Ομολογία σκάνδαλο για ΣΥΡΙΖΑ: «Πήραμε δάνειο 27 εκατ. ευρώ». Σάλος με εγγύηση

Ποια η ομολογία σκάνδαλο για δάνειο στον ΣΥΡΙΖΑ;

Κι ενώ στον ΣΥΡΙΖΑ κατηγορούσαν τις κυβερνήσεις ΝΔ-ΠΑΣΟΚ για την τακτική της εκχώρησης μελλοντικών κρατικών επιχορηγήσεων, φαίνεται πως στο κόμμα του πρωθυπουργού έκαναν ακριβώς το ίδιο πράγμα!

Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από όσα είπε στην Εξεταστική Επιτροπή, ο υπεύθυνος των ταμείων του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Δαρειώτης.

Παράλληλα, ο κ. Δαρειώτης υπογράμμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, ως βασικός μέτοχος στηρίζει την εφημερίδα «Αυγή» χωρίς ωστόσο να της εκχωρεί μέρος της κρατικής επιχορήγησης. Δεν απάντησε όμως σε σχετικές ερωτήσεις του βουλευτή της ΝΔ Νότη Μηταράκη για το αν ισχύει η αντίστροφη ροή χρήματος, δηλαδή, αν το κόμμα μπορεί να χρηματοδοτηθεί από άλλους μετόχους της εφημερίδας όπως από την περίφημη offshore.

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Δαρειώτης υποστήριξε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έλαβε δάνειο από την Εθνική Τράπεζα ύψους 27 εκατ. ευρώ, το οποίο σήμερα είναι ενήμερο και παρουσιάζει υπόλοιπο οφειλής 7,9 εκατ. ευρώ.

Πάντως, όπως διαπίστωσε ο βουλευτής του Ποταμιού Γ. Μαυρωτάς υπάρχουν σημαντικές αποκλίσεις σε ορισμένα έτη μετά το 2010, μεταξύ των ποσών δανειοδότησης και αποπληρωμής στον αλληλόχρεο λογαριασμό, σε σχέση με τα στοιχεία που έδωσε η Εθνική Τράπεζα και εκείνα που προσκόμισε ο ΣΥΡΙΖΑ. Π.χ. το 2011 ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ανάληψη δανείων 1.850.000 ευρώ ενώ η Εθνική Τράπεζα σημειώνει 2.200.500 ευρώ.

Αναφορικά με την επιστολή που έστειλε ο κ. Αλέξης Τσίπρας το 2010 προς την διοίκηση της Τράπεζας για επιμήκυνση της αποπληρωμής του δανείου κατά μια 10ετία, επιστολή που ο κ. Μηταράκης χαρακτήρισε ως «προτροπή προς τα τραπεζικά στελέχη για παρανομία», ο μάρτυρας είπε πως «με την επιστολή ζητούνταν να οριστούν σταθεροί κανόνες για να υπάρχει προγραμματισμός εξόφλησης του δανείου».

Παράλληλα, ο κ. Δαρειώτης παραδέχθηκε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δανειοδοτούνταν με αποκλειστική εγγύηση την εκχώρηση της μελλοντικής κρατικής επιχορήγησης.

«Το 2010 βάλαμε ως εγγύηση την επιχορήγηση 2015-2018, ενέργεια που βασιζόταν στην ιστορική πορεία του κόμματος στη Βουλή και την ευρωβουλή» είπε χαρακτηριστικά ο μάρτυρας. Όταν δε, ο κ. Μηταράκης σχολίασε «άρα ο ΣΥΡΙΖΑ δανειοδοτούνταν με τα ίδια ακριβώς κριτήρια που το έπρατταν και τα άλλα κόμματα και για τα οποία τους ασκούν οξύτατη κριτική» ο κ. Δαρειώτης απάντησε « η διαφορά είναι ότι εμείς δανειζόμασταν για να καλύψουμε ανάγκες και όχι σπατάλες και ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αποπληρώνει κανονικά τα δάνειά του».

«Με τον ρυθμό αυτό» όπως σχολίασε ο βουλευτής του Ποταμιού Γ. Μαυρωτάς, «η αποπληρωμή των σημερινών δανείων του ΣΥΡΙΖΑ θα γίνει σε περίπου 20 χρόνια, λιγότερα βέβαια από τα περισσότερο από 100 χρόνια για ΠΑΣΟΚ και ΝΔ αλλά δείχνει σαν να βαδίζει στον ίδιο δρόμο».

Έκανε τον… Κινέζο στην offshore της Αυγής

Το ζήτημα της offshore επανέφερε ο Ανδρέας Λοβέρδος (Δημ. Συμπαράταξη) που επισήμανε στο μάρτυρα ότι ο νόμος επιβάλλει την ονομαστικοποίηση των μετόχων. «Γιατί δεν λέτε ποιος είναι ο κάτοχος της offshore της Αυγής;» ρώτησε χαρακτηριστικά ο βουλευτής για ακολουθήσει ο εξής διάλογος:

Δ. Δαρειώτης: Εγώ δεν τον ξέρω. Στη Βουλή στη συζήτηση που έγινε ο πρόεδρος ανέφερε…

Α. Λοβέρδος: Τι φοβάστε; Γιατί δεν το λέτε; Ο κ. Τσίπρας είπε την επωνυμία του νομικού προσώπου όχι το όνομα του φυσικού προσώπου

Δ. Δαρειώτης: Δεν είναι offshore αλλά κυπριακών συμφερόντων. Δεν ξέρω το φυσικό πρόσωπο, μόνο ότι κατέχει το 2,5% μετοχών Αυγής

Χρηματοδοτήσεις sites και αφισοκολλήσεις

Από το Ποτάμι ο Γιώργος Μαυρωτάς επικαλέστηκε τις αναφορές του δημοσιογράφου Αρη Δαβαράκη περι χρηματοδότησής του από τον υπουργό Νίκο Παππά για την στήριξη και λειτουργία συγκεκριμένης ιστοσελίδας την περίοδο που ο ΣΥΡΙΖΑ βρισκόταν στην αντιπολίτευση.

«Δεν το ξέρω. Δεν το έχω δει. Έχω πλήρη άγνοια επί του θέματος. Ούτε τον κ. Δαβαράκη ξέρω, ούτε το δημοσίευμα» απάντησε ο κ. Δαρειώτης για να επισημάνει: «Από το ταμείο του ΣΥΡΙΖΑ δεν υπάρχει χρηματοδότηση Δαβαράκης».

Τέλος, για τις αφίσες που κατά καιρούς γεμίζουν τους δρόμους της Αθήνας, ο μάρτυρας είπε ότι λίγο πριν το συνέδριο του κόμματος «βγάλαμε 10.000 αφίσες για όλη την Αθήνα για την ομιλία του προέδρου και το συνέδριο. Όμως, τα συνεργεία του Δήμου ακολουθούσαν και τις κατέβαζαν».

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε όλα τα άπλυτα των πολιτικών και τις εξελίξεις για τα μεγάλα σκάνδαλα.