Ποιος ο Τούρκος επιχειρηματίας, «κολλητός» του Ερντογάν που αγόρασε το Hilton [φωτο]

Ποιος ο Τούρκος επιχειρηματίας, Φερίτ Σαχένκ, που αγόρασε το Hilton;

Οι D-Marine Investments Holding B.V. θυγατρική της Dogus Holding A.S. και ΤΕΜΕΣ Α.Ε. φορέας ανάπτυξης της Costa Navarino, είναι οι νέοι ιδιοκτήτες του Hilton καθώς η Alpha Bank ανακοίνωσε την υπογραφή οριστικής συμφωνίας για την πώληση της συμμετοχής της στην Ιονική Ξενοδοχειακαί ΙΟΝΑ Επιχειρήσεις Α.Ε. μετόχου του Hilton Αθηνών.

Ειδικότερα η Alpha Bank ανακοινώνει ότι υπεγράφη η οριστική συμφωνία για την πώληση του πλειοψηφικού ποσοστού που κατέχει, περίπου 97,3% στο μετοχικό κεφάλαιο της εισηγμένης στο Χρηματιστήριο Αθηνών εταιρίας «Ιονική Ξενοδοχειακαί Επιχειρήσεις Α.Ε.».

Το συνολικό τίμημα της συναλλαγής, συμπεριλαμβανομένης της αναχρηματοδοτήσεως του υφιστάμενου δανεισμού της ΙΞΕ (67 εκατ. ευρώ), ανέρχεται σε ποσό 142 εκατ. και υπόκειται σε συνήθη, για αντίστοιχες συναλλαγές, μηχανισμό αναπροσαρμογής κατά την ημέρα της ολοκληρώσεως της συναλλαγής.

Η συναλλαγή είναι κεφαλαιακά ουδέτερη για την τράπεζα και πλήρως ευθυγραμμισμένη με τους στόχους του σχεδίου αναδιαρθρώσεως, όπως αυτό εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το 2015.

Η ολοκλήρωση της συναλλαγής τελεί υπό την αίρεση λήψεως της εγκρίσεως από την Επιτροπή Ανταγωνισμού και αναμένεται εντός του 2016.

Με την ανακοίνωση της οριστικής αυτής συμφωνίας αλλάζει ιδιοκτήτη ένα από τα πιο γνωστά ξενοδοχεία της Αθήνας. Το Hilton Αθηνών ξεκίνησε την λειτουργία του στην Αθήνα τον Απρίλιο του 1963 και αποτέλεσε το πρώτο παράρτημα διεθνούς ξενοδοχειακής αλυσίδας που άνοιξε ποτέ στην Αθήνα.

Η ανακοίνωση των ΤΕΜΕΣ Α.Ε. και D-Marine Investments Holding B.V.

Οι ΤΕΜΕΣ Α.Ε. και D-Marine Investments Holding B.V. ανακοινώνουν την υπογραφή συμφωνίας για την απόκτηση του 97,3% του μετοχικού κεφαλαίου της Ιονική Ξενοδοχιακαί Επιχειρήσεις Α.Ε.

Η εταιρεία Home Holdings Συμμετοχών Α.Ε., με μετόχους τις ΤΕΜΕΣ Α.Ε. και D-Marine Investments Holding B.V. προχώρησε σήμερα σε σύναψη συμφωνίας με την Alpha Bank A.E. για την αγορά του πλειοψηφικού ποσοστού (περίπου 97,3%) του μετοχικού κεφαλαίου της Ιονική Ξενοδοχειακαί Επιχειρήσεις Α.Ε., ιδιοκτήτρια εταιρία του Ηilton Athens.

Η συμφωνία αυτή ακολουθεί την απόφαση της Alpha Bank A.E., της 5ης Αυγούστου 2016, με την οποία η κοινοπραξία των ως άνω εταιρειών επιλέχθηκε ως προτιμητέος επενδυτής στο πλαίσιο της αξιολόγησης των δεσμευτικών προσφορών που υποβλήθηκαν στο διεθνή διαγωνισμό.

Μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας, που τελεί υπό την αίρεση της έγκρισης από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, η εταιρία θα προβεί σε νέα ανακοίνωση.

Σχετικά με τη D-Marine Investments Holding B.V.: Η D-Marine Investments Holding B.V. εδρεύει στην Ολλανδία (Άμστερνταμ). Η εταιρεία δραστηριοποιείται ως θυγατρική της Dogus Holding A.S. Ο ‘Ομιλος Dogus ιδρύθηκε το 1951 και απασχολεί περισσότερους από 55,000 εργαζόμενους. Κατέχει δεσπόζουσα θέση στην Τουρκική και διεθνή οικονομία με παρουσία σε 8 βασικούς τομείς – χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, αντιπροσώπευση αυτοκινητοβιομηχανιών, κατασκευές, μέσα μαζικής ενημέρωσης, τουρισμός, διαχείριση ακινήτων, ενέργεια και εστίαση – με περισσότερες από 330 θυγατρικές και συγγενείς εταιρείες.

Με έτος ίδρυσης το 1976, ο τουριστικός βραχίονας του Ομίλου, Dogus Tourism Group, δραστηριοποιείται στους τομείς της φιλοξενίας (D-Hotels and Resorts), του θαλάσσιου τουρισμού / μαρινών (D-Marin) και MICE (Antur).

H D-Hotels and Resorts κατέχει (εξ ολοκλήρου ή μέσω συνεργασιών) και διαχειρίζεται πολυτελή ξενοδοχεία, εστιατόρια, beach και yacht clubs στην Τουρκία, Κροατία, Ιταλία, Ισπανία, ΗΠΑ και Καραϊβική, εγκατεστημένα σε ιστορικούς προορισμούς παγκοσμίας φήμης και κάλλους.

Σχετικά με την ΤΕΜΕΣ Α.Ε.: Η ΤΕΜΕΣ Α.Ε. είναι εταιρία ανάπτυξης και διαχείρισης τουριστικών προορισμών υψηλών προδιαγραφών και ο φορέας ανάπτυξης της Costa Navarino, μίας από τις μεγαλύτερες τουριστικές επενδύσεις στη Μεσόγειο. Στην καρδιά της φιλοσοφίας της εταιρείας είναι ο σεβασμός για το περιβάλλον, η ανάδειξη της ιστορικής κληρονομίας και η ενίσχυση των τοπικών κοινωνιών.

Ποιος είναι ο φίλος του Ερντογάν, ιδιοκτήτης της Dogus

Πριν από τρία χρόνια, σε μια από τις σπάνιες δημόσιες τοποθετήσεις του στην Ελλάδα, ο Φερίτ Σαχένκ (Ferit Sahenk), ισχυρός άνδρας του ομίλου Dogus και τρίτος πλουσιότερος άνθρωπος της Τουρκίας, είχε προτείνει τη σύμπραξη Ελλήνων και Τούρκων επιχειρηματιών ώστε να μετατραπεί το Αιγαίο σε έναν από τους δημοφιλέστερους κόμβους για το luxury travel διεθνώς.

Είχε, μάλιστα, θέσει ως προϋποθέσεις για την ανάδειξη των νησιών του Αιγαίου σε κορυφαίο προορισμό για τους λάτρεις του πολυτελούς τουρισμού την υλοποίηση περαιτέρω επενδύσεων σε luxury ξενοδοχεία, την αναβάθμιση των τουριστικών υποδομών (μαρίνες και περιφερειακά αεροδρόμια), την εξάλειψη των γραφειοκρατικών προβλημάτων στις διαδικασίες αδειοδοτήσεων, αλλά και το καλύτερο μάρκετινγκ των προορισμών.

