“Νίσυρος”: Φαντασμαγορική παρουσίαση βιβλίου από Καθηγητή Καρούσο 23/12. Σπάει ταμεία

Που θα πραγματοποιηθεί η πολυαναμενόμενη παρουσίαση βιβλίουΝίσυρος” από τον Καρούσο;

Στη Στοά του Βιβλίου πεσμαζόγλου 5 & σταδίου, Αρσάκειο Μέγαρο, Αθήνα, θα πραγματοποιηθεί η φαντασμαγορική παρουσίαση βιβλίουΝίσυρος” στις 23/12/2016, από τον συνθέτη και καθηγητή Χαράλαμπο Καρούσο και όπως φαίνεται θα γίνει χαμός.

Το βιβλίο έρχεται να καλύψει ένα κενό που αφορά την καταγραφή της μουσικής παράδοσης στη Νίσυρο της Δωδεκανήσου.

Σήμερα, για πρώτη φορά, μετά από μια δεκάχρονη επιστημονική έρευνα του Καρούσου, η οποία αφορά αποκλειστικά τη Νίσυρο, παρουσιάζεται ολοκληρωμένα η ομορφιά της μουσικής κληρονομιάς της.

Μέσα από μουσικολογικά και μουσικά κείμενα, ερευνώνται, καταγράφονται, κατηγοριοποιούνται, αναλύονται και παρουσιάζονται τόσο η μουσική όσο και τα τραγούδια της Νισύρου με στόχο τη διάσωση και τη γνωστοποίηση στο ευρύτερο κοινό της πλούσιας μουσικής παράδοσης αυτού του νησιού των Δωδεκανήσων.

Δείτε τη φωτογραφία:

Αποθησαυρίσθηκαν εκατόν είκοσι μουσικά κομμάτια (μουσική και τραγούδια), ένας αριθμός ιδιαιτέρως δυσανάλογος με το μικρό μέγεθος του νησιού, τη Νίσυρο.

Στη μελέτη του καθηγητή και συνθέτη Καρούσο, συνυπάρχουν μουσική και τραγούδια που καλύπτουν σχεδόν κάθε πτυχή της ζωής των κατοίκων της, από την πιο ευχάριστη έως την πιο δυσάρεστη, αφού τόσο ο χορός όσο και το τραγούδι αποτελούν την πηγαία εξωτερίκευση των πλέον μύχιων συναισθημάτων τους.

Αυτά τα συναισθήματα είναι που μεταπλάθουν, εν τέλει, σε ποιητές, «μουσικούς μεταποιητές» ή και μουσικούς δημιουργούς τους απλούς καθημερινούς ανθρώπους, ώστε να μοιραστούν με τους υπόλοιπους την ανάγκη για συνύπαρξη, για συμμετοχή και για επικοινωνία, αφού η μοναχικότητα δεν γνωρίζει την πραγματική χαρά, αλλά και τη λύπη δεν μπορεί να την αντέξει.

Βιογραφικό του Χαράλαμπου Καρούσου

Ο Χαράλαμπος Καρούσος γεννήθηκε στη Λέρο της Δωδεκανήσου από γονείς που κατάγονταν αντίστοιχα ο πατέρας του από την Κεφαλληνία, γεννημένος στην Κωνσταντινούπολη, και η μητέρα του από τη Νίσυρο της Δωδεκανήσου.

Είναι Διπλωματούχος Σύνθεσης, Καθηγητής Ανωτέρων Θεωρητικών της Ευρωπαϊκής Μουσικής και Πτυχιούχος Ελαφρού Τραγουδιού.

Ως Συνθέτης ο Καρούσος έχει γράψει μουσική για: Συμφωνική Ορχήστρα (Ouvertoura, «Κακό όνειρο», «Ελεγεία για την Άλκηστη»), Ορχήστρα Εγχόρδων («Μουσική του Πάθους»), συνδυασμούς οργάνων (Σονατίνα για Φλάουτο και Πιάνο, Χορός για Βιολί και Πιάνο), σόλο όργανα («Τέσσερα μικρά κομμάτια για Φλάουτο σόλο», «Επτά παραλλαγές για Πιάνο πάνω σε θέμα του Ν. Φυλακτού».

«Αγναντεύοντας τη Σεβίλλη» για Πιάνο, «Intermezzo» για κλασική Κιθάρα) καθώς και για Μικτή Χορωδία με Συμφωνική Ορχήστρα («Νυχτερινό» σε ποίηση Ν. Λαπαθιώτη) ή a capella («Πύρινοι δρόμοι» σε ποίηση του ιδίου). Επίσης έχει γράψει ένα τραγούδι με τίτλο «Τα Αρχοντικά-Πόσο πολύ τα αγάπησα» για δύο φωνές και κουαρτέτο εγχόρδων σε ποίηση της Δρ. Φ. Ρουμελιώτη.

