Αλλαγές βόμβα για Λύκεια: Ποιες οι νέες αποφάσεις. Πότε θα τεθούν σε εφαρμογή

Ποιες οι νέες αλλαγές στο Λύκειο σύμφωνα με το αρμόδιο Υπουργείο;

Νέες αλλαγές σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, κυριότερα στα Λύκεια, ανοίγει η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας.

Το σχέδιο, το οποίο θα αναπτυχθεί σε βάθος τριετίας, προβλέπει αναβάθμιση των δύο τελευταίων τάξεων του Λυκείου και νέο σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ με «διαβατήριο» το Εθνικό Απολυτήριο, αυτοαξιολόγηση των σχολικών μονάδων και του εκπαιδευτικού έργου, καθώς και ενιαίο χώρο ανώτατης εκπαίδευσης.

Το «στίγμα» των αλλαγών έδωσε ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου με την ομιλία του στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό στη Βουλή. «Αυτό το εγχείρημα δεν μπορεί να ολοκληρωθεί, αν δεν υπάρξει μία στοιχειώδης πολιτική και κοινωνική συναίνεση», είπε.

Δημοτικά σχολεία: Επέκταση της λειτουργίας του ενιαίου τύπου ολοήμερου στα μονοθέσια, διθέσια και τριθέσια δημοτικά σχολεία και βελτίωση του προγράμματος κατά τις απογευματινές ώρες.

Γυμνάσια: Εφαρμογή συστήματος περιγραφικής αξιολόγησης των μαθητών πιλοτικά από φέτος. Στόχος είναι το πρόγραμμα να επεκταθεί σε όλα τα σχολεία το 2018-9. Παράλληλα, καθιερώνεται ο θεσμός της Θεματικής Εβδομάδας που φέτος θα είναι αφιερωμένη στην Αγωγή Υγείας.

Λύκεια: «Είναι απαραίτητο το Λύκειο να απονέμει ένα αξιόπιστο Εθνικό Απολυτήριο που θα αποτελέσει και τη βάση για το νέο σύστημα εισαγωγής στο Πανεπιστήμιο», δήλωσε ο κ. Γαβρόγλου, εκτιμώντας ότι μέχρι τον Μάρτιο θα έχουν ληφθεί οι τελικές αποφάσεις για το νέο εξεταστικό, το οποίο θα τεθεί σε εφαρμογή από το 2020. Μέχρι τότε θα ισχύουν οι πανελλήνιες με τη σημερινή τους μορφή.

Αξιολόγηση εκπαιδευτικών: Η διαδικασία θα ξεκινήσει το 2017 με τα στελέχη της εκπαίδευσης, ενώ θα ακολουθήσει η αυτοαξιολόγηση των σχολικών μονάδων.

«Σε καμία περίπτωση δεν θα έχουν τιμωρητικό χαρακτήρα, ούτε βέβαια θα συνδέονται με μισθούς ή απολύσεις», διαβεβαίωσε ο κ. Γαβρόγλου. Παράλληλα, θα δημιουργηθεί Κεντρική Υποστηρικτική Δομή της Εκπαιδευτικής Κοινότητας η οποία θα έχει την ευθύνη των προγραμμάτων επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών.

Ανώτατη Εκπαίδευση: Στόχος είναι η δημιουργία ενός ενιαίου χώρου ανώτατης εκπαίδευσης μετά από διάλογο μεταξύ Πανεπιστημίων, ΤΕΙ και ερευνητικών κέντρων.

Καθοριστικής σημασίας, όπως είπε ο υπουργός, είναι η δημιουργία ενός ευέλικτου ΕΛΚΕ που θα υποστηρίζει μέλη ΔΕΠ και νέους ερευνητές στην απορρόφηση των ερευνητικών κονδυλίων.

Διαβάστε πότε θα γίνουν εκλογές σύμφωνα με τον Λεβέντη.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε τις τελευταίες εκτιμήσεις για τις Βάσεις 2023 στις Πανελλήνιες 2023.