Ξενοδοχεία και μαρίνες

Το όραμα του 52χρονου Φερίτ Σαχένκ εντέλει φαίνεται πως βρήκε ανταπόκριση μεταξύ των Ελλήνων επιχειρηματιών. Η Dogus, εκτός του ομίλου Λάτση, με τον οποίο συνεργάζεται για τη διαχείριση της Μαρίνας Φλοίσβου, απέκτησε έναν ακόμα ισχυρό σύμμαχο στην Ελλάδα, την ΤΕΜΕΣ του ομίλου Κωνσταντακόπουλου, με την οποία συνέπραξε προκειμένου να διεκδικήσει την ιδιοκτησία του εμβληματικού ξενοδοχείου Hilton στην Αθήνα. Στο σχήμα ΤΕΜΕΣ-Dogus αναμένεται ότι θα συμμετάσχουν και δύο επενδυτικά funds, καθώς και διεθνής όμιλος διαχείρισης ξενοδοχείων.

Αυτή, όμως, δεν είναι η μόνη μεγάλη κίνηση του τουρκικού ομίλου στην Ελλάδα: Η Dogus Group (μέσω της θυγατρικής D-Marine Investments Holding) συμμετέχει στο επενδυτικό σχήμα Jermyn Street Real Estate Fund IV LP, μαζί με την AGC Equity Partners, κρατικά κεφάλαια του Αμπού Ντάμπι και του Κουβέιτ, και έτερους Άραβες επενδυτές, που ανακηρύχθηκε προτιμητέος επενδυτής για τον Αστέρα Βουλιαγμένης.

Ακόμα, μέσω της D-Marine ελέγχει και διαχειρίζεται, πέραν της Μαρίνας Φλοίσβου, άλλες τρεις μαρίνες στην Ελλάδα, σε Πειραιά (Ζέας), Κέρκυρα (Γουβιών) και Λευκάδα, έχοντας αποκτήσει τον έλεγχο της MedMarinas από την Κυριακούλης.

Εκτόπισμα

Για τους γνωρίζοντες, οι στρατηγικές κινήσεις του Φερίτ Σαχένκ στην Ελλάδα αποτελούν μέρος μόνον ενός ευρύτερου σχεδίου να αποτελέσουν ο τουρισμός, το hoteling και το yachting πεδία ευρύτερων ελληνοτουρκικών συνεργασιών. Οι τρεις αυτοί τομείς, ανεξαρτήτως οικονομικών εξελίξεων στην Ελλάδα, θεωρείται ασφαλές να ειπωθεί ότι θα συνεχίσουν να προσελκύουν το επενδυτικό ενδιαφέρον, συγκεντρώνοντας νέα ξένα κεφάλαια. Το εκτόπισμα του ομίλου Dogus επιτρέπει την υλοποίηση τέτοιων κινήσεων, σε μια περίοδο που το επιχειρηματικό αμάλγαμα στην Ελλάδα αναδιαμορφώνεται και νέες δυνάμεις διεκδικούν θέση και ρόλο.

Ο σχεδιασμός της Dogus, εφόσον τελικώς πλειοδοτήσει για την απόκτηση της Ιονικής Ξενοδοχειακής, θυγατρικής της Alpha Bank και ιδιοκτήτριας του Hilton, ενισχύεται σε μεγάλο βαθμό. Παράλληλα, οι πληροφορίες αναφέρουν πως ενδιαφέρον θα εκδηλωθεί και στους νέους διαγωνισμούς που δρομολογεί το ΤΑΙΠΕΔ για τη διαχείριση μαρινών, τόσο στην Αττική (Άλιμος) όσο και περιφερειακά, αλλά και ακινήτων. Ο ίδιος ο Φερίτ Σαχένκ, εξάλλου, γνωρίζει πλέον καλά την ελληνική πραγματικότητα, αλλά και τη δυναμική του εγχώριου τουριστικού προϊόντος. Πολύ συχνά επιλέγει ελληνικά νησιά για τις διακοπές του, ενώ φέρεται να έχει αποκτήσει μεγάλης αξίας ακίνητο στη χώρα μας.

