Ανατροπή για εισαγωγή σε ΑΕΙ και ΤΕΙ: Ποιες οι απίστευτες αλλαγές και πότε

Ποιες αλλαγές ετοιμάζονται να γίνουν, για την εισαγωγή των μαθητών στα ΑΕΙ και ΤΕΙ;

Η ενίσχυση του μορφωτικού ρόλου του Λυκείου είναι ο στόχος της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας, όπως επίσης και η ελεύθερη εισαγωγή των υποψηφίων στα ΑΕΙ και ΤΕΙ, όσο υπάρχει κλειστός αριθμός θέσεων στις σχολές.

Για το εξεταστικό σύστημα, ο βασικός σχεδιασμός προβλέπει την εισαγωγή σε σχολή (ΑΕΙ, ΤΕΙ) και όχι σε τμήματα, ενώ οι υποψήφιοι θα έχουν δυνατότητα να δώσουν εξετάσεις περισσότερες φορές σε σχέση με σήμερα.

Οι μαθητές της επόμενης Α΄ Λυκείου, δηλαδή του σχολικού έτους 2017-2018, θα είναι οι πρώτοι που θα εφαρμόσουν το νέο εξεταστικό σύστημα το 2020.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής Κώστας Γαβρόγλου θα ξεκινήσει από τη Δευτέρα σειρά άτυπων επαφών με τους εκπροσώπους των κομμάτων.

Η συζήτηση για την εισαγωγή σε ΑΕΙ και ΤΕΙ θα επικεντρωθεί στα εξής τέσσερα πεδία:

-Αναβάθμιση του Λυκείου: Καθώς η ΟΛΜΕ έχει πλήρως απορρίψει την πρόταση για 4ετές Γυμνάσιο και διετές Λύκειο στα πρότυπα του I.B., προκρίνεται η ενίσχυση του μορφωτικού ρόλου των δύο τελευταίων τάξεων του Λυκείου.

Οι οποίες, όπως είπε ο υπουργός Νίκος Φίλης, εννοώντας ότι οι μαθητές ενδιαφέρονται μόνο για τα μαθήματα στα οποία θα εξετασθούν για την εισαγωγή στα ΑΕΙ και ΤΕΙ.

Η πρόταση είναι να καθιερωθεί Εθνικό Απολυτήριο, με τον βαθμό του να λαμβάνεται υπόψη, αλλά μην είναι καθοριστικός για την εισαγωγή.

-Διαδικασία εξετάσεων: Όλες οι θέσεις συγκλίνουν στο ότι οι υποψήφιοι πρέπει να εξετάζονται σε τέσσερα μαθήματα και οι εξετάσεις να συνεχίσουν να διοργανώνονται από το υπουργείο Παιδείας και όχι από τα ΑΕΙ και ΤΕΙ για τη διασφάλιση του αδιάβλητου της διαδικασίας.

Η μόνη αλλαγή είναι ότι προτείνεται οι υποψήφιοι να δίνουν πολλές φορές εξετάσεις.

Εισαγωγή στα ΑΕΙ και ΤΕΙ: Θα γίνεται σε σχολές και όχι σε τμήματα όπως συμβαίνει τώρα.

Οι εισακτέοι στο πρώτο έτος θα παρακολουθούν κοινά μαθήματα και κατόπιν θα αποφασίζουν σε ποιο τμήμα της σχολής θα συνεχίσουν.

Επίσης, οι φοιτητές θα μπορούν να «χτίζουν» το πτυχίο τους παρακολουθώντας μαθήματα επιλογής από όλα τα τμήματα της σχολής. Ετσι, το τμήμα θα διατηρηθεί ως πυρήνας του ΑΕΙ. Με την πρόταση αυτή, βέβαια, αλλάζει άρδην η σημερινή δομή του μηχανογραφικού δελτίου.

-Αριθμός θέσεων ανά σχολή: Σήμερα, τα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ έχουν λόγο στον καθορισμό τους. Ωστόσο, το υπουργείο Παιδείας μπορεί να αυθαιρετήσει, καθώς έχει τον τελικό λόγο.

Διαβάστε πώς ήταν η πρώτη μέρα στο πανεπιστήμιο για την Μπέτυ Μπαζιάνα.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε τις τελευταίες εκτιμήσεις για τις Βάσεις 2023 στις Πανελλήνιες 2023.