Αναβάλλεται ο Ανασχηματισμός: Ποια η κατάσταση του Τσίπρα. Πότε θα ξεκινήσει. Η αρχή του τέλους για το ΣΥΡΙΖΑ

Ποιος ο λόγος που θα αναβληθεί ο ανασχηματισμός στο κόμμα του Τσίπρα και πότε, σύμφωνα με πηγές, θα αρχίσει;

Ανατρέπεται ριζικά ο σχεδιασμός της κυβέρνησης, η οποία βρίσκεται σε κρίση μετά την απόφαση του ΣτΕ να κρίνει αντισυνταγματικό το νόμο Παππά για το διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, αποφάσισε να αναβάλει τον ανασχηματισμό που αναμενόταν τα επόμενα 24ωρα, ο οποίος μετατίθεται χρονικά μετά το πρώτο 10ημερο του Νοεμβρίου.

Η κατάσταση που επικρατεί στην κυβέρνηση κρίνεται ως έκτακτης ανάγκης, με επίκεντρο τη θέση του υπουργού Επικρατείας, ο οποίος επισημαίνει πάντως ότι δεν παραιτείται όσο «ακόμα απολαμβάνει της εμπιστοσύνης του Πρωθυπουργού».

Η εμπιστοσύνη του Αλέξη Τσίπρα φαίνεται, ωστόσο, ότι έχει κλονιστεί από τις δυσμενείς εξελίξεις, είναι σαφές όμως ότι κωλύεται να κάνει ανασχηματισμό πριν έρθει και ψηφιστεί στη Βουλή η νέα ρύθμιση – γέφυρα.

Αυτή που θα καθορίζει το καθεστώς παροχής προσωρινών αδειών μέχρι τη διενέργεια νέου διαγωνισμού, την οποία προανήγγειλαν χθες το βράδυ τόσο η κυβερνητική Εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη όσο και ο ίδιος ο κ. Παππάς.

Η ρύθμιση, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, θα ψηφιστεί στη Βουλή πιθανότατα τη μεθεπόμενη Πέμπτη ή Παρασκευή.

Σε αυτήν θα προβλέπεται ότι δικαίωμα συμμετοχής θα έχουν όλα τα κανάλια που πέρασαν στην τελική φάση του προηγούμενου διαγωνισμού.

Δηλαδή οκτώ κανάλια (ANT1, SKAI, Alpha, Star, Μαρινάκης, Σαβίδης, Καλογρίτσας και οι δύο εταιρίες κυπριακών συμφερόντων) – εκτός από το Mega, το «Ε» και το κανάλι του κ. Καρατζαφέρη.

Όσον αφορά στο τίμημα που θα πρέπει να καταβάλουν, αν και δεν έχει ληφθεί ακόμη ακριβής απόφαση ούτε για το ύψος, ούτε για τον χρόνο καταβολής του, η κυβέρνηση προσανατολίζεται να πλησιάζει συνολικά τα 255 εκατ. ευρώ που κλήθηκαν να καταβάλουν οι τέσσερις προηγούμενοι προσωρινοί υπερθεματιστές.

Το ποσό αυτό θα επιστραφεί στους δικαιούχους όταν και αν ολοκληρωθεί ο επόμενος διαγωνισμός.

Τέλος, και όσον αφορά στο ΕΣΡ, ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης θα αναμένει να καθαρογραφτεί η χθεσινή απόφαση του ΣτΕ και θα κινήσει εκ νέου τις διαδικασίες για τη συγκρότηση του ΕΣΡ, μόνο που αυτή τη φορά, «το πάνω χέρι θα το έχει η κυβέρνηση», με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό είτε για τη σύνθεση του οργάνου είτε για την εξασφάλιση της απαραίτητης πλειοψηφίας των 4/5 της διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής.

Διαβάστε τι σκέφτεται ο Τσίπρας, ανασχηματισμό ή πρόωρες εκλογές.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε τι λένε οι τελευταίες δημοσκοπήσεις για τις Εκλογές.