Η κίνηση – «κλειδί»

Τρίτος πλουσιότερος άνθρωπος στην Τουρκία, σύμφωνα με το περιοδικό «Forbes», με προσωπική περιουσία 2,4 δισ. δολαρίων και μεταξύ των βασικών χρηματοδοτών, όπως λέγεται, του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με τον οποίο εμφανίζεται να διατηρεί στενή προσωπική φιλία, ο Φερίτ Σαχένκ κατάφερε να επεκτείνει τον όμιλο Dogus, που ίδρυσε ο πατέρας του, Αϊχάν, το 1950.

Η κίνηση-«κλειδί» που γιγάντωσε τον όμιλο πραγματοποιήθηκε το 2001, εν μέσω της σφοδρής οικονομικής κρίσης που διερχόταν τότε η χώρα. Ο Σαχένκ έθεσε ως προτεραιότητα τη διάσωση του τραπεζικού τομέα της Dogus, συγχώνευσε όλες τις δραστηριότητες στον κλάδο και τρία χρόνια μετά, το 2004, πούλησε σχεδόν το ένα τέταρτο της –διευρυμένης πλέον– Garanti Bank στην General Electric έναντι 1,6 δισ. δολαρίων.

Αξιοσημείωτη είναι, επίσης, η απόφασή του να δημιουργήσει και μια εταιρεία ανθρωπίνου δυναμικού, τη Humantitas, κάτι που επιτρέπει τη δημιουργία μιας «δεξαμενής» στελεχών τόσο για τον πολυσχιδή όμιλό του όσο και για το τουρκικό επιχειρείν εν γένει.

Η διαδρομή από την Καππαδοκία

Γεννήτορας του σημερινού επιχειρηματικού κολοσσού Dogus Holdings είναι ο πατέρας του Φερίτ Σαχένκ, Αϊχάν, ο οποίος ξεκίνησε από τη Νιγκντέ (Νίγδη) της Καππαδοκίας και σε νεαρή ηλικία ξεκίνησε να δραστηριοποιείται στονοικοδομικό κλάδο.

Σταδιακά, ανέλαβε μεγάλες κρατικές συμβάσεις για την κατασκευή αυτοκινητοδρόμων, λιμανιών, νοσοκομείων, έργων υποδομής κ.ά., ενώ επεκτάθηκε σε νέες δραστηριότητες, στον τουρισμό, στα χρηματοοικονομικά και στην εμπορία αυτοκινήτων, εξασφαλίζοντας «χρυσά» συμβόλαια συνεργασίας με μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες, όπως την Ροrche, τη Volkswagen και την Audi στην Τουρκία.

Έχοντας φοιτήσει στο Αμερικανικό Σχολείο της Ελβετίας (ΤASIS) και ακολούθως με σπουδές μάρκετινγκ και διαχείρισης ανθρωπίνων πόρων στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης στις ΗΠΑ, ο υιός Σαχένκ είχε αποκτήσει όλα τα κατάλληλα εφόδια προκειμένου να παραλάβει τη σκυτάλη από τον πατέρα του. Επιστρέφοντας το 1989 στην Κωνσταντινούπολη, ο πατέρας του αποφάσισε πως θα έπρεπε να ξεκινήσει τη μαθητεία του στην Garanti Bank, την τράπεζα του ομίλου, όπου και παρέμεινε για ένα διάστημα περίπου οκτώ ετών, μαθαίνοντας τους μηχανισμούς της τραπεζικής.

