Εκλογές ή Δημοψήφισμα: Τι κρύβει ο Τσίπρας. Διχασμός, απειλές και σκληρός πυρήνας

Τι έχει στο μυαλό του ο Τσίπρας, εκλογές ή δημοψήφισμα; Ποια τα σενάρια;

Μπορεί ο Τσίπρας να εμφανίζεται δημόσια άνετος και να διαβεβαιώνει ότι η αξιολόγηση θα κλείσει, αλλά Γερμανοί εταίροι έχουν εξαγριωθεί.

Η παροχολογία που διαμορφώνει εκλογικό κλίμα δεν έχει ενοχλήσει μόνο τον Σόιμπλε αλλά το σύνολο των θεσμών.

Γι’ αυτό κανείς πλέον δεν μπορεί να αποκλείσει και να προβλέψει το ατύχημα της ρήξης και της προσφυγής σε εκλογές. Ή στο εναλλακτικό σενάριο πρώτα Δημοψήφισμα για το Ευρώ και μετά εκλογές.

Βέβαια υπάρχουν και εκείνοι που πιστεύουν ότι ο Τσίπρας μεθοδεύει συστηματικά μια ρήξη με τους εταίρους, για να πάει σε εκλογές με συσπειρωμένο το ακροατήριο του ΣΥΡΙΖΑ.

Ωστόσο, η κυβέρνηση δεν έχει στρατηγική εκλογών ή δημοψηφίσματος, αλλά ούτε και στρατηγική συμφωνίας.

Αυτοί που γνωρίζουν τα παρασκήνια στο Μαξίμου υποστηρίζουν, ότι πρέπει να είμαστε έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο, γιατί ο επικοινωνιακός χειρισμός κρίσιμων θεμάτων εγκυμονεί κινδύνους και παράγει αυτόματα εξελίξεις.

Ο σκληρός πυρήνας των συνεργατών του Αλέξη Τσίπρα φυσικά δεν θέλει τις εκλογές και προτείνει νέο δημοψήφισμα, σε περίπτωση ρήξης με τους θεσμούς.

Εκτιμούν, ότι αν η κυβέρνηση συρθεί σε εκλογές θα υποστεί συντριβή, γιατί η απόπειρα πόλωσης δεν πρόκειται να αποδώσει σε μια κοινωνία στην οποία κυριαρχεί ο θυμός, η οργή και η απαξία για το πολιτικό σύστημα και το πολιτικό προσωπικό.

Αντίθετα ένα δημοψήφισμα που θα έθετε το δίλημμα ΝΑΙ ή ΟΧΙ στην Ευρωζώνη, θα προκαλούσε συσπείρωση όλων των λεγόμενων αντισυστημικών δυνάμεων.

To σίγουρο πάντως είναι πως όποιον δρόμο και εάν ακολουθήσει ο Τσίπρας, πολύ σύντομα θα αποτελεί πολιτικό παρελθόν και η πρωθυπουργία την πιο μαύρη κηλίδα των κυβερνήσεων της αντιπολίτευσης.

Διαβάστε ποια η σπόντα του ΒΗΜΑτος που εξόργισε τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε τι λένε οι τελευταίες δημοσκοπήσεις για τις Εκλογές.