Εκλογές ΗΠΑ: Πρώτα exit polls – Ποιον βγάζουν πρόεδρο οι Αμερικανοί

Τι δείχνουν τα πρώτα exit polls τις εκλογές των ΗΠΑ;

Περισσότεροι Αμερικανοί ψηφοφόροι θέλουν πλέον έναν ισχυρότερο ηγέτη από ό,τι στις προηγούμενες εκλογές, σύμφωνα με ένα πρώιμο exit poll του Politico.

Αναλυτικότερα, σε ερώτηση για το ποια χαρακτηριστικά είναι τα πιο σημαντικά για τον επόμενο πρόεδρο, το 36% δήλωσε πως θέλει έναν ισχυρό ηγέτη, το 29% θέλει ένα όραμα για το μέλλον και το 16% θέλει κάποιον που να νοιάζεται, ενώ ένα ακόμη 16% είπε ότι θέλει έναν ηγέτη που να έχει ανάλογες αξίες με εκείνους που απάντησαν.

Οι ψηφοφόροι φαίνονται ανακουφισμένοι καθώς το αποτέλεσμα πλησιάζει, αλλά έχουν και αγωνία. Το 87% λέει πως απλώς θέλουν να τελειώσει η εκλογική διαδικασία, το 72% δηλώσει αγχωμένοι και το 71% νευρικό. Ένα μικρότερο ποσοστό (53%) είναι θυμωμένο και άλλοι δήλωσαν λυπημένοι.

Ταυτόχρονα περισσότεροι ψηφοφόροι λένε ότι άτομα από την εκστρατεία της Χίλαρι Κλίντον ήρθαν σε επαφή μαζί τους από εκείνους που λένε ότι επιχειρήθηκε επικοινωνία από το στρατόπεδο Τραμπ, σύμφωνα με άλλη δημοσκόπηση του Politico σε ψηφοφόρους που είχαν ήδη ψηφίσει την Τρίτη, αλλά και ανάμεσα σε εκείνους που ψήφισαν πρόωρα.

Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα από την δημοσκόπηση φαίνεται να επιβεβαιώνουν το οργανωτικό πλεονέκτημα Κλίντον στην προεδρική κούρσα.

Δεκαεπτά τοις εκατό των ψηφοφόρων λένε ότι ήρθαν σε επαφή με την εκστρατεία Κλίντον από το τηλέφωνο ή προσωπικά, σε σύγκριση με μόνο 8 τοις εκατό που λένε ότι τους πλησίασαν από το στρατόπεδο Τραμπ. Επιπροσθέτως, 9 τοις εκατό λένε ότι ήρθαν σε επαφή και με τις δύο εκστρατείες, και 62 τοις εκατό λένε καμία από τις εκστρατείες δεν ήρθε σε επαφή μαζί τους.

Τα αποτελέσματα – που βασίζεται σε τηλεφωνικές συνεντεύξεις με 9.704 νψηφοφόρους την ημέρα των εκλογών – είναι προκαταρκτικά και μπορεί να αλλάξουν σημαντικά κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Η πρωινή (τοπική ώρα) δημοσκόπηση δείχνει επίσης μικρή επίδραση του προέδρου Ομπάμα στην κάλπη. Είκοσι ένα τοις εκατό των ψηφοφόρων είπε η ψήφος τους εξέφραζε την υποστήριξη για τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, ενώ το 19 τοις εκατό είπαν ότι ήταν για να εκφράσουν την αντίθεσή στον Ομπάμα. Μια πλειοψηφία 55-τοις εκατό είπαν ότι ο Ομπάμα δεν υπήρξε παράγοντας, αλλά ένα 69-τοις εκατό αναμένουν η Κλίντον να συνεχίσει, τις πολιτικές του Ομπάμα.

Παρά το ότι οι προεκλογικές δημοσκοπήσεις δεν δείχνουν κανένα υποψήφιο σίγουρο κερδισμένο, την Τρίτη, 55 τοις εκατό πιστεύει ότι ο νικητής των εκλογών «έχει εντολή να οδηγήσει τη χώρα προς το όραμα για το οποίο μίλησε κατά τη διάρκεια της εκστρατείας,» ενώ 23 τοις εκατό δεν νομίζουν ότι ο νικητής θα έχει την εντολή. Ένα άλλο 22 τοις εκατό δεν είναι σίγουροι.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε τι λένε οι τελευταίες δημοσκοπήσεις για τις Εκλογές.