Τα ηνία του ομίλου ανέλαβε ο Φερίτ Σαχένκ το 2001, μετά τον θάνατο του πατέρα του. Δεκαπέντε χρόνια μετά, ο όμιλος Dogus αποτελείται από 150 εταιρείες, με έσοδα που ξεπερνούν τα 7 δισ. δολάρια, απασχολώντας 30.000 εργαζομένους. Στο χαρτοφυλάκιό του συναντά κανείς την Garanti Bank, μια από τις μεγαλύτερες ιδιωτικές τράπεζες της Τουρκίας, με ενεργητικό 104 δισ. δολαρίων και πάνω από 1.000 υποκαταστήματα. Πέρυσι, μάλιστα, πέτυχε να ολοκληρώσει την πώληση του 15% της Garanti Bank στην ισπανική BBVA, έναντι 2 δισ. δολαρίων. Ακόμα, ελέγχει τέσσερα τηλεοπτικά δίκτυα (NTV, Star TV, NTV Spor TV, CNBC-e, Kral TV κ.ά.), ραδιοφωνικούς σταθμούς και περιοδικά και παράλληλα διαθέτει δραστηριότητες στον χώρο της ενέργειας, των κατασκευών, του τουρισμού, του real estate κ.ά.

Οι μπίζνες στον τουρισμό

Στο χαρτοφυλάκιο του ομίλου περιλαμβάνονται ορισμένες από τις πολυτελέστερες και πλέον προβεβλημένες ξενοδοχειακές μονάδες της Τουρκίας, στα παράλια και στην Κωνσταντινούπολη. Μεταξύ αυτών, τα ξενοδοχεία Grand Hyatt και Park Hyatt στην Κωνσταντινούπολη και Maritim Hotel Grand Azur στον Μαρμαρά, ενώ είναι ιδιοκτήτης του μοναδικού ξενοδοχείου 6+ αστέρων στη χώρα, του D-Hotel Maris. Η εταιρεία του που διαχειρίζεται μαρίνες, πέραν της Τουρκίας και της Ελλάδας, έχει παρουσία στην Κροατία και στο Μαυροβούνιο.

Οι δεσμοί με τον Ερντογάν

Οι επικριτές ή, για όσους προτιμούν, οι «κακές γλώσσες» στη γειτονική Τουρκία συχνά λένε για τη στήριξη που έχει προσφέρει ο Φερίτ Σαχένκ μέσω των μέσων ενημέρωσης που ελέγχει στην κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Συχνά ο ίδιος ο επιχειρηματίας έχει τοποθετηθεί ευμενώς απέναντι στον Τούρκο «σουλτάνο», ο οποίος πλέον εμφανίζεται ακόμα πιο ενισχυμένος μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στη χώρα. Ορισμένα τουρκικά media είχαν επικρίνει την προ ετών βαθιά υπόκλιση του επιχειρηματία στον Ερντογάν, κατά την κοινή τους παρουσία σε μια εκδήλωση.

Ωστόσο, η σχέση τους δοκιμάστηκε έναν χρόνο αργότερα, εξαιτίας της γνωστής και στην Ελλάδα σειράς «Σουλεϊμάν ο Μεγαλοπρεπής». O Τούρκος πρωθυπουργός, σε εγκαίνια αεροδρομίου στην Κιουτάχεια, είχε ασκήσει έντονη κριτική εναντίον του σίριαλ, κατακρίνοντας τον τρόπο με τον οποίο αποδιδόταν ο χαρακτήρας του Σουλεϊμάν. «Καταδικάζω τον παραγωγό της σειράς και τον ιδιοκτήτη του καναλιού που την προβάλλει», είχε πει τότε. Λίγο καιρό μετά, η πρωταγωνίστρια της σειράς και σύζυγος του Σουλεϊμάν φόρεσε μαντίλα και ήρθε πιο κοντά στο Ισλάμ…

sahenk3Σαχένκ και Ατζούν

Έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον το γεγονός ότι ο Φερίτ Σαχένκ τον Οκτώβριο του 2011 αγόρασε από τον όμιλο Dogan το τηλεοπτικό δίκτυο Star.

