Φιγιόν στη Γαλλία: Το νέο αστέρι, ποιος ο μεγάλος αντίπαλος στις εκλογές

Ο πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας Φρανσουά Φιγιόν κέρδισε το χρίσμα της κεντροδεξιάς εν όψει των προεδρικών εκλογών του 2017, επικρατώντας με μεγάλη διαφορά του αντιπάλου του Αλέν Ζιπέ στον δεύτερο γύρο των προκριματικών εκλογών.

Σύμφωνα με τους διοργανωτές, με βάση τα στοιχεία από τα 4/5 των εκλογικών τμημάτων, ο Φιγιόν συγκεντρώνει ποσοστό άνω του 67%.

Ο συντηρητικός πολιτικός ενδέχεται να έρθει αντιμέτωπος με τη Μαρίν Λεπέν στις προεδρικές εκλογές, σε μια αναμέτρηση που σύμφωνα με τους δημοσκόπους θα τον βρει νικητή.

«Έχω την ανάγκη όλων σας»

«Για να πετύχω στο μέλλον έχω την ανάγκη όλων σας» δήλωσε ο Φρανσουά Φιγιόν ενώπιον υποστηρικτών του, υπογραμμίζοντας ότι η νίκη του στις προκριματικές εκλογές αποτέλεσε «νίκη πεποιθήσεων».

Ο 62χρονος Φιγιόν ανέφερε ότι «τίποτα δεν μπορεί να σταματήσει έναν λαό που ορθώνεται για να εργασθεί για το μέλλον του και με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσουμε να φθάσουμε μακριά το 2017». «Μια ελπίδα γεννήθηκε σήμερα, η φιλοδοξία μου είναι να την μεγαλώσω για τη Γαλλία και για τη Δημοκρατία», τόνισε, συμπληρώνοντας ότι «η Γαλλία δεν μπορεί να ανεχτεί την υποβάθμισή της. Θέλει αλήθεια και δράση».

Ο ίδιος δήλωσε ότι αυτές τις ώρες έχει «μια ιδιαίτερη σκέψη για τον Σαρκοζί», ενώ παράλληλα στέλνει ένα μήνυμα «φιλίας, εκτίμησης και σεβασμού» προς τον Αλέν Ζιπέ.

Ο τελευταίος αναγνώρισε την ήττα του και δήλωσε ότι θα υποστηρίξει τον Φιγιόν στις εκλογές του 2017.

«Θέλω να εκφράσω τα ειλικρινή μου συγχαρητήρια στον Φρανσουά Φιγιόν για τη νίκη που πέτυχε σήμερα και του εύχομαι καλή τύχη στην επόμενη πολιτική μάχη που θα δώσει», δήλώσε ο Νικολά Σαρκοζί, που ηττήθηκε στον πρώτο γύρο των προκριματικών.

Όπως σχολιάζει το Reuters, τα βλέμματα στρέφονται τώρα στους Σοσιαλιστές με τον πρωθυπουργό Μανουέλ Βάλς να αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να θέσει ο ίδιος υποψηφιότητα για το ύπατο αξίωμα της χώρας. Ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ αναμένεται να ανακοινώσει σύντομα τις προθέσεις του σχετικά με το ενδεχόμενο εκ νέου διεκδίκησης της γαλλικής προεδρίας.

Οι δημοσκοπήσεις καταδεικνύουν, πάντως, ότι ούτε ο νυν πρόεδρος ούτε κάποιος άλλος υποψήφιος της Αριστεράς θα καταφέρουν να περάσουν στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών τον επόμενο Μάιο με αποτέλεσμα να θεωρείται σχεδόν βέβαιη η μονομαχία του Φιγιόν με την επικεφαλής του Εθνικού Μετώπου Μαρίν Λεπέν.

Μεγάλη η συμμετοχή των ψηφοφόρων

Μεγάλη ήταν η προσέλευση των ψηφοφόρων στον δεύτερο γύρο των προκριματικών εκλογών. Tα τελευταία στοιχεία που γνωστοποίησαν οι διοργανωτές της ψηφοφορίας καταδεικνύουν ότι η συμμετοχή ήταν 4,5% μεγαλύτερη σε σύγκριση με αυτή του πρώτου γύρου.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε τι λένε οι τελευταίες δημοσκοπήσεις για τις Εκλογές.