Σκάνδαλο μεγατόνων στη JP Morgan: Προσλάμβανε αβέρτα παιδιά πολιτικών – Τι ζητούσε για τις προσλήψεις

Τι ζητούσε για τις σκανδαλώδεις προσλήψεις κυβερνητικών στελεχών η JPMorgan;

Σκάνδαλο διαφθοράς στο οποίο εμπλέκονται και κυβερνητικοί αξιωματούχοι ασιατικών χωρών, ξέσπασε στην JPMorgan, για το οποίο η τράπεζα καλείται να πληρώσει πρόστιμο μαμούθ ύψους 264 εκατομμυρίων δολαρίων στο αμερικανικό δημόσιο.

Το πρόστιμο επιβλήθηκε προκειμένου να μην οδηγηθεί στα δικαστήρια η υπόθεση, η οποία, όπως ανακοίνωσε η επιτροπή κεφαλαιαγοράς, αφορά στην προσπάθεια της τράπεζας να επηρεάσει τους αξιωματούχους των χωρών αυτών, προσφέροντας εργασία και “πρακτική εξάσκηση” επ’ αμοιβή σε φιλικά τους πρόσωπα και συγγενείς τους, γεγονός που έρχεται σε σύγκρουση με τους Νόμους για της Πρακτικές κατά της διαφθοράς.

Συγκεκριμένα, η τράπεζα μέσα σε μια περίοδο 10 ετών, προσέλαβε περίπου 100 πρόσωπα με την ιδιότητα του “ασκούμενου” και του υπαλλήλου πλήρους απασχόλησης, ικανοποιώντας το αίτημα κυβερνητικών αξιωματούχων, σε αντάλλαγμα για τραπεζικές δραστηριότητες που απέφεραν στην JPMorgan 100 εκατομμύρια σε κέρδη.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της επιτροπής κεφαλαιαγοράς, «Η JPMorgan εκτέλεσε ένα πρόγραμμα συστηματικής δωροδοκίας, προσλαμβάνοντας τα παιδιά κυβερνητικών αξιωματούχων και άλλων ευνοούμενων της που τυπικά δεν είχαν τα προσόντα για τις θέσεις στις οποίες διορίστηκαν”.

“Οι εργαζόμενοι της JPMorgan γνώριζαν ότι η εταιρία παραβιάζει τους νόμους αλλά συνέχισαν να εφαρμόζουν το συγκεκριμένο πρόγραμμα προσλήψεων”, προστίθεται στην ανακοίνωση.

Η τράπεζα θα πληρώσει 130 εκατομμύρια δολάρια στην επιτροπή κεφαλαιαγοράς, 72 εκατομμύρια στο υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ και 61,9 εκατομμύρια στο ΔΣ της Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε όλα τα άπλυτα των πολιτικών και τις εξελίξεις για τα μεγάλα σκάνδαλα.