Νέο κόμμα μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ: Ποιοι το σχηματίζουν, πυρετώδεις διεργασίες

Πυρετώδεις διεργασίες για νέο κόμμα μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. Ποιοι το σχηματίζουν;

Σε πλήρη εξέλιξη και σε προχωρημένο στάδιο, σύμφωνα με πληροφορίες, βρίσκονται οι διεργασίες μεταξύ πρώην υπουργών και στελεχών του ΠΑΣΟΚ για τη δημιουργία του υπό εκκόλαψη νέου κόμματος της Κεντροαριστέρας, το οποίο φιλοδοξεί να παίξει ρόλο στον προοδευτικό μεταρρυθμιστικό χώρο μεταξύ της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ.

Στις διεργασίες αυτές μετέχουν ενεργά η Άννα Διαμαντοπούλου, ο Γιώργος Φλωρίδης, ο Γιάννης Ραγκούσης, ο Γιάννης Δατσέρης, ο Γιάννης Μεϊμάρογλου και ο Δημήτρης Τσιόδρας από το Ποτάμι, ενώ σε κάποιες από τις συναντήσεις της ομάδας συμμετείχε και ο Σταύρος Θεοδωράκης, ο οποίος φαίνεται να μην απορρίπτει- εξ αρχής- το ενδεχόμενο συμμετοχής του στο νέο κόμμα.

Αντιθέτως φαίνεται ότι έχει «παγώσει» το ενδιαφέρον του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ο οποίος αν και αρχικά βρισκόταν σε ευθεία «γραμμή» με την Αν. Διαμαντοπούλου και τον Γ. Φλωρίδη, σήμερα αντιμετωπίζει το εγχείρημα με επιφυλάξεις και σκεπτικισμό, χωρίς, ωστόσο και να αποκλείεται η συμμετοχή του. Πληροφορίες κάνουν λόγο για διαφορετικές προσεγγίσεις σε ότι αφορά την ιδεολογική τοποθέτηση του νέου κόμματος (ο κ. Χρυσοχοΐδης μιλά για κόμμα της ριζοσπαστικής Αριστεράς) και τη θέση του απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ.

ΜΟΝΑΧΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ

Καμία επαφή, παρά τα αντιθέτως φημολογούμενα, δεν έχει με τους παραπάνω και ο Ευαγ. Βενιζέλος ο οποίος παρά τις διαφωνίες του με το ΠΑΣΟΚ και την σχετικά «μοναχική» πορεία που ακολουθεί τους τελευταίους μήνες, επισημαίνει σε όλους τους τόνους ότι είναι και θα παραμείνει βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, ενώ σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις του αποκλείει κάθε προοπτική συμμετοχής του στο νέο κόμμα.

Η ομάδα των στελεχών που συμμετέχουν στις διεργασίες αυτές κάνουν λόγο για έναν ενιαίο, προοδευτικό, πολυτασικό πολιτικό φορέα και υποστηρίζουν ότι η βούλησή τους δεν είναι να κατακερματίσουν περαιτέρω τον χώρο της Κεντροαριστεράς, αλλά αντιθέτως πως… «θα κάνουμε τα αδύνατα δυνατά να τον ενοποιήσουμε».

Παρά ταύτα είναι κάτι περισσότερο από προφανές ότι υπάρχει ένα αγεφύρωτο ρήγμα μεταξύ της σημερινής ηγετικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ και των στελεχών αυτών, γεγονός αυτό επιβεβαίωσε πρόσφατα και ο Γ. Φλωρίδης.

Είναι κοινή διαπίστωση, είπε «ότι όλοι- πολιτικοί φορείς, ομάδες, πρόσωπα και πρωτίστως ο κόσμος της παράταξης- ζητούν την συγκρότηση ενός νέου και ενιαίου προοδευτικού φορέα.

Η μόνη που αντιδρά είναι η ηγετική ομάδα του ΠΑΣΟΚ, η οποία προφανώς χάριν της διατήρησης μιας μικροεξουσίας, επιμένει σε παρωχημένα σχήματα τύπου Δημοκρατικής Συμπαράταξης, που θυμίζουν ΚΚΕ του μεσοπολέμου».

Η αλαζονική επωδός της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ, σημείωσε ο κ. Φλωρίδης είναι «ελάτε σε εμάς ή αν έχετε κότσια, κάντε κόμμα. Εμείς, δεν συζητάμε. Δεν καταλαβαίνουν, άραγε, ότι ο κύκλος του ΠΑΣΟΚ έχει κλείσει; Ότι το ΠΑΣΟΚ του 2016 είναι η Ένωση Κέντρου του 1976;».

Αντιθέτως ο Στ. Θεοδωράκης και άλλα στελέχη του Ποταμιού παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς το όλο εγχείρημα, αλλά δεν δείχνουν και βιάζονται προκειμένου να συμμετάσχουν από την πρώτη φάση.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο επικεφαλής του Ποταμιού θα περιμένει να γίνουν οι σχετικές ανακοινώσεις και να διαφανεί η απήχηση που θα έχει τουλάχιστον δημοσκοπικά και στη συνέχεια θα προσδιορίσει και τη δική του στάση.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε τι λένε οι τελευταίες δημοσκοπήσεις για τις Εκλογές.