροπίες να μπορεί ανά πάσα στιγμή να προχωρήσει στην αναδόμηση του κυβερνητικού επιτελείου.

Στο εσωκομματικό επίπεδο με κυβερνητικά στελέχη να έχουν αρνηθεί την ανάληψη καθηκόντων γραμματέα της ΚΕ, τις περισσότερες πιθανότητες συγκεντρώνει ο σημερινός γραμματέας, Παναγιώτης Ρήγας, ο οποίος αναμένεται να επανεκλεγεί.

Την ίδια ώρα στην κομβικής σημασίας για τις ισορροπίες κυβέρνησης κόμματος Πολιτική Γραμματεία, ο Αλέξης Τσίπρας έχει τονίσει ότι στόχος του είναι η ενίσχυσή της με στελέχη «πρώτης γραμμής, προκειμένου να αποτελέσει έναν ισχυρό πόλο που θα ανοίγει τους διαύλους μεταξύ του Μεγάρου Μαξίμου και της Κουμουνδούρου.

Έτσι, σύμφωνα με όσες πληροφορίες υπάρχουν μέχρι τώρα:

Σταθερός στη θέση του υπουργού Επικρατείας θα μείνει ο Νίκος Παππάς.

Δεδομένο θεωρείται ότι στη θέση του θα παραμείνει τόσο ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος όπως επίσης και ο αναπληρωτής υπουργός των Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης.

Στο υπουργείο Εργασίας φαίνεται πως θα παραμείνει αμετακίνητος και ο Γιώργος Κατρούγκαλος, προκειμένου να ολοκληρώσει την κρίσιμη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς, για τα εργασιακά, που ξεκινά σήμερα.

Αλλαγές έρχονται, σύμφωνα πάντα με τις πληροφορίες, στα υπουργεία Εσωτερικών και Δικαιοσύνης, με την μετακίνηση των Παναγιώτη Κουρουμπλή και Νίκου Παρασκευόπουλου.

Για το υπουργείο Εσωτερικών ακούγονται τα ονόματα του υπ. Υγείας, Παύλου Πολάκη, αλλά και της νυν κυβερνητικής εκπροσώπου, Όλγας Γεροβασίλη.

Το όνομα της κ. Γεροβασίλη ακούγεται και για την αντικατάσταση του Π. Πολάκη.

Βέβαια… αποχώρηση θεωρείται ο Πάνος Σκουρλέτης από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ενώ υπάρχουν πληροφορίες ότι θα αλλάξουν οι αρμοδιότητες του συγκεκριμένου υπουργείου λόγω εφαπτόμενων αρμοδιοτήτων με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Ακόμη ένα υπερυπουργείο που μάλλον θα διαχωριστεί είναι αυτό του Μεταφορών και Υποδομών. Ο Χρήστος Σπίρτζης θα μείνει στο υπουργείο κρατώντας ένα από τα δυο χαρτοφυλάκια (είτε των Μεταφορών, είτε των Υποδομών).

Θέση στο κυβερνητικό σχήμα θα κρατήσει και ο νυν υπουργός Οικονομίας, Γ. Σταθάκης. Και στο υπουργείο αυτό θα γίνουν αλλαγές όμως για να δημιουργηθεί αυτοτελές χαρτοφυλάκιο για τις επενδύσεις.

Στο υπουργείο Εξωτερικών, θα παραμείνει στη θέση του ο Νίκος Κοτζιάς αλλά μπορεί να αποχωρήσει ο Νίκος Ξυδάκης.

Πιθανόν επίσης θεωρείται χαρτοφυλάκιο, ίσως στο Δικαιοσύνης, να αναλάβει μετά την επάνοδό του και ο Φώτης Κουβέλης.

Διαβάστε ποιο το καυτό παρασκήνιο του ανασχηματισμού.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε τι λένε οι τελευταίες δημοσκοπήσεις για τις Εκλογές.