Άδεια τα ταμεία στα… Ταμεία λίγο πριν την καταβολή συντάξεων: Τι θα γίνει, ποιοι κινδυνεύουν

Ποιοι κινδυνεύουν με μη καταβολή συντάξεων λόγω άδειων ταμείων;

Με βαριά «κληρονομιά» τις υπέρογκες συσσωρευμένες ληξιπρόθεσμες οφειλών των ασφαλισμένων αλλά και τους χαμηλές συντελεστές εισπραξιμότητας των ασφαλιστικών εισφορών θα ξεκινήσει από το νέο έτος ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης.

Ο προβληματισμός για το πώς θα κυλήσει ο πρώτος χρόνος λειτουργίας του νέου ταμείου είναι πολύ μεγάλος καθώς οι οικονομικές δυσκολίες και η διατήρηση των ποσοστών εισπραξιμότητας των ασφαλιστικών εισφορών σε πολύ χαμηλά επίπεδα, έρχονται να προστεθούν στις πολύ μεγάλες καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην προετοιμασία για τη λειτουργία του καινούργιου ταμείου.

🡆 ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ NEA ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ ΡΕΥΜΑΤΟΣ 2024 ΑΝΑ ΠΑΡΟΧΟ

Δύο μήνες πριν την αλλαγή του χρόνου όχι μόνο λείπουν οι αποφάσεις που θα επιτρέψουν να μπουν στην τελική ευθεία τα «εγκαίνια» του ενιαίου ταμείου αλλά δεν έχει καν προετοιμαστεί το έδαφος για την αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών για περισσότερο από ένα εκατομμύριο ασφαλισμένους.

Για το επιτελείο στο υπουργείο Εργασίας, το 2017 φαίνεται ότι μοιάζει ακόμη πολύ μακρινό καθώς τα προβλήματα είναι άμεσα και πιεστικά. Λίγες ημέρες μετά την προσφυγή του ΟΑΕΕ στα αποθεματικά του «κουμπαρά» του συστήματος (το περίφημο ΑΚΑΓΕ από το οποίο ο ΟΑΕΕ άντλησε περί τα 350 εκατ. ευρώ) ήρθαν στην επιφάνεια και τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους τα οποία αποδεικνύουν και το γιατί ο ΟΑΕΕ χρειάστηκε την έκτακτη οικονομική ενίσχυση για να συνεχίσει να καταβάλλει τις συντάξεις.

Ενώ υπολείπεται ένα ολόκληρο τρίμηνο για τη λήξη του έτους, ο ΟΑΕΕ έχει από τέλος Σεπτεμβρίου απορροφήσει το 100% της κρατικής χρηματοδότησης που δικαιούται. Ειδικότερα, έχει απορροφήσει 835 εκατ. ευρώ έναντι στόχου 834 εκατ. ευρώ.

Φαίνεται όμως ότι τα προβλήματα δεν σταματούν στον ΟΑΕΕ. Ακολουθεί το ΙΚΑ το οποίο έχει ήδη απορροφήσει το 83,9% των επιχορηγήσεων ήτοι τα 1,86 δις. ευρώ από τα 2,217 δις. ευρώ που δικαιούται.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι και το μεγαλύτερο ασφαλιστικό ταμείο της χώρας θα χρειαστεί οικονομική ενίσχυση για να ολοκληρώσει απρόσκοπτα το έτος, ενίσχυση η οποία εκτιμάται περίπου στα 200 εκατ. ευρώ. Μετά την προ ημερών αποτυχημένη απόπειρα να αντληθούν τα κεφάλαια από το ΑΚΑΓΕ (σ.σ πλέον φαίνεται να έχει κλείσει αυτό το παράθυρο καθώς… πρόλαβε ο ΟΑΕΕ εξαντλώντας τα διαθέσιμα κεφάλαια για φέτος) αναζητούνται άλλες λύσεις ακόμη και η… πώληση των μετοχών του ΟΤΕ που κατέχει το ΙΚΑ στο Ελληνικό Δημόσιο.

Τα οικονομικά των ασφαλιστικών ταμείων, βρίσκονται στο μικροσκόπιο των θεσμών και των τεχνικών κλιμακίων.

Oι θεσμοί έχουν συμπεριλάβει πλέον στο καλάθι των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου και περίπου 1,5 δις. ευρώ για καταβολή συντάξεων οι οποίες ακόμη δεν έχουν… υπολογιστεί.

Είναι το γνωστό πρόβλημα που κρύβει η κυβέρνηση κάτω από το χαλί: εργαζόμενοι αποχωρούν από την αγορά εργασίας και κάνουν δύο χρόνια ή και περισσότερο να πάρουν τις συντάξεις τους. Φυσικά, όταν έρχεται η ώρα, λαμβάνουν το ποσό μαζεμένο.

Στο μικροσκόπιο βρίσκονται επίσης και οι συντελεστές εισπραξιμότητας των ασφαλιστικών εισφορών. Μάλιστα, στο τεχνικό μνημόνιο έχει αφιερωθεί ολόκληρο κεφάλαιο με στόχους: Για τον ΟΑΕΕ το μνημόνιο προβλέπει ότι ο συντελεστής εισπραξιμότητας πρέπει να αυξηθεί στο 65% μέχρι το τέλος του χρόνου από το 57% που ήταν στο τέλος του 2015.

Για το ΙΚΑ προβλέπεται αύξηση του συντελεστή από το 91% στο 95% ενώ για το ΕΤΑΑ από το 63% στο 80% και για τον ΟΓΑ από το 72% στο 77%. Οι στόχοι δεν επιτυγχάνονται κάτι που αποτυπώνεται και μέσα από τη συνεχή αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Με βάση τα στοιχεία που είναι διαθέσιμα στο υπουργείο Εργασίας:

1. οι οφειλές προς το ΙΚΑ ανέρχονται στα 19,5 δις. ευρώ

2. Οι οφειλές προς τον ΟΑΕΕ φτάνουν στα 10,5 δις. ευρώ

3. Τα χρέη προς τον ΟΓΑ ανέρχονται στα 1,429 δις. ευρώ

4. Οι ασφαλισμένοι στο ΕΤΕΑ χρωστούν 836 εκατ. ευρώ και στο ΤΣΜΕΔΕ περίπου 800 εκατ. ευρώ

5. Στο ΤΣΑΥ, τα χρέη ανέρχονται στα 315 εκατ. ευρώ ενώ στο ΕΤΑΠ-ΜΜΕ υπάρχουν οφειλές περίπου 100 εκατ. ευρώ.

Διαβάστε πώς να βγείτε στη σύνταξη στα 59 χρόνια.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε αναλυτικά τι αλλάζει στις συντάξεις και πώς να το αντιμετωπίσετε.