Από τα παραπάνω έργα έχουν εκτελεστεί: Η «Ελεγεία για την Άλκηστη» από τη Συμφωνική Ορχήστρα της Βουλγαρίας υπό τη διεύθυνση του αρχιμουσικού Α. Παναγιωτόπουλου (Τήνος, Μέγαρο Δουκίσσης Πλακεντίας), τα «Τέσσερα μικρά κομμάτια για Φλάουτο σόλο» από τον φλαουτίστα Δ. Βάρσο, οι «Επτά παραλλαγές για Πιάνο πάνω σε θέμα του Ν. Φυλακτού» από την πιανίστα Β. Ζεπάτου (Θέατρο Γ. Αυξεντίου, Αθήνα).

Το «Intermezzo», από τον κιθαριστές Π. Σακελλαρίδη (Ωδείο Ραζή, Δροσιά), Σ. Χριστόγλου (Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Μελισσίων) και το τραγούδι «Τα Αρχοντικά-Πόσο πολύ τα αγάπησα» για δύο φωνές και κουαρτέτο εγχόρδων από τις Λ. Ζωγραφάκη (Soprano), Σ. Μαρίνοβα (m.Soprano) (Μέγαρο της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, Αθήνα).Ακόμη έχει γράψει μουσική για το Θέατρο («Βραδυνή συνάντηση με ένα κάθαρμα»).

Το συνθετικό έργο του Καρούσου περιλαμβάνει και πολλά έντεχνα τραγούδια σε ποίηση γνωστών ποιητών (Φ. Γ. Λόρκα, Β. Μαγιακόβσκη, Ν. Καββαδία κ.α.), αλλά και δική του καθώς και μουσική και τραγούδια για Παιδικό θέατρο («Ασπίδα» του Μένανδρου).

Το καλοκαίρι του 2007 ο Καρούσος ηχογράφησε στη Σόφια της Βουλγαρίας μία συλλογή 15 έντεχνων τραγουδιών με τίτλο: «Πριν οι δείχτες σημάνουν εφτά» καθώς επίσης και τα έργα τα: «Χορός» για Βιολί και Πιάνο και «Intermezzo» για κλασική Κιθάρα με εκτελεστές τους Μάριο Άγγελοφ (Πιάνο), Ρόσεν Βαλκάνσκι (κλασική Κιθάρα), Κρεμένα Χρίστοβα (Βιολοντσέλο) και Γκαλίνα Μιχαΐλοβα Κοϊτσεβα (Βιολί).

Ως Συνθέτης και Τραγουδιστής ο Καρούσος έχει πάρει μέρος σε διάφορα μουσικά Φεστιβάλ (Ιθάκης, Σύμης κ. α.), έχει δώσει συναυλίες σε διάφορους Δήμους (Ζωγράφου, Μελισσίων, Νισύρου Δωδ/σου, Ν. Λιοσίων κ. α.) και έχει συνεργαστεί με διαφόρους καλλιτέχνες (Γ. Γλέζος, Μαρίζα Κωχ, Νένα Βενετσάνου κ. α.).

Έχει διδάξει τραγούδι στο «Εργαστήρι ηθοποιών» της Πειραματικής Σκηνής του Εθνικού Θεάτρου.

Επιπλέον, ο Χαράλαμπος Καρούσος διευθύνει τη χορωδία του Εξωραϊστικού Εκπολιτιστικού Συλλόγου «Άγ. Γεώργιος-Γκιουλμπαξέ», Πηγής Μελισσίων.

Είναι υποψήφιος Διδάκτωρ του Θεολογικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Αθηνών, Καθηγητής Θεολόγος στη Δημόσια Μέση Εκπαίδευση με Μaster στη Γενική Εκκλησιαστική Ιστορία και τακτικό μέλος της Εταιρείας Νισυριακών Μελετων, οπού μελετά και καταγράφει την παραδοσιακή μουσική της Νισύρου Δωδεκανήσου.

Ήδη προκάλεσε ευχάριστη αίσθηση, η χθεσινή παρουσίαση βιβλίου “Από την αρχική έμπνευση στην τελική μορφοποίηση”, του συνθέτη Γιώργου Ζερβού, σπάζοντας τα ταμεία.

Δείτε τη φωτογραφία:

Διαβάστε ποιος Έλληνας ηθοποιός κέρδισε Βραβείου Καλύτερου Ηθοποιού στο Φεστιβάλ Φλωρεντίας.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Δείτε πώς είναι σήμερα διάσημοι που μεσουράνησαν στο παρελθόν, πραγματικά αγνώριστοι!