Στη σκιά των δημοσκοπήσεων: Εκλογές, ανασχηματισμός και δικαίωση Μητσοτάκη

Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις για εκλογές, ανασχηματισμό και στρατηγική Μητσοτάκη;

Στη ΝΔ διαβάζουν τις δημοσκοπήσεις ως δικαίωση της στρατηγικής Μητσοτάκη και βλέπουν πως ωριμάζει το αίτημα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης για πρόωρες εκλογές.

Στο Μαξίμου εστιάζουν στα ποιοτικά στοιχεία και τη χαμηλή συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ, διαπιστώνουν αποστασιοποίηση και κόπωση των πολιτών χωρίς όμως να διαμορφώνεται «ρεύμα» προς άλλες πολιτικές δυνάμεις, και βλέπουν περιθώρια ανάταξης και ανάκτησης της εμπιστοσύνης των απογοητευμένων ψηφοφόρων.

Η δημοσκόπηση της «Αυγής»

Υπό αυτό το πρίσμα, και με την συνήθη προσθήκη υψηλών δόσεων επικοινωνιακής διαχείρισης, διαβάστηκε από αμφότερα τα επιτελεία και το χθεσινό «Πολιτικό Βαρόμετρο» της Public Issue – μια δημοσκόπηση, που δίνει μεγάλο προβάδισμα «καταλληλότητας» στη ΝΔ και στον Κυριάκο Μητσοτάκη και που, εξαιτίας του γεγονότος ότι έγινε για λογαριασμό της «Αυγής», άνοιξε πρόσφορο έδαφος για κλιμάκωση της, ήδη σκληρής, πόλωσης.

Πίσω από τη δημόσια πολεμική ρητορική όμως, και αυτή η δημοσκόπηση ήρθε να επαναβεβαιώσει το κλίμα που καταγράφηκε σε όλες τις μετρήσεις του Σεπτέμβρη:«Οργή και αγανάκτηση» (σε ποσοστό26%),«απογοήτευση» (26%) και «ανησυχία – άγχος» (17%) είναι τα συναισθήματα που κυριαρχούν για την τρέχουσα κατάσταση, ενώ το 85% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι η χώρα κινείται σε λάθος κατεύθυνση.

Το κίνημα του «Κανενός»

Η εικόνα αυτή της απογοήτευσης των ψηφοφόρων είναι και η βάση πάνω στην οποία κάνουν ήδη τους στρατηγικούς και επικοινωνιακούς σχεδιασμούς τους τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ, όσο και η ΝΔ, με τους πλέον ψύχραιμους σε αμφότερα τα επιτελεία να διαπιστώνουν και να αναγνωρίζουν τις παγίδες και τους κινδύνους που συνεπάγεται το κίνημα του «Κανενός» – ήτοι, η γενική αποδοκιμασία των πολιτικών σχημάτων εξουσίας και η αποστασιοποίηση των ψηφοφόρων.

Στη Νέα Δημοκρατία η τακτική του προσκλητηρίου συσπείρωσης εν όψει ανάκτησης της εξουσίας που έχει υιοθετήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποδίδει μεν καρπούς αλλά δείχνει να χτυπά «ταβάνι», όπως προκύπτει απ’ όλες τις τελευταίες δημοσκοπήσεις.

Οι σχεδιασμοί Μητσοτάκη

Η παραδοσιακή δεξιά και συντηρητική βάση του κόμματος έχει μεν συσπειρωθεί, αλλά δεν υπάρχει η παραμικρή ένδειξη για διαμόρφωση ρεύματος – πολύ περισσότερο, δε, περί «κύματος αλλαγής». Το στοιχείο, δε, στο οποίο στέκονται ιδιαιτέρως οι εκλογικοί αναλυτές της Πειραιώς είναι πως πολύ μικρό, έως ελάχιστο, ποσοστό των απογοητευμένων ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ δηλώνουν πρόθυμοι να στραφούν στη ΝΔ,γεγονός που πλην των άλλων αποτυπώνει και την έως τώρα αποτυχία της γαλάζιας ηγεσίας να απευθυνθεί πειστικά σε ψηφοφόρους του κέντρου και της κεντροαριστεράς.

Με αυτό το δεδομένο, το επόμενο διάστημα αναμένoνται προσεκτικά μεν, αλλά διακριτά ανοίγματα του Κυριάκου Μητσοτάκη προς την δεξαμενή της κεντροαριστεράς και των πιο ευπαθών κοινωνικών ομάδων – εξ’ ου, και η τελευταία εξόρμησή του στο «οχυρό» της ανεργίας στο Λαύριο.

Η στροφή στον… Καραμανλή

Την ίδια στόχευση, προς το κέντρο και πέραν αυτού, έχει και η σταθερή επιχείρηση ανάδειξης της «ενότητας» της ΝΔ και κυρίως των «ομαλών και εποικοδομητικών» σχέσεων Μητσοτάκη – Καραμανλή. Η διαρροή του γεύματος των δύο στην Τήνο μόνον τυχαία δεν είναι, ενώ ο πρώην και ο νυν αρχηγός θα συναντηθούν – και θα φωτογραφηθούν – εκ νέου την Τρίτη, στα εγκαίνια των νέων γραφείων του κόμματος στην Πειραιώς.

Στόχος του επιτελείου Μητσοτάκη είναι αφ’ ενός να κλείσει κάθε εστία εσωστρέφειας την ώρα που αναζητείται παγίωση της πρωτιάς και διαμόρφωση «κοινωνικού πλειοψηφικού ρεύματος» – όπως το προσδιορίζουν οι γαλάζιοι επιτελείς – και, αφ’ ετέρου, να καταστεί σαφές προς πάσα κατεύθυνση ότι το«καραμανλικό μπλοκ» βρίσκεται μαζί, και όχι απέναντι, με την ηγεσία της ΝΔ σ’ αυτή τη μάχη.

Παράπλευρα με αυτές τις δύο βασικές στοχεύσεις, αποτελεί ειλημμένη απόφαση του γαλάζιου επιτελείου να διατηρηθεί και να κλιμακωθεί η τακτική της πόλωσης και της μετωπικής σύγκρουσης με την κυβέρνηση, καθώς εκτιμάται ότι ήδη αποδίδει δημοσκοπικά τουλάχιστον.

Η απάντηση του Μαξίμου

Η απάντηση στην πόλωση με… πόλωση παραμένει ψηλά και στην ατζέντα τακτικής της κυβέρνησης. Στο Μαξίμου έχει αποφασιστεί «όλα να απαντώνται και όλα τα ψεύδη και οι συκοφαντίες της ΝΔ και των συμμάχων της να αποκαλύπτονται», όπως λέει χαρακτηριστικά κυβερνητική πηγή.

Πέραν τούτου, όμως, το μεγάλο στοίχημα είναι η – σταδιακή έστω – ανάκτηση της εμπιστοσύνης μιας εντελώς αποσυσπειρωμένης εκλογικής βάσης.

Διαβάστε γιατί η Αυγή δημοσίευσε την καταστροφική -για τον ΣΥΡΙΖΑ- δημοσκόπηση.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε τι λένε οι τελευταίες δημοσκοπήσεις για τις Εκλογές.