Προ τριετίας, στο ίδιο κανάλι βρήκε τηλεοπτική στέγη ο Ιλίτζαλι Ατζούν, που βρέθηκε στη δημοσιότητα ως «διεκδικητής μιας εκ των τηλεοπτικών αδειών» που θα παραχωρούσε η ελληνική κυβέρνηση. Ο Ατζούν μέχρι προ διετίας παρέμενε στο Star και σήμερα είναι ιδιοκτήτης του καναλιού TV8, ενώ στην Ελλάδα έχει συστήσει την «Acun Medya Ανώνυμη Εταιρεία Παραγωγής Τηλεοπτικών Προγραμμάτων», έχοντας αποκτήσει τα δικαιώματα τηλεοπτικών σόου»πακέτο» για την ελληνική και τουρκική αγορά. Μεταξύ των τηλεοπτικών αυτών παραγωγών φέρεται να είναι και το γνωστό talent show «The voice».

Παίζει και μπάλα

Ο Φερίτ Σαχένκ σε κάθε ευκαιρία δηλώνει φανατικός οπαδός της Φενέρμπαχτσε, αυτό όμως δεν τον εμπόδισε προ ετών να ανακοινώσει μια επιχειρηματική συνεργασία με την Μπεσίκτας, μια από τις πιο ιστορικές και δημοφιλείς ομάδες της Τουρκίας.

H IMG Dogus, κοινοπραξία του γνωστού αμερικανικού ομίλου IMG, που δραστηριοποιείται στους τομείς του αθλητισμού, της μόδας και των μίντια, και της Dogus, ανέλαβε τη διαχείριση των διαφημιστικών σποτ της Μπεσίκτας, καθώς επίσης τον σχεδιασμό και έργα ανάπτυξης στο νέο της στάδιο.

H ιστορία του εμβληματικού ξενοδοχείου

To Hilton ήταν το πρώτο παράρτημα διεθνούς ξενοδοχειακής αλυσίδας που άνοιξε στην Αθήνα. Τα επίσημα εγκαίνια του Hilton Αθηνών έγιναν στις 20 Απριλίου 1963 με τριήμερες εορταστικές εκδηλώσεις που συγκέντρωσαν εκλεκτούς καλεσμένους απ’ όλον τον κόσμο και αποτέλεσαν πρωτοφανές γεγονός για τα κοσμικά χρονικά της πόλης. Στην τελετή των εγκαινίων παρέστη ο ιδρυτής της γνωστής ξενοδοχειακής αλυσίδας, Conrad Hilton, ο οποίος είχε δηλώσει χαρακτηριστικά: «Συμφωνώ με όσους πιστεύουν ότι το ξενοδοχείο Hilton Αθηνών είναι το ωραιότερο Hilton του κόσμου».

Το κτήριο σχεδιάστηκε από τους αρχιτέκτονες Εμμανουήλ Βουρέκα, Προκόπη Βασιλειάδη, Σπύρο Στάικο και Αντώνη Γεωργιάδη. Το Hilton Αθηνών ήταν ανάμεσα στα κτήρια που καθόρισαν την αρχιτεκτονική αισθητική της δεκαετίας του ’60 και, παρά τον κοσμοπολίτικο χαρακτήρα του, είχε έντονα ελληνικά στοιχεία χάρη στη χρήση του Πεντελικού μαρμάρου και τις ανάγλυφες συνθέσεις του ζωγράφου Γιάννη Μόραλη με την αρχαϊκή τους θεματολογία.

Όλα αυτά τα χρόνια, το κατώφλι του Hilton Αθηνών έχουν περάσει πλήθος μεγάλων προσωπικοτήτων: αρχηγοί κρατών, διάσημοι καλλιτέχνες, επιστήμονες διεθνούς κύρους, από τον Αριστοτέλη Ωνάση και τον Frank Sinatra ως τον Ingmar Bergman και τον Anthony Quinn.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε από τι κινδυνεύουν οι τραπεζικές καταθέσεις και τι ανακοίνωσαν οι τράπεζες.