Αποκάλυψη σοκ της Sun: Πώς παιδιά-σκλάβοι φτιάχνουν τα αυγά kinder

Πώς φτιάχνουν τα αυγα kinder, παιδιά σκλάβοι;

Λίγες ημέρες μετά τις αποκαλύψεις της εφημερίδας Guardian για εργάτες σκλάβους στα εργοστάσια της Samsung και της Panasonic στην Μαλαισία, έρχεται μια άλλη αποκάλυψη από την εφημερίδα Sun να σοκάρει.

Η ρουμανική εισαγγελία διεξάγει έρευνα για «εμπορία ανηλίκων» έπειτα από ένα δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας The Sun το οποίο αναφέρει ότι παιδιά-«σκλάβοι» φτιάχνουν τα σοκολατένια αυγά Kinder έκπληξη της εταιρείας Ferrero.

«Ασκήσαμε ποινική δίωξη κατ’ αγνώστων για εμπορία ανηλίκων», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η εκπρόσωπος της διεύθυνσης της εισαγγελίας που είναι αρμόδια για το οργανωμένο έγκλημα, Μιχαέλα Πορίμε.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της Sun, τα δύο παιδιά ενός ζευγαριού στο Καρέι (βόρεια Ρουμανία), ηλικίας έξι και 11 ετών, εργάζονται μέχρι και 13 ώρες την ημέρα μαζί με τη μητέρα τους, και την βοηθούν να εξασφαλίζει ωρομίσθιο 1,17 ευρώ.

Η τοπική υπηρεσία προστασίας των παιδιών αμφισβήτησε την εκδοχή αυτή, τονίζοντας ότι οι καταγγελίες που περιέχει το δημοσίευμα της ταμπλόιντ εφημερίδας «δεν επιβεβαιώνονται».

«Έχει αποκλειστεί τα παιδιά να υφίσταντο εκμετάλλευση (…) το να εργάζονταν 12 ώρες την ημέρα, διότι πήγαιναν κανονικά στο σχολείο», δήλωσε η διευθύντρια της υπηρεσίας, η Μαριάνα Ντράγκος, στο πρακτορείο ειδήσεων Agerpres.

Η μητέρα των παιδιών επιβεβαίωσε ότι εργάζεται για την ρουμανική εταιρεία διανομής του ιταλικού ομίλου Ferrero, διαβεβαίωσε ωστόσο ότι τα παιδιά της δεν δουλεύουν μαζί της.

«Επρόκειτο για μια αναπαράσταση, οι δημοσιογράφοι έδειχναν στα παιδιά πώς να κάθονται στο πλάι μου», είπε η γυναίκα σε μέσα ενημέρωσης της Ρουμανίας. «Στη φωτογραφία φαίνεται πως χαμογελάνε, πως ποζάρουν», πρόσθεσε.

Η επιθεώρηση εργασίας άρχισε από την πλευρά της έρευνα για να εξακριβώσει εάν η Τίμεα Γ. εργάζεται νόμιμα για τη ρουμανική εταιρεία.

Η ιταλική σοκολατοποιία, σύμφωνα με το ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο Digi24, εξέφρασε «θλίψη και ανησυχία» και πρόσθεσε ότι θα «εξετάσει τις κατηγορίες αυτές».

Περίπου 168 εκατομμύρια παιδιά – το ένα στα δέκα παγκοσμίως – εργάζονται καθημερινά στους τομείς της γεωργίας, στις κατασκευές, στη βιοτεχνία αλλά και στη βιομηχανία, σύμφωνα με τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας (ILO).

Διαβάστε γιατί αποσύρουν από παντού τις σοκολάτες kinder.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε όλα τα άπλυτα των πολιτικών και τις εξελίξεις για τα μεγάλα σκάνδαλα.