Ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις: Πολύδωρας, Τσίπρας, Παππάς και Ομπάμα

Ποιες εξελίξεις δρομολογεί η συνέντευξη Πολύδωρα και οι οργισμένες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης στην υποψηφιότητα του για πρόεδρος ΕΣΡ;

Κάτι περισσότερο από σίγουρο θεωρείται το ναυάγιο της Διάσκεψης των Προέδρων για την συγκρότηση του ΕΣΡ, μετά την πρόταση της κυβέρνησης να αναλάβει επικεφαλής ο Βύρων Πολύδωρας και έπειτα από το κατηγορηματικό «όχι» των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Ελάχιστη ώρα μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητας Πολύδωρα, τα κόμματα της αντιπολίτευσης δήλωσαν ότι δεν δέχονται ο πρώην βουλευτής της ΝΔ να αναλάβει επικεφαλής του ΕΣΡ, επαναλαμβάνοντας ότι αυτό που προέχει είναι να καταργηθεί ο νόμος Παππά και να επιστρέψουν οι αρμοδιότητες στο ΕΣΡ που προβλέπει το Σύνταγμα.

Η πρωτοβουλία της κυβέρνησης πάντως έχει ήδη αρχίσει να προκαλεί γκρίνια και στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος με βουλευτές να χαρακτηρίζουν ατυχή την επιλογή.

Και όλα αυτά ενώ είναι προγραμματισμένη για το απόγευμα της Δευτέρας (στις 5 μ.μ.) η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, στην οποία απαιτείται πλειοψηφία 4/5 για την επιλογή του νέου προέδρου του ΕΣΡ. Συνεπώς, φαντάζει απίθανο να να προκύψει αυτή η πλειοψηφία στη συνεδρίαση της Διάσκεψης, οπότε για μία ακόμη φορά δεν θα υπάρξει συγκρότηση του ΕΣΡ.

Εκτός από την άρνηση των κομμάτων της αντιπολίτευσης να ψηφίσουν τον πρώην Υπουργό Βύρωνα Πολύδωρα για τη θέση της ηγεσίας του ΕΣΡ, υπάρχει μία ακόμη εμπλοκή καθώς στο νομικό καθεστώς του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης απαγορεύεται ρητά ο επικεφαλής του ΕΣΡ να είναι πρόεδρος κόμματος.

Ο Βύρων Πολύδωρας παραμένει πρόεδρος του κόμματος «Ένωση για την Πατρίδα και τον Λαό», το οποίο ίδρυσε το 2014. Ωστόσο, όπως αναφέρεται στο Άρθρο 3, παράγραφο 3 του νομικού καθεστώτος του ΕΣΡ, η θέση του προέδρου είναι ασυμβίβαστη με αξίωμα ή θέση σε οποιοδήποτε πολιτικό κόμμα.

Έντονο παρασκήνιο μεταξύ Τσίπρα-Παππά-Καμμένου προϊδεάζει για ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις. Από την Παρασκευή, την ημέρα της Εθνικής εορτής ο κ. Τσίπρας στέλνοντας μήνυμα προς την γείτονα Τουρκία έκανε την υπέρβαση και είπε ότι οι Ελληνες μεταξύ μας μπορεί να έχουμε διαφορές, αλλά όταν πρόκειται για την υπεράσπιση της πατρίδας, ομονοούμε.

Το μήνυμα αυτό, άνοιγε το πρώτο παράθυρο για μία συννενόηση στα τηλεοπτικά προκειμένου να κλείσει το δυνατό συντομότερο και με τις λιγότερες πολιτικές απώλειες για τον ΣΥΡΙΖΑ, το πεδίο αντιπαράθεσης για τις τηλεοπτικές άδειες, αλλά και με την Δικαιοσύνη.

Βέβαια, είχε προηγηθεί η διαχωριστική γραμμή από τον Πάνο Καμμένο που είχε διαμηνύσει και προς τους ΑΝΕΛ αλλά και προς τους ΣΥΡΙΖΑ ότι είναι εντελώς αντίθετος στην αντιπαράθεση με τη Δικαιοσύνη γιατί έτσι διασαλεύεται το πολίτευμα δηλαδή, η Δημοκρατία.

Ετσι, το Σάββατο, είδαμε να γίνεται το δεύτερο βήμα από τους κ.κ. Παππά και Βούτση όπου ευθέως έλεγαν ότι θα επιστρέψουν οι αρμοδιότητες στο ΕΣΡ μετά την απόφαση του ΣτΕ. Για άλλη μια φορά όμως ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί και πάλι να κάνει πολιτικές καντρίλιες ανακοινώνοντας το όνομα του κ. Πολύδωρα ως Προέδρου του ΕΣΡ όπου ήταν σχεδόν σίγουρο, ότι δεν πρόκειται να συναινούσε η αντιπολίτευση.

Διότι αν πράγματι ήθελε άδολη συναίνεση, θα επρεπε τα ονόματα των υποψηφίων για το ΕΣΡ να προταθούν στη σύσκεψη των Προέδρων της Βουλής.

Η πρεμούρα πάντως του ΣΥΡΙΖΑ να κλείσει αυτό το θέμα με όσο το δυνατό λιγότερες απώλειες, πηγάζει από τα τεκτενόμενα στην εξωτερική μας πολιτική.

Η επίσκεψη Ομπάμα στην Ελλάδα δεν μπορεί να γίνει μέσα σε ένα φορτισμένο πολιτικά κλίμα, όπου ο τύποςκαι τα κανάλια δεν θα ασχολούνται με την επίσκεψη αλλά με το νόμο Παππά.

Ασφαλώς δεν μπορεί να υπάρχει το ίδιο σκηνικό και με την επίσκεψη Λαβρόφ που θα προηγηθεί αυτής του αμερικανού προέδρου. Κι όπως καταλαβαίνει και ο τελευταίος Έλληνας, αυτές οι δύο επισκέψεις του υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας και στη συνέχεια του Αμερικανκού προέδρου, μέσα σε διάστημα μιας εβδομάδας, ασφαλώς δεν είναι τυχαίες, με όσα λέει ο Ερντογάν, με ότι συμβαίνει στην Κύπρο αλλά και στις διαπραγματεύσεις με την Ευρώπη και την κα Μέρκελ για το χρέος.

Οπότε οι εξελίξεις αναμένονται ραγδαίες τόσο στο πολιτικό μέτωπο όσο και στο μέτωπο της οικονομίας.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε τι λένε οι τελευταίες δημοσκοπήσεις για τις Εκλογές.